Armata rusă se repoziționează: „Ocupanții care au capturat centrala nucleară Cernobîl au pornit către frontiera ucraineană cu Belarusul”

Armata rusă se repoziționează: „Ocupanții care au capturat centrala nucleară Cernobîl au pornit către frontiera ucraineană cu Belarusul”
Armata rusă se repoziționează: „Ocupanții care au capturat centrala nucleară Cernobîl au pornit către frontiera ucraineană cu Belarusul”. Sursa Foto: Hepta/ Zuma Press / Mykhaylo Palinchak

Joi, compania nucleară ucraineană de stat Energoatom a transmis retragerea trupelor ruse care au ocupat centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl.

Forțele ruse încep să se retragă de la situl nuclear de la Cernobîl, unde au preluat controlul în prima zi a invaziei Ucrainei din 24 februarie, a declarat miercuri un înalt oficial al Pentagonului.

Rușii încep să se retragă de la centrala nucleară Cernobîl

Armata rusă a început să se retragă de pe aeroportul Gostomel, la nord-vest de Kiev, iar „Cernobîl este o altă zonă în care încep să se repoziționeze, lăsând Cernobîlul și plecând spre Belarus”, a declarat presei acest înalt oficial care a cerut anonimatul.

Potrivit companiei, la momentul anunțului, în zonă mai erau doar mici efective militare ruse.

„Ocupanţii, care au capturat centrala nucleară Cernobîl şi alte facilităţi în zona de excludere, au pornit în două coloane către frontiera ucraineană cu Belarusul”, se arată într-o declaraţie emisă de Energoatom.

Compania ucraineană mai precizează că trupele ruse s-au retras de asemenea din localitatea învecinată Slavutîci, unde locuiesc angajaţii ucraineni ai centralei de la Cernobîl.

Zona de excludere, invadată de ruși

Dislocarea trupelor ruse în apropiere de Cernobîl și în alte părți din jurul Kievului a avut loc la o zi după ce Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale se vor „dezescalada” în jurul Kievului.

Ulterior, capitala Ucrainei și orașele din apropiere au fost supuse bombardamentelor forțelor Federației Ruse.

De la începutul unui război pe scară largă cu Ucraina, Rusia și-a pus ochii pe confiscarea instalațiilor nucleare. În primele zile de război, trupele rusești au invadat zona de excludere și au ocupat centrala nucleară de la Cernobîl.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - Directorul INSCOP: Încrederea românilor în Rusia se află la minim absolut, în timp ce atitudinea pro europeană s-a întărit
23:43 - Andrew Tate, acuzat de viol și trafic de persoane în România, și-a făcut partid în Marea Britanie: „Voi fi premier”
23:13 - Crin Antonescu: „Sunt similitudini înfiorătoare între discursul lui Hitler și al lui Georgescu”
23:08 - Șase tineri din Vâlcea, cu vârste între 16 și 23 de ani, au fost reținuți pentru furt. Prejudiciul estimat este de 12.000 de euro
22:50 - Claudiu Târziu: Anularea alegerilor, o lovitură de stat. Ne-am trezit cu o continuare a unei guvernări incapabile, ticăloase și corupte / Suntem într-un soi de dictatură la începutul ei, pe care AUR o respinge (VIDEO)
22:43 - Locul la doar câteva ore de București care a atras milioane de turiști în 2024. Poate fi vizitat atât vara, cât și iarna
22:15 - Tanczos Barna: Instituțiile care vor fi comasate, care își vor reduce cheltuielile pot genera plecări naturale de angajați. Ei își pot găsi cu siguranță loc de muncă în privat (VIDEO)
22:13 - Congresul SUA l-a validat pe Donald Trump în funcția de președinte. Când va începe noul mandat
21:58 - Irineu Darău (USR): Atunci când vorbim de alegeri, trebuie să ne gândim ce face bine democrației și ce își dorește poporul. Nu se mai poate ca în 2025 să asistăm la aceeași comedie (VIDEO)
21:52 - Oncologii din România susțin inițiativa SUA. Produsul care ar putea avea etichetă de avertizare, ca țigările