Parlamentarii români și moldoveni au adoptat rezoluţia de susţinere a aderării Republicii Moldova la UE

Parlamentarii români și moldoveni au adoptat rezoluţia de susţinere a aderării Republicii Moldova la UE
Moscova amenință Republica Moldova: „Rusia va răspunde, iar aceste răspunsuri vor fi dureroase”. Foto: Hepta/Abaca Press / AA/ABACA/

Rezoluția de susținere a procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost adoptată joi, 14 aprilie, de parlamentarii români și moldoveni.

Republica Moldova, un pas mai aproape de Bruxelles

Prin intermediul acesteia, comisia comună pune accentul  rolul „esenţial” pe care îl are transferul de expertiză de la Parlamentul României către cel al Republicii Moldova în vederea armonizării legislaţiei naţionale cu normele UE.

„Exprimăm iniţiativa conturării unui organism de consultare şi îndrumare în subordinea Parlamentului României care să vizeze oferirea de suport atât Parlamentului Republicii Moldova, cât şi tuturor celorlalte instituţii angajate în parcursul european în vederea depăşirii deficienţelor inerente apărute odată cu procesul de reforme către dreptul european”, se arată în documentul citat de Agerpres.

Armonizare cu legislaţia UE

Potrivit sursei citate, obiectivul fundamental al comisiei comune este susţinerea procesului de aderare a Republicii Moldova la UE, urmând să fie oferit sprijin Guvernului de la Chişinău pentru parcurgerea rapidă a etapelor necesare.

„Salutăm decizia Republicii Moldova din data de 3 martie 2022 de depunere a cererii de aderare, precum şi primirea chestionarului Comisiei Europene necesar emiterii avizului cu privire la cererea sus-menţionată în data de 11 aprilie 2022.

Susţinem parcurgerea rapidă a procedurilor de aderare şi armonizare cu legislaţia UE şi exprimăm întreaga disponibilitate a comisiei comune de a oferi sprijin în acest sens Guvernului Republicii Moldova.

Încurajăm reformele şi evoluţia favorabilă a proceselor democratice din Republica Moldova. Solicităm recunoaşterea cât mai grabnică a perspectivei europene clare a Republicii Moldova pe baza eforturilor şi progreselor înregistrate de aceasta”, se subliniază în rezoluţie.

Un deziderat strategic pentru Republica Moldova și România

Membrii comisiei susțin că integrarea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova reprezintă un deziderat strategic pentru cele două state „în virtutea comuniunii de limbă română, cultură şi tradiţii, istorie comună şi a legăturilor speciale de frăţietate românească”.

„Membrii comisiei comune subliniază necesitatea respectării stricte a dreptului internaţional, a ordinii internaţionale bazate pe reguli şi condamnă cu fermitate agresiunea militară ilegală, nejustificată şi neprovocată a Federaţiei Ruse asupra Ucrainei.

Ne exprimăm deplina solidaritate cu Ucraina şi poporul ucrainean, victime ale agresiunii premeditate a Federaţiei Ruse.

Partea română a comisiei felicită modul exemplar în care Guvernul, cetăţenii, autorităţile publice centrale şi locale din Republica Moldova gestionează afluxul masiv de refugiaţi de război din Ucraina”, se mai arată în rezoluţie

Urmăriți B1TV.ro și pe
`