Greenpeace: Regatul Unit a importat aproape 2 milioane de barili de petrol rusesc, de la începutul invaziei din Ucraina

Greenpeace: Regatul Unit a importat aproape 2 milioane de barili de petrol rusesc, de la începutul invaziei din Ucraina
Sursă foto: Pixabay

Opt tancuri petroliere care transportau petrol din Rusia, în valoare de 220 de milioane de lire sterline au sosit în Marea Britanie de când Kremlinul a trimis trupe și tancuri în Ucraina, potrivit unei noi analize realizate de Greenpeace.

Greenpeace: Regatul Unit a importat aproape 2 milioane de barili de petrol rusesc

Grupul a înființat un sistem automat de urmărire a tancurilor petroliere care aduc combustibili fosili ruși, numărând 1,9 milioane de barili de petrol.

Guvernul Regatului Unit a interzis navelor deținute sau operate de ruși să acosteze în porturile din Regatul Unit, dar navelor care arborează alte pavilion li se permite să importe combustibili fosili ruși.

„Pentru pace, pentru urgența climatică și pentru criza costului vieții, este cu adevărat imperativ să oprim aceste importuri rusești”, a declarat Georgia Whitaker pentru Sky News.

Rusia furnizează 18% din motorina Regatului Unit, folosită în principal în mașini și transport greu, precum și în vehicule agricole și de pescuit.

Marea Britanie s-a angajat să elimine treptat petrolul rusesc până la sfârșitul anului în încercarea de a „[sufoca] o sursă valoroasă de venit” pentru Moscova.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că Regatul Unit „nu are probleme” cu aprovizionarea cu petrol. Termenul limită de la sfârșitul anului este conceput pentru a oferi timp pentru a ajusta lanțurile de aprovizionare și pentru a minimiza întreruperile. Regatul Unit își primește motorină și din Țările de Jos, Arabia Saudită și SUA, precum și pe plan intern și a lucrat cu alte țări producătoare de petrol pentru a-și asigura aprovizionarea în locul Rusiei.

Analiza Greenpeace ilustrează amploarea provocării înlocuirii petrolului rusesc, precum și câți bani ar putea ajunge la Moscova până la intrarea în vigoare a interdicției.

The Daily Climate Show a analizat dacă energia regenerabilă poate înlocui nevoia de gaz a Regatului Unit în termen de cinci ani.

Vânzările de combustibili fosili reprezintă aproape două cincimi din veniturile Kremlinului. Statele Unite au făcut un angajament similar privind petrolul rusesc față de Marea Britanie, iar UE încă își ajustează planul.

Greenpeace spune că îmbunătățirea eficienței energetice și promovarea accelerării planurilor de călătorie mai ecologice ar contribui, de asemenea, la reducerea cererii de combustibili fosili din Rusia.

Borell: 1 miliard de euro pentru Ucraina, 35 de miliarde de euro pentru Putin

La începutul lunii aprilie, Josep Borrell a declarat că că Uniunea Europeană i-a dat lui Vladimir Putin 35 de miliarde de euro pentru aprovizionarea cu energie de la începutul războiului și 1 miliard de euro pentru a finanța apărarea Ucrainei.

Declarația a fost făcută în fața parlamentului european, îndemnând Europa să trimită mai multe arme în Ucraina pentru a ajuta la încheierea războiului. Acesta a spus că suma pe care UE a oferit-o Ucrainei pentru apărare reprezintă banii pe care Putin îi încasează zilnic pentru resurse energetice.

Banii de la UE pentru Ucraina, a spus el, „ar putea părea mult”, dar „1 miliard de euro este ceea ce îi plătim lui Putin în fiecare zi pentru energia pe care ne-o oferă. De la începutul războiului i-am dat 35 de miliarde de euro. Compară asta cu 1 miliard de euro pe care i-am dat Ucrainei”.

Oficialul a declarat că nu există o poziție unitară în rândul statelor membre UE privind impunerea unui embargo asupra energiei rusești.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`