Papa Francisc se află într-o vizită oficială la Sarajevo, iar sosirea sa este considerată un semn al păcii: "În lume au apărut numeroase conflicte armate care conduc la un fel de al treilea război mondial" (VIDEO)

Papa Francisc se află într-o vizită oficială la Sarajevo, iar sosirea sa este considerată un semn al păcii: "În lume au apărut numeroase conflicte armate care conduc la un fel de al treilea război mondial" (VIDEO)
Foto: jurnalul.ro

Papa Francisc se află într-o vizită oficială în Bosnia-Herţegovina, iar sosirea Suveranului Pontif la Sarajevo este considerată un semn al păcii, la 20 de ani de la încheierea războiului civil, informează B1 TV.

Cel mai important moment al vizitei a fost Sfânta Liturghie, oficiată de Papa Francisc pe stadionul Koşevo la care au luat parte zeci de mii de persoane.

„În lume au apărut numeroase conflicte armate care conduc la un fel de al treilea război mondial, care este dus treptat, şi, în contextul comunicării globale, se resimte o atmosferă de război. Unii doresc să instituie această atmosferă în mod deliberat, dar războiul înseamnă copii, femei şi bătrâni în tabere de refugiaţi. Înseamnă strămutări forţate, locuinţe, străzi şi fabrici distruse”, a fost discursul Suveranului Pontif.

Vizita sa este considerată o provocare de securitate pentru Bosnia, ţară cu populaţie majoritar musulmană, în care în ultimii ani au avut loc mai multe atacuri islamiste.

Din programul Papei Francisc la Sarajevo fac parte întâlniri pe care acesta le va avea la Preşedinţia Bosiniei-Herţegovina, dar şi cu episcopii acestui stat. Vizita Suveranului Pontif este văzută drept o provocare de securitate pentru Bosnia, ţară lovită în ultimii ani de mai multe atacuri islamiste. Cu doar o lună înainte de sosirea Papei la Sarajevo, a avut loc un atac împotriva unui comisariat de poliţie din estul Bosniei, în care un islamist a împuşcat mortal un poliţist şi a rănit alţi doi.

Sarajevo este supranumit Ierusalimul din Occident, a declarat anterior Papa Francisc, referindu-se la mozaicul etnic şi religios din acest oraş. Potrivit celui mai recent recensământ, 45 la sută din populaţia Bosniei-Herţegovina este musulmană, aproximativ 30 la sută este creştin-ortodoxă şi 15 la sută catolică.

Fosta republică iugoslavă a fost devastată de un război interetnic, în perioada 1992-1995, în urma căruia au pierit o sută de mii de oameni. În Bosnia există de atunci o mişcare islamistă, din care fac parte mujahedini veniţi să lupte alături de musulmanii bosniaci.

De altfel, vizita din 1997 în Bosnia a Papei Ioan Paul al II-lea a fost marcată de o tentativă de asasinat ai căror organizatori, care, potrivit presei străine, ar fi fost jihadişti, nu au fost niciodată identificaţi. Cu câteva ore înainte de sosirea fostului papă la Sarajevo, o încărcătură formată din mine antitanc a fost descoperită sub un pod pe care urma să ajungă cortegiul pontifical.

Papa Francisc, vizită oficială la Sarajevo

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare
20:16 - Comisia Europeană va da undă verde la vânat lupi în România și alte state din UE. Cum poate acest lucru să afecteze românii
19:59 - Cum arată Raiul, în realitate. Un renumit neurochirurg a explicat totul: “Aceasta a fost dovada incontestabilă”
19:57 - Surpriză la parlamentare: Liderul liberal Ilie Bolojan va candida la Senat. Nelu Tătaru: „Dacă și doamna Lasconi l-a propus premier, noi cu atât mai mult!” (VIDEO)