Doi miniștri germani admit că Berlinul știa de riscurile dependenței de resursele energetice rusești, dar n-a făcut nimic: „Acest lucru se răzbună acum în cel mai brutal mod”

Doi miniștri germani admit că Berlinul știa de riscurile dependenței de resursele energetice rusești, dar n-a făcut nimic: „Acest lucru se răzbună acum în cel mai brutal mod”
În imagine: Robert Habeck, ministrul german al Economiei, și Annalena Baerbock, ministrul german de Externe. Sursă foto: Hepta - DPA Images / Kay Nietfeld

Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a admis că politicienii germani știau ce presupune creșterea dependenței energetice de Rusia, după anexarea Crimeei din 2014, dar n-au făcut nimic. Prețul e plătit acum. Un mesaj similar a avut și Robert Habeck, ministrul Economiei.

Politicienii germani recunoscut că au fost ignoranți în raportarea la Rusia

„Noi, ca europeni, știam încă din 2014 că trebuie să devenim complet independenți de importurile rusești de combustibili fosili (…) Totuși, nu am abordat problema, iar acest lucru se răzbună acum în cel mai brutal mod”, a declarat Annalena Baerbock, citată de Politico.

„Dacă te uiți înapoi, aproape că nu poți înțelege cum am putut fi atât de orbi să nu vedem asta. (…) Trebuie să recunoaștem că am acționat greșit în trecut”, a afirmat și Robert Habeck, ministrul Economiei.

Amintim că politicienii din Partidul Verzilor, între care se numără și cei doi miniștri, au criticat și în trecut puternica dependență a Germaniei de importurile de energie din Rusia, parțial și pentru că au o politică de promovare a surselor regenerabile.

Iar în timpul campaniei electorale din Germania de anul trecut, Baerbock, candidata verzilor la funcția de cancelar, a fost singura care a avertizat asupra implicațiilor pe care le poate avea dependența Germaniei de resursele Rusiei.

În 2014, Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea de la Ucraina. Ulterior, nu doar că germanii nu au făcut nimic pentru a avea surse alternative de energiei, dar și-au și crescut dependența de importurile rusești. Mai mult, ei au aprobat construcția controversatului gazoduct Nord Stream 2, în ciuda avertismentelor repetate lansate de Ucraina.

Acum, germanii trebuie să penduleze între cererile de interzicere a importurilor de energie din Rusia și pericolul ca o astfel de măsură să arunce economia în recesiune, după cum chiar cancelarul german Olaf Scholz a avertizat.

Zelenski a taxat Germania pentru greșelile ei chiar la ea acasă

Pe 17 martie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut un discurs, prin videoconferință, în Bundestagul german în care le-a reproșat germanilor fix această politică.

„Dragă popor german, cum e posibil ca, atunci când noi am spus că Nord Stream 2 e un fel de pregătire pentru război, am primit drept răspuns ”e vorba doar despre economie, e economie, economie?””, le-a spus Zelenski parlamentarilor germani.

El a punctat că proiectele dintre Germania și Rusia au constituit „cimentul pentru noul zid” ce s-a înălțat în Europa: „Pentru unii, aceasta înseamnă politică, dar înseamnă şi pietre pentru noul zid”.

Stanomir: Rusia și-a construit mașinăria de război prin simbioza cu economia germană

Subiectul a fost explicat, pentru B1 TV, și de Ioan Stanomir, politolog, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti.

„Haideți să spunem lucrurilor pe nume și să ieșim puțin din această ipocrizie. Rusia și-a construit mașinăria de război, câtă e ea, prin simbioza pe care a avut-o cu economia germană. Faptul că Gerhard Schröder e în vârful unui concern care se ocupă de vânzarea de hidrocarburi nu e o întâmplare. (…) Când președintele Trump, atât de hulit, solicita europenilor să ia în considerare importul de gaz lichefiat din SUA, s-a râs de el”, a afirmat Stanomir.

Profesorul a mai spus că ucrainenii au acum de pătimit din cauza deceniilor de complicitate dintre Occcident și Rusia: „Tragedia din Ucraina e rezultatul unor decenii de complicitate cu Rusia. Decenii de complicitate! Iar aceste decenii de complicitate lasă să se vadă cum care a fost prețul lor”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:47 - Dan Barna: Suntem în fața unui vot prin care definim viitorul. Singurul candidat care poate să lupte cu ceea ce înseamnă PSD, PNL, AUR, toată această structură care a încolăcit ca un șarpe România, este Elena Lasconi (VIDEO)
20:45 - Un bătrân din Slatina a fost bătut de tânărul pe care îl avea în gazdă. Bărbatul are șanse minime de supraviețuire
20:43 - Dan Barna: Românii au de ales între vechiul sistem PSD – PNL și Elena Lasconi, omul fără legătură cu sistemul / Ciucă și Ciolacu sunt motivele pentru care oamenii au sărăcit / Simion a fost marioneta PSD ani de zile în Parlament (VIDEO)
20:18 - Nicușor Dan a spus cine poate vota la referendum: “Cei care au buletin de București sau viză de flotant, indiferent de când s-a luat viza”. Tot ce trebuie să știe cei care vor alege să voteze la cele 3 întrebări (VIDEO)
20:04 - Dani Oțil, surprinză romantică pentru Gabriela Prisăcariu, cu ocazia aniversării ei. Gestul prezentatorului i-a uimit pe fani
19:38 - Nicușor Dan: Nu se fac mari investiții în București pentru că banii sunt distribuiți prost. Primăriile de sector primesc de 3 ori mai mulți bani decât noi, deși noi avem mai multe atribuții decât ei. Așa se duc banii pe tot felul de prostii (VIDEO)
19:36 - Nicușor Dan: Este un grad uriaș de ilegalitate la sectoarele din București în ceea ce privește emiterea autorizațiilor. Asta e calea cea mai simplă de a reveni în legalitate (VIDEO)
19:24 - Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara, transportați la spital. Cei mici au acuzat stări de rău
19:03 - Gheorghe Falcă: Cred că acest parteneriat al PNL-ului cu administrațiile locale poate să dinamizeze viața din România în momentele grele prin care vom trece în 2025 (VIDEO)
18:58 - Ciprian Ciucu, despre referendumul inițiat de Nicușor Dan: E important deoarece poate da tonul pentru o reformă administrativă a Capitalei. La întrebarea despre buget e puțin neclar (VIDEO)