Oligarhul rus Mihail Fridman a declarat că este sceptic cu privire la sancțiunile pe care Occidentul le-a impus antreprenorilor din Rusia, ca răspuns la invazia din Ucraina. Acesta a spus că suma cu care trebuie să se descurce lunar este de 2500 de lire și că se simte ca într-un „arest la domiciliu”.
Fondatorul în vârstă de 57 de ani al conglomeratului multinațional Alfa Group a mai spus că, din punct de vedere practic, sancțiunile sunt contraproductive pentru că îi împing pe acești antreprenori să se întoarcă în Rusia, deoarece nu pot merge în altă parte, potrivit El Pais.
Cardurile sale de credit ale oligarhului rus au fost blocate și nu poate călători în țările Uniunii Europene.
„Autoritățile din Marea Britanie trebuie să-mi atribuie o anumită sumă ca să pot lua taxiuri și să cumpăr mâncare, dar va fi o sumă foarte limitată dacă te uiți la costul vieții la Londra. Inca nu stiu daca va fi suficient sa duc o viata normală, fara excese. Nici măcar nu pot duce pe cineva la restaurant. Trebuie să mănânc acasă și sunt practic în arest la domiciliu”, spune el.
Fridman spune că încă nu știe dacă va putea păstra casa pe care a cumpărat-o și a restaurat-o când el și familia sa s-au mutat în capitala britanică într-un moment în care instabilitatea începea să afecteze investițiile în Rusia.
Unul dintre motivele pentru care s-a mutat la Londra a fost acela de a-și diversifica activele: „Nu este clar dacă voi putea continua să locuiesc la Londra sau dacă voi fi forțat să plec, ceea ce nu pot face acum și nu vreau din multe motive”.
Oligarhul a spus că, deși antreprenorii privați nu îl pot influența pe Putin, aceștia ar putea „încerca să-și transmită punctul de vedere dacă ar avea mai multă libertate de a alege”. În situația actuală, însă, persoanele sancționate „vor trebui să se întoarcă în Rusia, unde nu vor avea altă opțiune decât să fie absolut loiali, și unde vor continua să lucreze pentru că sunt persoane energice, strălucitoare și talentate, și vor crea afaceri și locuri de muncă”.
„Sunt la Londra de opt ani, am investit miliarde de dolari în Marea Britanie și în alte țări europene, iar răspunsul la acest lucru este că ei îmi iau totul și mă dau afară”, se plânge el.
Fridman admite că unele sancțiuni economice pot fi eficiente deoarece pun presiune asupra economiei ruse și ca urmare influențează opinia liderilor naționali. „Dar sancțiunile împotriva antreprenorilor privați nu au sens, pentru că majoritatea și-au construit afacerea prin talent, efort și calificări personale”, susține el.