Nivelul de radiații la Cernobîl este anormal. Ar fi crescut după ce rușii au preluat controlul

Nivelul de radiații la Cernobîl este anormal. Ar fi crescut după ce rușii au preluat controlul
Armata rusă se repoziționează: „Ocupanții care au capturat centrala nucleară Cernobîl au pornit către frontiera ucraineană cu Belarusul”. Sursa Foto: Hepta/ Zuma Press / Mykhaylo Palinchak

O echipă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), organul de supraveghere nuclear al ONU, urmează să sosească marți la centrala nucleară de la Cernobîl din Ucraina pentru a efectua o misiune de siguranță, după săptămâni de incertitudine ca urmare a retragerii Rusiei din zonă în martie.

Situația de la Cernobîl foarte periculoasă

Rafael Grossi, șeful AIEA, va conduce o misiune de experți pentru „livrarea echipamentelor, efectuarea de evaluări radiologice și restabilirea sistemelor de monitorizare a garanțiilor”.

Șeful organului de pază atomic al ONU a condamnat marți ocuparea de către forțele ruse a locului dezastrului nuclear de la Cernobîl din 1986, considerând-o „foarte, foarte periculoasă”.

„Situația a fost absolut anormală și foarte, foarte periculoasă”, a declarat reporterilor directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, în timpul unei vizite în zonă cu ocazia aniversării tragediei, scrie AFP.

Trupele ruse, expuse la radiații în Pădurea Roșie

Energatom a transmis că nu este clar ce au făcut armata rusă în pădurea roșie. Mai mult, este foarte posibil ca soldații să fi fost expuși la volum semnificativ de radiații în urma acțiunilor pe care le-au desfășurat într-un dintre cele mai periculoase zone de la Cernobîl.

Praful gros radioactiv ridicat de vehiculele grele rusești ar fi putut fi inhalat de trupe, care nu purtau echipament de protecție antiradiații, au spus lucrătorii fabricii.

Cernobîlul a căzut în mâinile trupelor ruse în prima săptămână de război din Ucraina. Trupele ruse și-au anunțat intenția de a pleca și au predat controlul personalului ucrainean. Fabrica este acum din nou sub controlul autorităților ucrainene.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:53 - Tânără plimbată în lesă în cadrul unei gale în care bărbați luptă cu femei. Organizatorul: „Păi așa am făcut și eu cu soția, toate iubitele mele” / Fata: „Nu m-am simțit înjosită deloc”
21:41 - Bogdan Paraschiv, după aderarea deplină a României la Schengen: Ar trebui să se pună pe umerii Guvernului României o presiune mai mare prin asumarea unor investiții și mai mari în rețeaua de autostrăzi necesară (VIDEO)
21:34 - Accident grav la ieșirea din Ploiești. Nouă persoane au ajuns la spital
21:29 - Alimentele nesănătoase, interzise în unitățile de învățământ. Ce au și ce nu au voie elevii să mănânce
21:11 - Județul care va primi tilul de Regiune Gastronomică a Europei din 2027. Ce preparate au cucerit jurații
21:08 - Bonusul de Crăciun. Vești bune pentru acești angajați din România. Câţi bani vor primi la final de an
21:07 - S-a câștigat marele premiu la Loto 6/49, de peste 100.000 de euro. De unde a fost cumpărat biletul norocos și cât a costat
20:55 - Radu Miruță (USR): Noi suntem foarte atenți să ne convingem dacă cu adevărat se dorește, în acest proiect de coaliție, să se schimbe modul în care s-au condus lucrurile în România (VIDEO)
20:52 - Ilie Bolojan: Trebuie să discutăm deschis despre un singur candidat al coaliției la prezidențiale. Eu nu îmi doresc să candidez
20:41 - Primăria Capitalei, decizie care vizează proprietarii mașinilor hibrid. „A fost frumos cât a fost”