Proiecte imobiliare controversate, aprobate în mandatele lui Oprescu: Legea spațiilor verzi, nerespectată

Proiecte imobiliare controversate, aprobate în mandatele lui Oprescu: Legea spațiilor verzi, nerespectată
Foto: metropotam.ro

Una din promisiunile primarului Sorin Oprescu din campania electorală a fost aceea că va proteja patrimoniul Capitalei. Promisiunea nu a fost respectă, având în vedere că în cele două mandate, edilul a semnat documentațiile de urbanism sau autorizațiile de construire pentru mai multe proiecte imobiliare controversate, printre care un bloc de 5 etaje pe strada Mântuleasa, un ansamblu de blocuri de 3 etaje pe Șos. Kiseleff, peste o copie în miniatură a grădinilor din Versailles sau un bloc de 7 etaje peste casa Spiru Haret.

Oprescu a mai semnat și autorizațiile pentru demolarea mai multor clădiri de peste 100 de ani vechime:  un bloc de 4 etaje lângă Ateneul Român, un turn de 45 de metri la intersecția Căii Dorobanți colț cu bd. M. Eminescu, peste două clădiri vechi de peste 100 de ani, o casă de pe strada Anton Pann nr. 29 și două clădiri construite în 1895 și 1920  pe str. Christian Tell, notează Hotnews.

Un alt proiect care urmează să fie avizat este cel care prevede construirea unui mall și a unui bloc de 7 etaje în grădina Palatului Știrbey de pe Calea Victoriei.
Primăria Capitalei și-a dat acordul în 2015, pentru construirea unui bloc de 5 etaje pe strada Mântuleasa, pe terenul unde s-a aflat școala unde a învățat Mircea Eliade și alte clădiri construite în secolul XIX, care au fost demolate în 2002 fără aviz de la Ministerul Culturii.

Proiectul imobiliar. care ar urma să adăpostească locuințe, comerț și birouri, urmează să fie supus aprobării Consiliului General al municipiului București.
Cetățenii însă sunt nemulțumiți de acest proiect, despre care spun că nu este potrivit pentru zonă, deoarece este prea înalt și masiv față de restul clădirilor, ei fiind contraziși de arhitecți. Proiectant este firma KXL și beneficiar Leader Properties.

Un alt proiect aprobat de Consiliul General al Muncipiului București, care a stârnit controverse, a fost Planul urbanistic de Detaliu care prevede construirea unor blocuri cu trei etaje pe Șoseaua Kiseleff, la nr. 45-45A, acolo unde se află o copie în miniatură a grădinilor din Versailles. Clădirile propuse au o înălțime de 16 metri și se vor construi în spatele a două case construite în perioada interbelică, dar totuși, pe im teren care apare ca spațiu verde, ceea ce este interzis de lege.
Societatea civilă dorea păstrarea grădinilor. Chiar și Primăria Sectorului 1 a considerat că proiectul mutilează zona, așa că l-a atacat în instanță. Proprietarul terenului este avocata Lucia Cherecheș și societatea Residence Kiseleff 45, iar proiectant arhitect – Cristina Enache.

Copia în miniatură a grădinilor de la Versailles aflată în curtea  vilei de pe Șoseaua Kiseleff nr.45 a fost demolată pe 25 februarie 2015, lucrările de demolare fiind autorizate de Primăria Capitalei.

Primăria sectorului 1 a cerut în instanță suspendarea Planului Urbanistic de Detaliu, și a obținut în această primăvară suspendarea acestuia. Decizia poate fi atacată cu recurs, iar procesul se judecă.

Comisia Tehnică de Urbanism de pe lângă Primăria Capitalei a dat aprobat proiectul imobiliar din spatele Palatului Știrbey de pe Calea Victoriei, care prevede ridicarea unui centru comercial și un bloc de locuințe de 7 etaje în spatele clădirii monument istoric pe fostele grădini ale palatului.

Proprietarul palatului și initiațorul proiectului este Alexandru Popescu, iar biroul de arhitectură care realizează proiectul este Westfourth Architecture.

Ministerul Culturii a dat în secret  aviz pentru restaurarea palatului Știrbey pe 17 iulie 2013, iar pe 24 octombrie 2013 a dat undă verde proiectului imobiliar din spatele palatului, deși indicatorii urbanistici sunt mai mari decât cei agreați la începutul anului  de Comisia de urbanism.

O clădire de peste 100 de ani de pe strada Anton Pann nr. 29 a fost demolată în baza unei autorizații emise de Primăria Capitalei, deși făcea parte din zona protejată Labirint și ar fi trebuit să fie conservată, având grad maxim de protecție. Beneficiarul autorizației de demolare este firma Total management Services, iar la baza autorizației de construire stă și un aviz de la Ministerul Culturii.

În mandatul primarului Adriean Videanu, Consiliul General al municipiului București a aprobat un bloc de circa 27 de metri înălțime peste casa lui Spiru Haret din str. Gheorghe Manu nr. 7, air autorizația de construire a fost aprobată 24 decembrie 2012.

Lucrările de construire au început la sfârștul anului 2013, iar acum se lucrează la finisaje, blocul fiind deja ridicat. Proprietarii sunt firma Invest Lux Construct, iar proiectant este biroul de arhitectură Urban Office. Deși casa este monument de interes local, proiectul are aviz de la Ministerul Culturii.

În 2011, Primăria Capitalei a avizat construirea unui turn de 100 metri înălțime (P+20) pe spațiul verde din Intersecția de la Răzoare. Proiectant era firma ASIX Desig, iar investitorii: Emil Tănăsoiu, Rodica Tănăsoiu, Daniel Adrian Tănăsoiu și Anca Tănăsoiu.

În 2012, proiectul a fost supus aprobării Consiliului General, dar nu a primit undă verde, iar apoi s-a modificat Legea Urbanismului. În prezent, în zonă se deșfășoară lucrări la metrou.

Un alt bloc de patru etaje a fost construit pe un spațiu verde din Piața Charles de Gaulle, deși legea nu permite acest lucru.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`