Ziua Comemorării accidentului de la Cernobîl: ce este important de reținut despre tragedie

Ziua Comemorării accidentului de la Cernobîl: ce este important de reținut despre tragedie
Foto: Pixabay.

Astăzi se împlinesc 36 de ani de la accidentul de la centrala nucleară de la Cernobîl, cel mai mare din istoria energiei nucleare. Accidentul a luat viețile a sute de oameni și a provocat prejudicii ireparabile ecologiei Europei. Ziua de Comemorare a Victimelor Tragediei este sărbătorită anual pe 26 aprilie.

Peste 100.000 de locuitori au fost evacuați

Pe 26 aprilie 1986, a avut loc un accident la a patra unitate de putere. Cu o diferență de două secunde, două explozii au avut loc la cel de-al patrulea reactor al centralei nucleare de la Cernobîl. Unele clădiri s-au prăbușit și a început un mare incendiu. O cantitate imensă de substanțe radioactive a fost eliberată în atmosferă.

Sute de pompieri și lucrători de urgență au încercat să lichideze incendiu. Mulți dintre ei au murit ulterior din cauza radiațiilor. Peste 100 de mii de locuitori din apropiere au fost evacuați, în urma accidentului.

Pentru a preveni accidente similare în viitor, la sfârșitul anului 1986, al patrulea reactor a fost acoperit cu un „sarcofag” special și centrala nucleară de la Cernobîl a fost repusă în funcțiune. În anii următori, din cauza incendiilor mari, încă trei reactoare au fost oprite.

Victimele nu pot fi calculate

În 2019, stația a mai fost acoperită cu un nou „sarcofag”, deoarece cel vechi era deja inutilizabil. La momentul actual, centrala nucleară de la Cernobîl se pregătește pentru dezafectarea completă.

Accidentul de la centrala nucleară de la Cernobîl a provocat o poluare catastrofală a mediului. Teritoriul orașului Pripiati este încă considerat nelocuitor.

Accidentul a subminat grav încrederea oamenilor în energia nucleară. Din 1986 până în 2002, nicio centrală nucleară nu a fost construită în lume.

Numărul exact al victimelor accidentului nu a putut fi stabilit, deoarece mulți oameni au murit mai târziu. Potrivit unor calcule aproximative, peste 4.000 de oameni au murit în urma accidentului de la Cernobîl.

30 de angajați ai NPP au murit în primele zile și săptămâni ale accidentului, sute de mii de oameni au murit în următorii câțiva ani din cauza cancerului și a radiațiilor.

26 aprilie, ziua comemorării victimelor de la Cernobîl

26 aprilie este o zi de comemorare a catastrofei în sine și a celor care au murit în ea, precum și a eroismului lucrătorilor gării, lichidatorilor, pompierilor, medicilor și tuturor persoanelor implicate în înlăturarea consecințelor accidentului.

În decembrie 2016, Adunarea Generală a ONU a proclamat ziua de 26 aprilie drept Zi internațională de comemorare a dezastrului de la Cernobîl. Evenimente comemorative, expoziții și minute informative despre tragedia de la Cernobîl se desfășoară în această zi, relatează Unian.

În perioada conflictului ruso-ucrainean, centrala nucleară de la Cernobîl a fost ocupată de Forțele Federației Ruse. Aceasta fiind eliberată pe 31 martie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
08:22 - Alegeri prezidențiale 2024: Ce reguli trebuie să respecte românii care merg la vot
08:21 - Nicolae Ciucă a mers la vot: „Eu am votat pentru prosperitate, securitate și democrație. Am votat util pentru acel candidat care, într-adevăr, poate să reprezinte toate aceste valori ale democrației românești” (VIDEO)
08:05 - Cutremur în România, duminică dimineață, în ziua alegerilor prezidențiale
07:39 - Referendum București: Secțiile de votare s-au deschis, cetățenii răspund la trei întrebări importante
07:15 - Alegeri prezidențiale 2024. S-au deschis secțiile de vot: Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni