Dan Ionescu: România nu se poate schimba cu DNA. Tot ce poate face DNA-ul e să cureţe un organism împânzit de tumori, dar nu poate convinge organismul să ducă o viaţă sănătoasă

Dan Ionescu: România nu se poate schimba cu DNA. Tot ce poate face DNA-ul e să cureţe un organism împânzit de tumori, dar nu poate convinge organismul să ducă o viaţă sănătoasă
Foto: adevarul.ro

Cu toată acțiune DNA-ului împotriva coruției și a politicienilor și a oamenilor de afaceri corupți, cei din urmă nu se sfiesc să fure în continuare din banii cetățeanului, oricum sărăcit din plata taxelor și a impozitelor.

Jurnalistul Dan Ionescu, într-un articol pe Adevărul susține că, aceștia nu se pot opri pentru că sistemul nu le permite să o facă.

Şi nu e vorba de o lăcomie fără margini, deşi în unele cazuri e foarte posibil să fie vorba de compulsiuni de nestăpânit atunci când vine vorba de bani. Dar, de fapt, nu se pot opri pentru că sistemul nu le permite. Ani şi ani de-a rândul singura raţiune de a exista a sistemului politic a fost reprezentată de afacerile cu statul. Fie spolierea bugetului de stat, fie vânzarea de favoruri oficiale. Ambele încadrabile la corupţie pur şi simplu. Odată ajuns în funcţia care îţi permite să oferi contracte cu statul sau autorizaţii de orice fel, nu mai ai cum să dai înapoi. Marele scop al vieţii tale profesionale (da, profesionale, aproape că am putea spune că aceşti oameni au un „job description” pus pe hârtie) este să controlezi fluxul de bani, creşterile de venituri, îndeplinirea target-ului la şpăgi şi maximizarea profitului”, scrie acesta.

Despre acțiunea pornită de DNA împotriva corupției, jurnalistul subliniază că România nu se poate schimba doar cu DNA, chiar dacă aceasta ar fi factorul declanșantor.

În ceea ce ne priveşte pe noi ceilalţi, investim prea mult în DNA. România nu se poate schimba cu DNA, chiar dacă el e factorul declanşator. Tot ce poate face DNA-ul e să cureţe un organism împânzit de tumori, dar nu poate convinge organismul să ducă o viaţă sănătoasă. Asta e sarcina organismului în sine, indiferent de câte medicamente post operatorii are sau de câte campanii de prevenţie se duc. Aici a ratat un moment mare Klaus Iohannis de la care se aştepta să vină cu un program/viziune serioasă pe direcţia unei „politici altfel” şi în drumul către „România lucrului bine făcut”, a mai scris Dan Ionescu.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`