Rafael Mariano Grossi, director general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, este în Ucraina pentru discuții urgente cu guvernul ucrainean despre siguranța facilităților nucleare din țară, transmite CNN.
Grossi a postat marți pe Twitter o fotografie în care stătea în fața unui vehicul ONU, precizând că tocmai a trecut frontiera în Ucraina „pentru a începe misiunea AIEA de a asigura siguranța și securitatea facilităților nucleare” din țară.
Just crossed the border into #Ukraine to start @IAEAorg‘s mission to ensure the safety and security of the country’s nuclear facilities. We must act now to help prevent the danger of a nuclear accident. https://t.co/kKHJHIeGYV pic.twitter.com/mB5w7pL7ji
— Rafael MarianoGrossi (@rafaelmgrossi) March 29, 2022
Într-un comunicat, AIEA a menționat că Grossi este în Ucraina pentru a iniția „sprijin de siguranță și securitate prompt pentru facilitățile nucleare” ucrainene.
Discuțiile cu oficialii guvernului de la Kiev se vor concentra pe planurile agenției pentru a livra „asistență tehnică urgentă” și de a ajuta la „evitarea riscului unui accident care ar putea pune în pericol oamenii și mediul”, se mai arată în comunicatul AIEA.
Forțele ruse au ocupat cea mai mare centrală nucleară din Ucraina, Zaporojie, din data de 4 martie, iar centrala nucleară de la Cernobîl – locul celebrului accident din 1986 – încă din 24 februarie, din prima zi a invaziei.
Există temeri legate de siguranța facilităților nucleare, a reactoarelor și a personalului de la aceste facilități.
Rafael Grossi consideră că actualul conflict „pune centralele nucleare ale Ucrainei și alte facilități cu material radioactiv într-un pericol fără precedent”.
În timpul călătoriei sale, oficialul va vizita câteva dintre centrale. Șeful AIEA a venit în țară la solicitarea Ucrainei de „asistență pentru siguranță și securitate”, după cum chiar el a declarat.
„Nu ne permitem să mai pierdem timp”, a declarat Grossi, adăugând că este nevoie urgent de expertiza AIEA pentru a fi prevenit orice fel de accident nuclear.
Ucraina are 15 reactoare nucleare la patru centrale, printre care și cea de la Cernobîl. Opt dintre ele continuă să opereze, inclusiv cele două de la Zaporojie, trei la Rivne, unul la Khmelnițki și două la o facilitate din sudul țării. Celelalte reactoare au rămas închise pentru mentenanță.