Dmytro Kuleba: Îi sfătuiesc pe toți cei care merg la negocieri cu Rusia să nu mănânce și să nu bea nimic, preferabil să evite să atingă suprafețe

Dmytro Kuleba: Îi sfătuiesc pe toți cei care merg la negocieri cu Rusia să nu mănânce și să nu bea nimic, preferabil să evite să atingă suprafețe
Șeful diplomației ucrainene, Dmytro Kuleba. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Fabrizio Bensch

Reprezentanții Kievului și Moscovei au sosit la Istanbul pentru o nouă discuție față în față după mai bine de două săptămâni, iar șeful diplomației ucrainene, Dmytro Kuleba, i-a sfătuit pe membrii delegației ucrainene să nu mănânce și să nu bea nimic la întâlnirea cu partea rusă, ba chiar spune că ar fi de preferat „să evite să atingă suprafețe”, transmite France 24.

Declarația ministrului ucrainean vine în contextul în care miliardarul rus Roman Abramovici și negociatori de pace ucraineni ar fi suferit simptome de presupusă otrăvire, după cum au relatat luni Wall Street Journal și publicația de investigații Bellingcat, invocând surse familiare cu subiectul.

Au fost afectați Abramovici, care a acceptat solicitarea ucraineană de a contribui la negocierea unui sfârșit pentru invazia rusă în Ucraina, și cel puțin doi membri de rang înalt din echipa ucraineană, susține WSJ.

Negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak consideră că „există multă speculație, diverse teorii ale conspirației”. Rustem Umerov, un alt membru al delegației, a îndemnat oamenii să nu se încreadă în „informații neverificate”.

Dmytro Kuleba: „Îi sfătuiesc pe toți cei care merg la negocieri cu Rusia să nu mănânce și să nu bea nimic, preferabil să evite să atingă suprafețe”

Ministrul ucrainean al afacerilor externe a avut o abordare similară și a declarat într-un interviu la televiziunea națională că „toată lumea este însetată” de știri senzaționale. Pe de altă parte, Dmytro Kuleba a adăugat: „Îi sfătuiesc pe toți cei care merg la negocieri cu Rusia să nu mănânce și să nu bea nimic, preferabil să evite să atingă suprafețe”.

Abramovici și negociatorii ucraineni și-au revenit după momentul simptomelor, iar viețile lor nu sunt în pericol, a mai relatat WSJ.

Experții care au analizat incidentul au ajuns la concluzia că „otrăvirea cu o armă chimică nedefinită” este cauza cea mai probabilă, notează Bellingcat.

Invocând experții, Bellingcat a mai spus că dozajul și tipul de toxină folosită nu au fost la un nivel amenințător de viață „și cel mai probabil au fost menite să sperie victimile, nu să provoace daune permanente”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`