Se încinge politica și în Diasporă: Demisii, acuzații, mizerie politică dâmbovițeană exportată în Europa

Se încinge politica și în Diasporă: Demisii, acuzații, mizerie politică dâmbovițeană exportată în Europa
Foto: ziarulnatiunea.ro

România Expres, publicație românească din Spania, titrează mai multe articole despre frământările politice cu iz dâmbovițean ce au loc în Peninsula Iberică: demisia fostului șef la PSD Spania, Cătălin Șerbu, acuzații ce îi sunt aduse noului șef al PSD Spania, de plagiat și nu în ultimul rând frecușurile politice în interiorul PNL Spania. Cătălin Șerbu, fost preşedinte al PSD Spania, a declarat: „Lipsa de reprezentativitate la nivel central a făcut din PSD Diaspora un tărâm al nimănui, un „no man’s land” în care criteriul de promovare nu era nicidecum valoarea personală, ci apartenenţa la o gaşcă”

La doar o zi după apariţia articolului Ion Brînduşescu, noul preşedinte ales al PSD Spania, publicat de ziarul România Expres şi după o perioadă de polemici între fostul şi actualul şef al Partidului Social Democrat (PSD) – filiala Spania, joaca de-a preşedintele PSD Spania pare să se îndrepte spre sfârşit, scrie Romanian Global News.

„Astăzi anunţ public retragerea mea din toate funcţiile politice în cadrul PSD Diaspora şi anume: preşedinte executiv (şi din 1 septembrie 2014 preşedintele interimar) al PSD Spania şi preşedinte fondator al PSD Zaragoza”, a anunţat Cătălin Şerbu printr-o scrisoare remisă România Expres.

Acesta se retrage din lupta cu Ion Brînduşescu spre binele partidului, partid căruia, de altfel, îi jură fidelitate veşnică, însă fără a se sfii să pună punctul pe i criticând PSD Diaspora. „Voi rămâne membru al partidului, partid pe care îl slujesc de atâţia ani şi pe care nu îl voi părasi niciodată, dar nu mai doresc implicarea în actualul proiect al partidului deoarece nu mă mai simt reprezentat de actuala stare de fapt din PSD Diaspora”, spune Cătălin Şerbu în declaraţia făcută pentru România Expres.

Decepţionat de cursul ultimelor evenimete derulate în PSD, care au culminat cu numirea şi apoi alegerea lui Ion Brînduşescu în funcţia de preşedinte al filialei din Spania, fără a da nume Şerbu îi acuză de lipsă de „fair-play” pe unii colegi din partid şi susţine că înfrângerea suferită de PSD la alegerile prezidenţiale de anul trecut a înrăutăţit situaţia. „Au trecut peste mine prea multe dezamăgiri, am oferit prea multe acestei idei atât de mari dar care a căzut în mâna unor oameni atât de mici, iar dezamăgirile s-au ţinut lanţ. Am crezut că duşul rece din noiembrie 2014 va fi unul folositor, dar se pare că nu a făcut altceva decât să acutizeze problemele. Nu se poate lucra într-un mediu ostil, unde toţi ar trebui să punem umărul şi nu să ne „faultăm” prin cotloanele politichiei”, se confesează fostul preşedinte al PSD Spania.

Cătălin Şerbu merge mai departe cu acuzaţiile criticând criteriile de promovare în interiorul partidului şi vorbind la un moment dat chiar de apartenenţa la o gaşcă. „Lipsa de reprezentativitate la nivel central a făcut din PSD Diaspora un tărâm al nimănui, un „no man’s land” în care criteriul de promovare nu era nicidecum valoarea personală, ci apartenenţa la o gaşcă”, mai spune Cătălin Şerbu, care consideră că „nu s-a lucrat pe un plan bine structurat, pe un proiect politic care să facă din PSD Diaspora un standard al ideilor social-democrate în cadrul comunităţilor româneşti din afara graniţelor României”.

