Premierul Greciei susține că va sprijini Bulgaria, după ce Gazprom a lăsat-o fără gaze rusești

Premierul Greciei susține că va sprijini Bulgaria, după ce Gazprom a lăsat-o fără gaze rusești
Premierul Greciei susține că va sprijini Bulgaria, după ce Gazprom a lăsat-o fără gaze rusești. Sursa Photo: Hepta/ Nicolas Maeterlinck/BELGA/dpa

Miercuri, premierul Kyriakos Mitsotakis a comunicat omologului său bulgar că Grecia se oferă să sprijine Bulgaria, asta după ce Rusia i-a tăiat aprovizionarea cu gaz, informează Reuters.

Într-un comunicat biroul lui Mitsotakis a transmis că „premierul a spus că Grecia va ajuta Bulgaria să facă față noii situații provocate de deciziile Rusiei privind energia”, fără a pune la dispoziție mai multe informații.

Grecia s-a oferit să ajute Bulgaria

Miercuri, Gazprom a comunicat că a oprit livrările de gaze către Bulgaria și Polonia, deoarece țările nu au plătit gazul în ruble. Această decizie este cea mai dură reacție de până acum a Kremlinului în ceea ce privește sancțiunile internaționale.

Potrivit Reuters, Atena ar putea ajuta Sofia prin inversarea fluxului gazoductului TurkStream, un mecanism care a mai fost folosit anterior, iar conducta va aduce gaz rusesc în Grecia prin Marea Neagră, Turcia și Bulgaria.

Mitsotakis a susținut că conducta de gaz dintre cele două țări, Interconectorul Grecia-Bulgaria (IGB), ar trebui să fie gata până în luna iunie, potrivit premierului bulgar Kiril Petkov.

„El (Mitsotakis) a confirmat, de asemenea, acțiuni comune pentru diversificarea (aprovizionării) prin intermediul gazului natural lichefiat”, a adăugat Kiril Petkov.

Miercuri, Mitsotakis a convocat o reuniune cu reprezentanții sectorului energetic pentru a dezbate impactul deciziei Gazprom asupra aprovizionării cu gaze a Greciei.

Grecia susține că ar putea obține gaz lichefiat și gaz prin conducte suplimentare

Grecia se bazează pe gazul rusesc pentru mai mult de 30% din necesarul său anual de energie, iar viitoarea sa plată către Gazprom trebuie efectuată în luna mai, având în vedere contractul care expiră în 2026.

Din partea Antenei încă nu s-a clarificat modul în care va face plata, însă a transmis că ar putea rezolva pe termen nelimitat problemele de aprovizionare cu gaze și în condițiile în care Rusia oprește livrările.

Totodată, Grecia a susținut că ar putea obține gaz lichefiat și gaz prin conducte suplimentare din Azerbaidjan și ar putea schimba patru centrale electrice pe gaz pe motorină.

Miercuri Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a transmis că UE pregătește un răspuns în ceea ce privește suspendarea livrărilor de gaze rusești în unele țări membre.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`