Epava navei amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, declarată obiect din patrimoniul cultural subacvatic al Ucrainei. BBC: Scufundarea „Moskvei”, un moment definitoriu pentru război

Epava navei amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, declarată obiect din patrimoniul cultural subacvatic al Ucrainei. BBC: Scufundarea „Moskvei”, un moment definitoriu pentru război
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Vladimir Astapkovich

Epava navei amiral a flotei ruse de la Marea Neagră a fost inclusă de autoritățile ucrainene în patrimoniul cultural subacvatic al țării. Scufundarea crucișătorului Moskva se numără printre momentele definitorii ale războiului din Ucraina, potrivit BBC.

Epava navei amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, Moskva, în patrimoniul cultural subacvatic al Ucrainei

Crucișătorul Moskva, „un simbol al puterii navale rusești în Marea Neagră”, după cum îl cataloga expertul american prof. Michael Petersen, ar fi fost lovit de rachetele anti-navă Neptun, conform părții ucrainene, ceea ce a fost cu atât mai neașteptat, având în vedere că Ucraina își pierduse cea mai mare parte a flotei în 2014, odată cu invazia inițială a Federației Ruse și cu anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Moscova.

Epava a primit numărul de ordine #2046 în patrimoniul cultural subacvatic ucrainean, intrând în categoria echipamentelor științifice sau tehnice rare. Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, Ministerul ucrainean al apărării a scris că, „la 80 de mile de Odesa, faimosul crucișător și cel mai mare obiect scufundat vreodată în adâncurile Mării Negre poate fi admirat fără să te scufunzi prea mult”.

Televiziunea armatei ucrainene a precizat că epava se află la o adâncime de circa 45-50 de metri, cea mai recentă localizare cunoscută a sa fiind furnizată de către Marea Britanie.

Scufundarea Moskvei a avut și o valoare simbolică pe lângă cea militară evidentă. A fost vorba despre nava căreia, la începutul conflictului declanșat de Federația Rusă în 24 februarie, i s-a transmis explicit să dispară – în termeni ceva mai licențioși – de către ucrainenii de pe Insula Șerpilor.

De altfel, pentru a celebra evenimentul au fost realizate și timbre speciale. După scufundarea navei, oamenii au stat la cozi ore întregi pentru a obține câte un set.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:26 - Ilie Bolojan: Fără Ordonanța „trenuleț” intram în incapacitate de plată. Mai ales anul trecut am angajat cheltuieli mai mari decât ne-am permis ca țară (VIDEO)
23:59 - Bolojan: Cred că Antonescu e candidatul comun al coaliției și că aceste lucruri se vor clarifica și la PSD / Dacă nu se stabilește rapid un calendar electoral, probabilitatea să se țină alegerile înainte de Paște e foarte scăzută (VIDEO)
23:39 - Nicușor Dan spune că a comandat un sondaj: La intenția de vot, primul e Călin Georgescu – peste 40%
23:25 - Călin Georgescu se autointitulează „președintele ales al României” și dă dispoziții instituțiilor: Parlamentul să anuleze mandatul dictatorial al lui Iohannis, Parchetul să cerceteze fraudarea alegerilor de către PSD, PNL, Iohannis și CCR
23:05 - Vasile Dîncu (PSD): Crin Antonescu a fost un candidat de rezervă. Nu știm dacă mai este potrivit
22:44 - Marcel Ciolacu, prima reacție după ce Crin Antonescu și-a suspendat candidatura la prezidențiale
22:26 - Bolojan: Săptămâna care vine cred că e o perioadă potrivită să se stabilească acest calendar al prezidențialelor. Validarea candidaturii lui Crin Antonescu e corectă, toți liderii partidelor din coaliție ne-am asumat-o (VIDEO)
22:11 - Crin Antonescu: „Nu m-am retras, nu am abandonat, e o decizie pe care o aștept a acestor partide. Pe mine, așa cum s-a întâmplat întotdeauna, puteți conta” (VIDEO)
21:52 - Crin Antonescu, reacție „cu simpatie” la declarațiile lui Nicușor Dan: „A luat apărarea partidelor. M-am gândit: uite ce candidat bun ar fi fost pentru ei!” (VIDEO)
21:33 - Crin Antonescu: „Nu tremură inima în mine că voi fi sau nu candidat. Pentru asta, inima mea e de piatră” / Despre Călin Georgescu: „Asemenea bazaconii, grozăvii nu am mai văzut” (VIDEO)