Tot ce trebuie să știi despre recuperare medicală

Tot ce trebuie să știi despre recuperare medicală
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/hBLf2nvp-Yc

Stilul de viață modern, alimentația necorespunzătoare, stresul cotidian și chiar sedentarismul sunt doar câteva dintre presiunile la care organismul nostru este supus. Iar astfel, mai devreme sau mai târziu, încep să apară o mulțime de probleme de sănătate, ale căror simptome ar trebui să ne trimită de urgență la un medic specialist.

Evident, multe dintre aceste simptome tind să dispară natural, odată evitată sursa problemei, dar dacă încă te confunți cu dureri de spate, de gât, de mușchi sau de oase, s-ar putea să ai nevoie de recuperare medicală.

Ce înseamnă recuperarea medicală?

Recuperarea medicală se referă la modalitatea de a diminua diverse dizabilități și chiar de a reduce deficitul funcțional al unei persoane, folosind tehnici de kinetoterapie, electroterapie, termoterapie, hidroterapie etc.

Odată vizitat medicul specialist, acesta poate face recomandarea de a vizita un specialist în recuperare medicală, pe care îl găsești și la clinica de recuperare medicala Fiziolife Medica, pentru a te ajuta să elimini durerea și disconfortul pe care îl ai.

Programele de recuperare includ mai multe exerciții fizice și terapeutice, de intensități diferite, sfaturi, monitorizare și schimbarea stilului de viață al pacientului. Astfel, se vor stabili obiectivele pe termen scurt, dar se vor monitoriza constant și progresele făcute de pacient.

Când este necesară recuperarea medicală?

Cel mai adesea, tehnicile de recuperare medicală sunt folosite pentru aparatul locomotor, afectat de afecțiunile neurologice, reumatice sau diverse traumatisme suferite. De cealaltă parte, recuperarea medicală este indicată și în cazul diverselor afecțiuni cardiovasculare, precum și în tratamentul diverselor agresiuni suferite de piele (în special arsuri).

Recuperarea medicală mai este de folos și în urma unor intervenții chirurgicale complexe, fiind considerată ca o prelungire a intervenției, ce necesită răbdare și perseverență din partea pacientului pentru a avea rezultate.

În cazul durerilor și al diverselor inflamații, tehnicile de recuperare medicală includ și termoterapia, crioterapia, stimularea electrică (pentru a preveni atrofia musculară) și tracțiunile (pentru a ameliora durerile și a reduce tumefacțiile). Pentru stimularea de endorfine, se poate recurge și la acupunctură.

Cum se stabilesc etapele procesului de recuperare medicală?

Recuperarea medicală este un proces ce va lua în considerare nevoile pacientului, afecțiunile și complexitatea cazului. Astfel, fiecare plan de recuperare este personalizat, astfel încât pacientul să resimtă efectele pozitive ale recuperării medicale într-un timp scurt.

Înainte ca un pacient să înceapă procesul, este imperios necesar ca acesta să meargă la un medic specialist pentru a fi evaluat. După ce este consultat și dacă situația o impune, se face recomandare către un medic specializat în recuperare medicală, care îi va stabili un plan de acțiune.

De cealaltă parte, și specialistul în kinetoterapie va face o evaluare a pacientului, atât la debutul programului, cât și la final, pentru a se asigura de bunul-mers al terapiei, dar și de atingerea obiectivelor finale.

Ceea ce este important de menționat este faptul că un program de recuperare medicală va conține și o componentă educațională, dat fiind că pacienții au nevoie să își schimbe stilul de viață, să evite anumite alimente și chiar activități ce le-ar putea pune în pericol progresele.

Recuperarea medicală în funcție de diferite afecțiuni

Cum fiecare pacient este unic, așa și fiecare afecțiune sau traumatism trebuie tratate personalizat. Iată cele mai comune boli pentru care pacienții apelează la recuperarea medicală:

Recuperare medicală după AVC

De cele mai multe ori, pacienții ce au trecut printr-un accident vascular cerebral rămân cu sechele și au nevoie de recuperare medicală. AVC poate afecta vorbirea, mersul și mobilitatea membrelor superioare. Astfel, recuperarea medicală este indicată în urma tratamentului, fie medicamentos, fie intervenție chirurgicală.

Recuperarea medicală pentru artroză

Artroza este o boală reumatică cronică, progresivă, care, odată instalată, afectează cartilajul. Cel mai adesea, artroza apare la articulațiile spatelui, a degetelor, șoldurilor și chiar a gâtului, împiedicându-l pe pacient să ducă o viață normală.

Pe măsură ce evoluează, locul afectat ajunge să se deformeze, iar mișcările să devină extrem de dureroase. În astfel de cazuri, recuperarea medicală este binevenită, dat fiind că printr-un program personalizat, pacienții se pot bucura de o viață cât mai normală.

Recuperarea medicală în cazul sportivilor de performanță

Sportivii sunt cei mai supuși accidentărilor, de orice fel, prin natura activității lor. Cel mai adesea, un sportiv de performanță se va confrunta cu tendinite sau tot felul de traumatisme musculare, ce îi afectează mobilitatea.

În acest caz, recuperarea medicală este cea mai potrivită pentru ca sportivul să-și recupereze funcțiile pierdute, dar și pentru a elimina durerile. De asemenea, poate fi eficientă și pentru îmbunătățirea performanțelor sportive.

Recuperarea medicală în cazul traumatismelor sau afecțiunilor la coloana vertebrală

Scolioza, discopatia și hernia de disc sunt doar câteva dintre afecțiunile coloanei vertebrale ce pot fi tratate cu succes prin recuperare medicală. Mai mult, este recomandată și după intervențiile chirurgicale la coloană, pentru a-l ajuta pe pacient să aibă o postură corectă, să îți tonifieze mușchii spatelui și să își mențină coloana vertebrală mobilă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:11 - Accident cu patru mașini pe cel mai aglomerat bulevard din București: Circulația rutieră se desfășoară pe o singură bandă
22:03 - O firmă din China scoate la vânzare bilete pentru o expediție în spațiu. Care este prețul pe care trebuie să îl plătească o persoană
22:02 - România face teste pentru producția proprie de stridii în Marea Neagră. Experimentul este desfășurat cu un specialist din Italia
22:02 - Ludovic Orban: Cine votează cu Simion la prezidențiale, de fapt, votează cu Ciolacu (VIDEO)
21:59 - Ludovic Orban, despre AUR: „Ăla nu este partid, ăla este, practic, o încropeală politică în care nu contează decât un singur om, care este antidemocrație, iar acel om n-are niciun istoric, n-a făcut nimic la viața lui” (VIDEO)
21:48 - Ludovic Orban, după ce liderul PNL i-a cerut lui Lasconi să se retragă: “Ciucă trebuie să țină ciocu’ mic. Și eu îi spun nea Ciucă, retrage-te pentru că te chinui degeaba. Distrugi și mai tare imaginea liberalismului” (VIDEO)
21:36 - Elon Musk pregătește mașini electrice mai ieftine pentru anul viitor
21:34 - Orban: Nu vi se pare ciudat că în afară de Ciolacu sunt atâția iepuri printre candidați? Geoană, fost PSD-ist, Cristi Diaconescu, fost PSD-ist, Ana Birchall, fostă PSD-istă, Ciucă, cel mai mare iepure, și iepurele adevărat – Simion (VIDEO)
21:31 - Expunerea la lumină, pe timp de noapte, poate avea efecte grave asupra organismului. Ce boli putem dezvolta din cauza poluării luminoase
21:16 - Care e suma uriașă pe care ar fi plătit-o Laura Crișan pentru asasinarea tatălui său