Secretarul general al ONU a fost primit la Kremlin, unde caută o rezolvare pentru o cale către pace, unde a fost „servit” de Vladimir Putin cu aceeași deviză care lasă fără obiect orice discuție.
Liderul de la Kremlin transmite în continuare că forțele militare rusești nu au nicio legătură cu masacrul de la Bucea. Totodată, acesta amenință cu retorsiune în cazul în care Germania va trimite în Ucraina vehicule blindate.
„Bună ziua! Vă rog să luaţi loc!”, l-a întâmpinat Vladimir Putin pe Antonio Manuel de Oliveira Guterres.
Cei doi au stat la aceeaşi masă, care i-a ţinut la distanţă pe Emmanuel Macron și pe cancelarul german. Vladimir Putin i-a adus şefului ONU aceleași argumente care disprețuiesc evidența și i-a adus la cunoștință că negocierile cu Ucraina au luat alta întorsătură după evenimentele din Bucea.
„Ne-am confruntat cu o provocare în oraşul Bucha, care nu are nimic de-a face cu armata rusă. Știm cine a făcut-o, cine a pregătit această provocare, prin ce mijloace, cine sunt persoanele care au lucrat la ea. Drept urmare, poziția negociatorilor noștri privind Ucraina s-a schimbat radical după aceste acţiuni, dar, discuţiile continuă. Negocierile se desfășoară în format online. Sper că vor duce la un rezultat pozitiv”, a transmis Putin.
Președintele Rusiei a ținut să menționeze că nu va semna un acord de garantare a securității cu Ucraina fără ca disputa în ceea ce privește Donbasul și Crimeea să fie rezolvată.
„Înțeleg aceste nemulțumiri, dar din perspectiva noastră, nemulțumirile trebuie rezolvate în conformitate cu diferitele instrumente pe care Carta ONU le are la dispoziție, iar singurul lucru pe care îl credem cu tărie este că încălcarea integrității teritoriale a unei țări contravine în totalitate Constituției Cartei ONU”, a susținut Antonio Guterres, Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
În aceeași zi, Secretarul general al ONU s-a întâlnit cu ministrul rus de Externe: „Prioritatea este minimizarea suferinţei umane în Ucraina”, i-a transmis Antonio Guterres lui Serghei Lavrov, însă acesta a respins ideea ca negocierile de pace să fie mediate la nivel internațional.
„Desigur, acele arme vor fi o țintă legitimă pentru forțele armate ruse care activează în cadrul operațiunii speciale din Ucraina. De asemenea, depozitele, inclusiv cele din partea de vest a Ucrainei, au devenit deja astfel de ținte. La ce v-aţi aștepta? De vreme ce NATO este angajată, de fapt, într-un război cu Rusia printr-un intermediar și înarmează acest intermediar. La război, ca la război”, a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de externe.
„Serghei Lavrov ar putea reflecta la acest fapt: Există acum un război în Ucraina pentru că Rusia a trecut peste graniţele unei ţări suverane şi i-a invadat teritoriul. NATO este o alianţă pur defensivă. Şi tot acest zgomot care vine de la Moscova, despre cum atacul lor asupra Ucrainei ar fi un răspuns la agresiunea NATO, este un nonsens absolut”, a adăugat James Heappey, ministrul britanic al forțelor armate.
Serghei Lavrov a readus în discuție folosirea armelor nucleare: „Alții vor să crească în mod artificial acest risc, noi facem tot posibilul să-l reducem”, a susținut acesta.
Totodată, miniștrii apărării din NATO și din țările UE s-au întâlnit marți la baza americană Ramstein din Germania pentru a discuta despre continuarea şi coordonarea asistenței militare pentru Ucraina.
„Nu avem timp de pierdut. Discuţiile de azi au arătat clar că următoarele săptămâni vor fi cruciale pentru Ucraina, așa că trebuie să ne mișcăm cu viteza cu care se mişcă linia frontului”, a transmis Lloyd Austin, secretarul american al apărării.
Luni, ministrul britanic al Apărării a transmis că Germania a promis sisteme anti-aeriene mobile Ghepard, aflate în serviciu de la începutul anilor 1970, cu două tunuri amplasate pe sașiu de tanc de tip Leopard, iar Regatul Unit urmează să furnizeze Ucrainei blindate cu lansatoare de rachete antiaeriene de tip Starstreak.