Prețurile deja ridicate ale gazelor din Europa au crescut de când președintele rus Vladimir Putin a anunțat că ar vrea ca importatorii să plătească pentru gazul natural rusesc în ruble în loc de dolari și euro.
Europa importă cantități mari de gaz natural rusesc pentru încălzirea locuințelor, generarea de energie electrică și pentru industria combustibilului, iar aceste importuri au continuat în ciuda războiului din Ucraina.
Aproximativ 60% din importuri sunt plătite în euro, iar restul în dolari. Putin vrea să schimbe acest lucru, solicitând importatorilor străini de gaze să cumpere ruble și să le folosească pentru a plăti furnizorul de stat Gazprom.
Importatorii ar trebui să găsească o bancă care să schimbe euro și dolari în ruble, însă acest lucru dificil, deoarece unele bănci rusești au fost blocate sau tăiate de la sistemul SWIFT care facilitează plățile internaționale, potrivit apnews.
Sunt bănci care nu au fost oprite, iar sancțiunile impuse de Trezoreria SUA care interzic tranzacțiile bancare, conțin excepții pentru plățile de energie. Aceasta este o concesie către aliații europeni care se bazează mult mai mult pe petrol și gaze rusești și se tem că o întrerupere totală ar putea arunca economia lor în recesiune.
Habeck a transmis că plata în ruble nu este acceptabilă deoarece acordurile trebuie respectate, iar contractele care au fost încheiate se aplică în continuare. „Tentativa lui Putin de a ne diviza este evidentă. Nu vom fi divizaţi, iar răspunsul ţărilor din G7 este clar: acordurile vor fi respectate”, a mai afirmat ministrul german.
Gigantul rus de gaze Gazprom a primit termen până pe 31 martie să-i raporteze lui Putin ce măsuri trebuie luate pentru a trece la plata în ruble pentru hidrocarburile livrate.
Mai multe state occidentale au anunțat deja că nu vor plăti gazul în ruble.
„Aceasta ar fi o decizie unilaterală și o încălcare clară a contractului (…) Ar fi o încercare de a eluda sancțiunile. Nu vom permite ca sancțiunile noastre să fie eludate. Vremea în care energia putea fi folosită pentru a ne șantaja a trecut”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.