Fără paradă de 9 mai la Tiraspol, anunță așa-zisul lider transnistrean Vadim Krasnoselski

Fără paradă de 9 mai la Tiraspol, anunță așa-zisul lider transnistrean Vadim Krasnoselski
Tiraspol, Transnistria. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Depo Photos/ABACA

Vadim Krasnoselski, pretinsul lider al Transnistriei, susține că nu va mai fi organizată o paradă la Tiraspol pe 9 mai deoarece, având în vedere ultimele evenimente din Transnistria, oamenii ar putea fi puși în pericol.

Fără paradă de 9 mai la Tiraspol, anunță așa-zisele autorități transnistrene

Presa transnistreană susține că vor avea loc totuși ceremonii de depunere de flori și vor fi organizate programe tematice de tipul concertelor, însă s-a decis să se renunțe la artificii, transmite Protv.md.

În plus, potrivit Unimedia.info, autoritățile separatiste din stânga Nistrului au decis să instaleze puncte de control la intrarea în localitățile din Transnistria. Dacă pe timpul zilei vor fi verificate doar ocazional unitățile de transport, pe timp de noapte vor fi verificate toate automobilele.

În Transnistria, regiune care de jure aparține Republicii Moldova, dar care de facto nu este controlată de Chișinău, a fost instituit cod roșu de pericol terorist pentru o perioadă de 15 zile. Măsura autorităților separatiste vine în contextul exploziilor înregistrate în ultimele două zile.

Cu toate acestea, Ucraina și analiștii de profil au descris incidentele drept o provocare. Kievul a acuzat Federația Rusă că se află în spatele unei operațiuni sub steag fals în Tranistria și că vrea să atragă regiunea separatistă în război.

Întrebat de Andreea Moraru la Știrile B1 TV ce crede despre incidentele din Transnistria, Cristian Diaconescu, fost șef al diplomației române, a explicat: „Este o provocare grosolană, nimeni nu are absolut niciun fel de dubiu din această perspectivă. În mod evident, ceea ce de mult se cunoaște, există două direcții pe care Moscova le consideră strategice în ceea ce privește Republica Moldova și zona separatistă transnistreană. Pe de o parte, încearcă să semnalizeze Alianței Nord-Atlantice faptul că s-ar putea apropia, pe acest coridor, spre România, deci spre Alianță, încearcă să fie provocatori din acest punct de vedere”.

„În al doilea rând, se menține o stare de agitație în Transnistria, pentru că nu putem discuta de altceva, de așa natură încât Kievul să disloce forțe militare în proximitatea zonei astfel încât, din perspectiva ucraineană, aceste forțe militare să nu poată fi relocate spre est, acolo unde se desfășoară activitățile militare în acest moment. Sigur, coridorul spre vest și ieșirea spre Gurile Dunării nu reprezintă un secret în ceea ce privește preferințele Federației Ruse, preferințele strategice, dar nu cred că în acest moment se va cădea într-o astfel de capcană”, a continuat expertul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`