Fermierii din Ucraina estimează pentru anul 2022 o recoltă cu 35% mai mică faţă de anul trecut. Acest fapt s-a produs, deoarece suprafaţa de însămânţare cu diferite culturi de primăvară a înregistrat doar 70% , conform unei declarații făcute de economistul Oleh Pendzin, relatează Ukrinform.
Economistul a mai explicat și faptul că „În lume nu există volume gratuite de alimente. Dacă Ucraina nu a exportat nimic către piețele noastre tradiționale, înseamnă că alimentele nu vor apărea fizic în acele teritorii şi prețurile cerealelor pur și simplu vor crește rapid în zonele respective”, conform Rador.
În ceea ce privește pierderile financiare, președintele Volodimir Zelenski a declarat luni că Ucraina ar putea pierde zeci de milioane de tone de cereale pe fondul blocării din partea Rusia a porturilor sale de la Marea Neagră. Acest lucru ar putea duce la apariția unei crize alimentară în Europa, Africa și Asia, relatează hotnews.ro
„Rusia nu lasă navele să intre sau să iasă, ea controlează Marea Neagră. Rusia vrea să blocheze complet economia țării noastre”, a declarat Zelenski la un post de televiziune australian.
Războiului din Ucraina a atras după sine efecte negative și asupra pieței agricole, care vor fi parțial compensate anul agricol viitor de producții mai mari la produse agroalimentare de bază. UE caută produse alternative, iar fermierii produc mai mult din ceea ce importau de obicei din Ucraina. Chiar și așa, Comisia Europeană se așteaptă la prețuri „deosebit de ridicate” în acest an și 2023.
Atât războiul din Ucraina, cât și creșterea prețurilor la gaz și energie au creat presiuni pe piețele agricole, inclusiv în UE. Anul agricol 2022/2023 se anunță însă unul promițător, existând conjuncturi care ar putea echilibra într-o oarecare măsură cererea cu oferta de pe piața mondială. Majoritatea produselor vor avea un preț mai mare din cauza costurilor de producție ce implică utilizarea combustibili și îngrășăminte.