Ucraina: Recolta de cereale va fi cu 35% mai mică față de 2021

Ucraina: Recolta de cereale va fi cu 35% mai mică față de 2021
Foto: Pixabay

Fermierii din Ucraina estimează pentru anul 2022 o recoltă cu 35% mai mică faţă de anul trecut. Acest fapt s-a produs, deoarece suprafaţa de însămânţare cu diferite culturi de primăvară a înregistrat doar 70% , conform unei declarații făcute de economistul Oleh Pendzin, relatează Ukrinform.

„Prețurile cerealelor pur și simplu vor crește rapid”

Economistul a mai explicat și faptul că „În lume nu există volume gratuite de alimente. Dacă Ucraina nu a exportat nimic către piețele noastre tradiționale, înseamnă că alimentele nu vor apărea fizic în acele teritorii şi prețurile cerealelor pur și simplu vor crește rapid în zonele respective”, conform Rador.

În ceea ce privește pierderile financiare, președintele Volodimir Zelenski a declarat luni că Ucraina ar putea pierde zeci de milioane de tone de cereale pe fondul blocării din partea Rusia a porturilor sale de la Marea Neagră. Acest lucru ar putea duce la apariția unei crize alimentară în Europa, Africa și Asia, relatează hotnews.ro

„Rusia nu lasă navele să intre sau să iasă, ea controlează Marea Neagră. Rusia vrea să blocheze complet economia țării noastre”, a declarat Zelenski la un post de televiziune australian.

Războiului din Ucraina a atras după sine efecte negative și asupra pieței agricole, care vor fi parțial compensate anul agricol viitor de producții mai mari la produse agroalimentare de bază. UE caută produse alternative, iar fermierii produc mai mult din ceea ce importau de obicei din Ucraina. Chiar și așa, Comisia Europeană se așteaptă la prețuri „deosebit de ridicate” în acest an și 2023.

Explozia prețurilor la gaz și energie au creat presiuni enorme pe piețele agricole

Atât războiul din Ucraina, cât și creșterea prețurilor la gaz și energie au creat presiuni pe piețele agricole, inclusiv în UE. Anul agricol 2022/2023 se anunță însă unul promițător, existând conjuncturi care ar putea echilibra într-o oarecare măsură cererea cu oferta de pe piața mondială. Majoritatea produselor vor avea un preț mai mare din cauza costurilor de producție ce implică utilizarea combustibili și îngrășăminte.

 Ucraina a reprezentat 10% din comerțul mondial cu grâu și porumb la nivel mondial și peste o treime din comerțul mondial cu ulei de floarea-soarelui  anul trecut.
Totodată, embargourile adăugate Rusiei au impact direct asupra pieței. Rusia și Ucraina deține peste 50% din producția mondială de semințe de floarea-soarelui și peste 70-80% din comerțul cu ulei de floarea-soarelui.
„Importurile reduse de porumb, grâu, ulei și făină de rapiță și floarea-soarelui din Ucraina vor avea totuși un impact, în special asupra prețurilor la furaje și pentru industria de prelucrare a alimentelor din UE”, atrag atenția analiștii Comisiei, în ultima lor prognoză.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
09:44 - Drone neidentificate observate deasupra a trei baze aeriene din Marea Britanie: „Continuăm să ne monitorizăm spaţiul aerian”
09:36 - Reprezentanții MAI au transmis primele date din România, după deschiderea urnelor: „Efectivele MAI au întocmit 3 dosare penale cu privire la posibile infracțiuni”. Principalele fapte interzise în ziua votului
09:21 - Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent și pentru o Românie a cărui președinte să muncească pentru țară și pentru poporul său” (VIDEO)
09:04 - Salvamont România a primit 17 de apeluri în ultimele 24 de ore. Au fost salvate 25 de persoane
09:00 - Ludovic Orban, înainte de a vota pentru prezidențiale: În ultima săptămână s-a lansat masiv o dezinformare. Este o minciună gogonată, să nu cumva să mă votați, să votați candidata pe care v-am rugat să o votați (VIDEO)
08:49 - Erupție vulcanică surprinsă din avion: Imagini spectaculoase filmate de pasageri (VIDEO)
08:22 - Alegeri prezidențiale 2024: Ce reguli trebuie să respecte românii care merg la vot
08:21 - Nicolae Ciucă a mers la vot: „Eu am votat pentru prosperitate, securitate și democrație. Am votat util pentru acel candidat care, într-adevăr, poate să reprezinte toate aceste valori ale democrației românești” (VIDEO)
08:10 - Lucian Bode și Robert Sighiartău au votat imediat după ce s-au deschis secțiile de vot: „Am votat omul căruia i se potrivește cel mai bine haina prezidențială” / „Am votat pentru un om care poate să facă față tuturor provocărilor prin care trece România” (VIDEO)
08:05 - Cutremur în România, duminică dimineață, în ziua alegerilor prezidențiale