Alegerile generale din Slovenia, câștigate categoric de Mișcarea Libertății și Robert Golob, politicianul implicat într-o controversă care are legătură cu România (rezultate exit poll)

Alegerile generale din Slovenia, câștigate categoric de Mișcarea Libertății și Robert Golob, politicianul implicat într-o controversă care are legătură cu România (rezultate exit poll)
Foto: Facebook @ Gibanje Svoboda

Mișcarea Libertății, un partid nou care a fost format de fostul șef din sectorul sloven al energiei Robert Golob, a câștigat alegerile generale din Slovenia cu 35,8% din voturi, sugerează rezultatele exit poll ale scrutinului de duminică, potrivit Total Slovenia News.

Principalul candidat al Mișcării Libertății este chiar Robert Golob, care a intrat în politică în decembrie 2021, dar care recent a ajuns subiectul unei controverse deoarece, deși a declarat pentru autoritatea slovenă de resort că nu deține conturi în străinătate, instituția l-a informat că pe numele său există un cont deschis „la Raiffeisen Bank undeva în România”. Politicianul sloven susține că i-ar fi fost furată identitatea.

Potrivit rezultatelor exit poll, doar cinci partide slovene au atins pragul necesar pentru a intra în componența parlamentului de la Ljubljana. Dacă Mișcarea Libertății ar fi obținut un scor de 35,8%, ceea ce le-ar asigura 42 din cele 90 de locuri ale Adunării Naționale din Slovenia, democrații de la guvernare (SDS) sunt creditați cu doar 22,5%.

Din actuala coaliția de guvernare ar mai urma să prindă parlamentul și formațiunea NSi, sau Noua Slovenie, pe care sondajul exit poll realizat de Mediana pentru televiziunea publică TV Slovenija și POP TV o plasează la un scor de 6,8%.

Social-democrații și Stânga, formațiuni care probabil ar fi urmat să formeze o coaliție de guvernare cu Mișcarea Libertății, ar fi obținut 6,6%, respectiv 4,4% din voturi, însă numărătoarea continuă, iar rezultatele exit poll nu cuprind toate voturile, așa că situația s-ar putea schimba.

După alegerile generale de duminică, în parlamentul sloveniei ar urma să intre doar cinci partide

Mai concret, conform rezultatelor exit poll, Adunarea Națională a Sloveniei ar urma să aibă următoarea componență:

  • Mișcarea Libertății – 42 de mandate din 90;
  • SDS – 26 de mandate;
  • NSi – 8 mandate;
  • Social-democrații – 7 mandate;
  • Stânga – 5 mandate

În schimb, formațiunile fondate de doi foști premieri ai Sloveniei, Marjan Sarec și Alenka Bratusek, sunt în pericol să rateze intrarea în parlament, cum este și cazul alianței din care face parte și partidul ministrului în exercițiu al economiei, Zdravko Pocivalsek.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei