Statele balcanice recurg din nou la cărbune ca reacţie la explozia prețurilor la energie

Statele balcanice recurg din nou la cărbune ca reacţie la explozia prețurilor la energie
Sursa foto: Pixabay

Statele balcanice din sud-estul Europei se îndreaptă din nou către folosirea cărbunelui în timp ce încearcă să depășească situația generată de creșterea globală a prețurilor la energie, stârnind temeri în rândul ecologistilor că țările renunță la angajamentele de a elimina treptat cel mai poluant combustibil fosil.

Statele balcanice reiau producția de cărbune

Macedonia de Nord, cândva lider în atragerea investitorilor în energie regenerabilă, a declarat la începutul acestei luni că intenţionează să deschidă două noi mine de cărbune pentru a furniza centrale electrice, scrie Reuters.

Ministerul Energiei a mai spus că dorește să cumpere 3 milioane de tone de cărbune din Kosovo, deși nu a fost semnat niciun acord.

„Odată cu declanșarea crizei energetice, nu doar noi, ci toate națiunile din Europa au crescut imediat producția de energie electrică din cărbune, deoarece este cea mai ieftină și mai sigură (sursă)”, a declarat Vasko Kovacevski, CEO al companiei de stat.

Dar ecologistii spun ca folosirea cărbunelui nu este raspunsul.

„Decarbonizarea este unul dintre pilonii agendei ecologice și depunem un plan pentru o mină de cărbune? Acest lucru este inacceptabil”, a spus Nevena Smilevska de la grupul ecologist Eko-svest din Skopje.

Noile mine de cărbune sunt Zivojno, aproape de centrala Bitola, în sudul țării, și Gushterica, lângă uzina Oslomej, în vest. Nici guvernul, nici ESM nu au spus când vor deschide sau cât vor produce cărbune.

Skopje plănuia inițial să elimine treptat cărbunele până în 2027, dar în ianuarie a împins acest lucru spre 2030.

Companiile occidentale, interesate de cumpărarea cărbunelui

Între timp, Kosovo a declarat că companiile străine – inclusiv din Germania – s-au interesat și ele despre cumpărarea cărbunelui. Kosovo are al cincilea cel mai mare depozit de lignit din lume, un cărbune moale al cărui conținut relativ scăzut de energie se traduce printr-o poluare deosebit de toxică atunci când este ars.

Serbia a declarat că crește producția de cărbune din cauza ploilor insuficiente pentru centralele hidroelectrice și că va importa 500 de tone de cărbune pe zi din Muntenegru.

Bosnia, singura țară din Balcani care exportă energie electrică, spune că va amâna planurile de închidere a centralelor pe cărbune din cauza prețurilor ridicate la energie și a impactului războiului din Ucraina.

La uzina Oslomej din Macedonia de Nord, o instalație solară de 10 megawați a fost construită recent ca parte a unui plan de înlocuire a cărbunelui.

Uniunea Europeană a interzis importul de cărbune, lemn, produse chimice şi alte bunuri din Rusia. Interdicția de cărbune va intra în vigoare din cea de-a două săptămână a lunii august.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)