Florin Goidea, managerul portului Constanţa, a declarat că, de la începutul invaziei ruse, Ucraina a trimis către port circa 80.000 de tone de grâne, urmând să trimită noi cantităţi.
„Sunt circa 80.000 de tone de grâne care au ajuns deja și sunt depozitate în silozuri. O parte au fost încărcate pe nave”, a declarat Florin Goidea, pentru Reuters.
Acesta a precizat că grânele au ajuns pe cale ferată sau în barje, pe Dunăre.
Goidea a mai susținut că portul poate face faţă exporturilor suplimentare de grâne. Anul trecut, portul Constanța a gestionat exporturi de 24 de milioane de tone, acesta având o capacitate de depozitare de aproximativ două milioane de tone.
Recent, Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat operaționalizarea liniilor de cale ferată din Portul Galați, care va permite transportul mărfurilor spre și dinspre Ucraina, via Republica Moldova.
Ucraina e un mare producător agricol, dar exporturile sale au fost grav afectate de invazia rusă. Porturile ucrainene la Marea Neagră au fost blocate din cauza atacurilor rușilor, așa că țara a fost nevoită să exporte pe cale ferată, prin graniţa vestică, sau prin micile porturi de pe Dunăre, în România
Dat fiind că Ucraina e unul dintre principalii exportatori mondiali de cereale și uleiuri vegetale, specialiștii avertizează că întreaga lume s-ar putea confrunta cu o criză alimentară din cauza invaziei rusești.
„Războiul din Ucraina vine într-un moment prost pentru lume, deoarece inflația era deja în creștere”, a declarat David Malpass, președintele Băncii Mondiale.
Prețurile alimentelor au fost împinse în sus de război și „sunt o considerație și o problemă foarte apăsătoare pentru oamenii din țările sărace”, a mai precizat acesta.
„Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei creşte riscul de foamete în toată lumea. Oamenii din ţările în curs de dezvoltare sunt primii afectaţi”, a spus și ambasadorul Franţei la ONU, Nicolas de Riviere.