Danemarca: „Sate ucrainene” pentru refugiați, unde ar putea exista creșe și școli

Danemarca: „Sate ucrainene” pentru refugiați, unde ar putea exista creșe și școli
Sursă foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Danemarca a anunțat că pregătește „sate ucrainene” temporare care vor deservi ucrainenilor ce fug din calea războiului, fiind vorba despre aproximativ 100.000 de persoane. În acest mod, Guvernul danez încearcă să faciliteze adaptarea refugiaților în țară.

„Satele” ar putea fi instalate în foste complexuri spitaliceşti şi şcolare, în cazărmi sau în centre de bătrâni dezafectate și ar putea găzdui câte o sute de persoane, Agerpres.

„Sate ucrainene” pentru refugiați

Decizia are rolul de a sprijini politica de integrare a refugiaților în țară, astfel încât aceștia să se bucure de o primire „cât mai flexibilă”.

„Ne pregătim ca ucrainenii să fie găzduiţi într-un fel de sate ucrainene, unde ar putea exista creşe şi educaţie pentru copii în ucraineană, la care vor putea participa ucrainenii înşişi”, a spus ministrul Migraţiei, Mattias Tesfaye, într-un interviu pentru cotidianul Berlingske.

„Am început printr-o politică de integrare normală, dar estimările pe care le am în faţă arată că trebuie ca primirea să fie mai flexibilă”, a explicat Mattias Tesfaye, adăugând că nu vrea „să închidă uşa Danemarcei”.

Războiul din Ucraina a generat cel mai mare flux de refugiați într-un singur an după Războiul Rece

Conflictul din Ucraina a generat cel mai mare flux de refugiați într-un singur an după încheierea Războiului Rece. În doar cinci săptămâni, peste 4 milioane de persoane au căutat refugiu într-o altă țară, iar câteva milioane au fost strămutate în interiorul statului ucrainean.

Valul de refugiați pune o presiune imensă pe vecini. Populația Varșoviei, capitala Poloniei, a crescut cu aproape o cincime de la începutul războiului.

Găsirea unei măsuri relevante de comparație cu alte crize ale refugiaților poate fi provocatoare, însă comparațiile mai sofisticate sugerează că rata la care părăsesc oamenii Ucraina este mult mai mare decât oriunde altundeva în lume după 1990, primul an pentru care sunt disponibile date de încredere de acest gen.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)