Autoritățile ucrainene nu vor să elimine din Constituție obiectivul de aderare la NATO

Autoritățile ucrainene nu vor să elimine din Constituție obiectivul de aderare la NATO
Foto: Hepta/Abaca Press / AA/ABACA.

Ucraina nu va elimina obiectivul privind aderarea la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, susține președintele Radei Supreme. Potrivit acestuia, integritatea teritorială a Ucrainei constituie „o linie roşie”.

Ucraina nu va renunța la NATO

„Amendamentele la Constituţie nu sunt un scop în sine şi nu vor deveni unul. (…) Ceea ce este ancorat în Constituţie cu privire la alianţa militară NATO şi la Uniunea Europeană constituie ‘perspectiva Ucrainei asupra viitorului său'”, a precizat șeful Parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanciuk, citat de Digi24.

Kremlinul urmărește să împiedice aderarea Ucrainei la NATO. În acest context, Rusia a declanșat un conflict militar pe scară largă pe teritoriul țării vecine.

În același timp, Federația Rusă vrea ca Ucraina să recunoască aderarea Crimeii și independența teritoriilor ocupate în regiunile Donețk și Lugansk.

Ruslan Stefanciuk a ținut să sublinieze faptul că integritatea teritorială a Ucrainei constituie „o linie roşie”.

Moscova simte înfrângerea în Ucraina

La rândul său, ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, spune că ultimele afirmații ale lui Serghei Lavrov arată că Rusia și-a pierdut „ultima speranță de a speria lumea să mai susțină Ucraina”.

„De aici discuția despre un pericol `real` privind un al treilea război mondial. Asta înseamnă doar că Moscova simte înfrângerea în Ucraina”, a fost reacția ministrului ucrainean.

La câteva zile după lansarea invaziei în Ucraina, Vladimir Putin le ordona forțelor nucleare ruse să fie în alertă, iar amenințarea nucleară a fost prezentă constant în discursul propagandei ruse. Serghei Lavrov afirma săptămâna trecută că Moscova este angajată să evite un război nuclear.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)