Giganții mondiali renunță treptat la petrolul rusesc

Giganții mondiali renunță treptat la petrolul rusesc
Foto: Pixabay.

Comercianții globali planifică să-și reducă achizițiile de petrol și combustibil de la companiile petroliere de stat ruse din 15 mai, pentru a evita încălcarea sancțiunilor Uniunii Europene asupra Rusiei.

Companiile mari renunță la petrolul rusesc

Sancțiunile UE exclud achizițiile de petrol de la Rosneft și Gazprom Neft, care sunt enumerate în legislație și denumite „strict necesare” pentru a asigura securitatea energetică a Europei.

Comercianții reduc achizițiile pentru a îndeplini cerințele începând cu 15 mai, când intră în vigoare restricțiile UE.

Includerea companiei ruse de infrastructură de stat Transneft, care deține porturi și conducte cheie, pe lista de sancțiuni va complica și mai mult orice fel de vânzări.

Trafigura, un cumpărător important de petrol rusesc, a declarat reporterilor că este „în deplină conformitate cu toate sancțiunile aplicabile”: „Ne așteptăm ca volumele noastre de tranzacționare să scadă în continuare începând cu 15 mai”.

Rafinăriile din Europa nu mai vor să proceseze petrolul rusesc

Vitol, un alt cumpărător important, a refuzat să comenteze termenul limită de 15 mai. Potrivit presei ucrainene, compania a declarat mai devreme că volumul tranzacționării cu petrol rusesc „va scădea semnificativ în al doilea trimestru, pe măsură ce obligațiile contractuale pe termen curent scad”, iar până la sfârșitul anului 2022 va înceta tranzacționarea cu petrol rusesc.

Alți cumpărători de petrol rusesc, Gunvor și Glencore, au refuzat să comenteze, de asemenea, impactul termenului limită. Rosneft și Gazprom Neft nu au oferit niciun comentariu jurnaliștilor.

Războiul din Ucraina și sancțiunile împotriva Rusiei i-au determinat pe mulți cumpărători occidentali de petrol rusesc, precum Shell, să oprească noile achiziții spot. Rafinăriile din Europa sunt din ce în ce mai puțin dispuse să proceseze petrolul rusesc.

Rezervele de petrol rusesc, reduse cu 3 milioane de barili

Se observă că acest lucru a subminat deja exporturile rusești, deși achizițiile din India și Turcia au compensat parțial deficitul. De asemenea, vânzările către China continuă.

Potrivit planului de expediere,  în aprilie, volumele Rosneft și Gazprom Nefts-au ridicat la 29 de milioane de barili, sau aproape 1 milion de barili pe zi, ceea ce reprezintă peste 40% din totalul exporturilor de țiței Urals din porturile de vest ale Rusiei în aprilie.

Agenția Internațională pentru Energie a declarat miercuri, 13 aprilie, că rezervele de petrol rusesc ar putea fi reduse cu 3 milioane de barili pe zi față de luna mai.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`