Marius Vili Sârbu, fost preşedinte al PSD Spania, îl acuză de plagiat pe Ion Brînduşescu, actualul şef al social democraţilor români din Spania: „Nu ştiu dacă dl. Brînduşescu a facut-o pentru că sunt un model pentru dânsul ca politician sau a avut o totală lipsă de inspiraţie”

Polemica referitoare la funcţia de preşedinte al PSD Spania se pare că este departe de deznodământ. Dovada? Declaraţiile şi nemulţumirea preşedintelui anterior, Cătălin Şerbu şi retragerea acestuia din toate funcţiile politice ale PSD, precum şi cele ale fostului preşedinte al PSD Spania, Marius Vili Sârbu, care îl acuză pe Ion Brînduşescu de plagiere.

Nici PNL Spania nu stă mai bine la capitolul imagine. Relaţia dintre unii membri ai PNL Spania este practic ruptă, deşi din interior se încearcă o oarecare cosmetizare a situaţiei şi se evită declaraţiile polemice pentru a nu deteriora imaginea partidului

Printr-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare Facebook co-preşedintele PNL Spania, Adrian-Eugen Piţigoi, şi-a anunţat retragerea din funcţie, fără a specifica însă şi care este motivul acestei decizii. „În urma activităţii desfăşurate în perioada 21 Februarie – 06 Iunie 2015, consider că mi-am îndeplinit obiectivele propuse. În acelaşi timp comunic decizia mea de retragere din activitatea de conducere a PNL Spania”, a scris Adrian Piţigoi pe contul său personal de Facebook în seara zilei de marţi 9 iunie a.c.

Contactat de România Expres Adrian Piţigoi nu a vrut să facă mai multe declaraţii, limitându-se doar la a spune că „motivele sunt multe şi relativ complicate sau foarte simple, în funcţie de unghiul din care sunt privite”.

Marius Ionel Ioan, celălalt co-preşedinte al PNL Spania, a refuzat să facă orice declaraţie pe tema aceasta. Întrebată dacă ştie care sunt motivele demisiei lui Adrian Piţigoi, Ana Maria Bratu, preşedinte al PNL Coslada şi membru în Consiliul Executiv al PNL Diaspora a spus: „Nu. Probabil nu îi mai permite timpul să se ocupe. Nu ştiu. Ar trebui să îl întrebaţi pe el. Oricum rămâne membru PNL în continuare.”

Prea multe detalii nu a dorit să ne dea nici măcar co-preşedintele PNL Diaspora, Victor-Lucian Ionescu. „Aşa cum a declarat şi el, a fost o perioadă limitată ca şi mandat, fiind în plină reorganizare. El rămâne în echipă alături de noi”, a declarat pentru România Expres Victor Ionescu, care a menţionat că în urma demisiei lui Adrian Piţigoi vor rămâne doi co-preşedinţi la filiala Spania, ca şi până acum.

Potrivit regulamentului şi statutului PNL, cel care va prelua atribuţiile de co-preşedinte al filialei din Spania, va fi Marius Fechet, care până acum era primvicepreşedinte PNL Spania. Acesta este şi vicepreşedinte al PNL Coslada. Victor Ionescu a specificat pentru România Expres că deocamdată se va merge pe această formulă având în vedere că potrivit, protocolului de fuziune dintre vechiul PNL şi vechiul PDL, nu se vor face alegeri până în 2017.

Deşi relaţia dintre unii membri ai PNL Spania este practic ruptă, din interior se încearcă o oarecare cosmetizare a situaţiei şi se evită declaraţiile polemice pentru a nu deteriora imaginea partidului. Numai că realitatea este că în PNL Spania întotdeauna a existat o fisură care s-a putut observa încă din martie 2014 când, la scurtă vreme după ruperea USL, mai mulţi membri ai Partidului Social Democrat (PSD) – filiala Spania au trecut la liberali. Este bine cunoscut faptul că, în urmă cu mai bine de un an, Ana Maria Bratu, fost membru în Biroul Executiv al PSD Spania, fost secretar executiv al Tineretului Social Democrat (TSD) Spania şi fost secretar al PSD Coslada şi Marius Fechet, fost vicepreşedinte al PSD Coslada, împreună cu aproape toţi ceilalţi membri ai PSD Coslada au trecut la PNL Coslada. Deşi, de moment, nimeni nu a confirmat în mod public ipoteza unei scindări, răceala dintre unii membri ai PNL Spania sau mai bine spus dintre unele filiale PNL din Spania dă loc la astfel de interpretări.

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`