Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit luni, la Palatul Cotroceni, pe Paolo Gentiloni, Comisarul european pentru Economie.
Cei doi au discutat despre războiul declanșat de Rusia în Ucraina, despre modalitățile în care poate fi ajutată țara-victimă, impactul economic al conflictului, gestionarea fluxurilor de refugiați și despre situația din Republica Moldova. Alte subiecte abordate au fost: prețurile la energie, situația bugetară și stadiul implementării PNRR.
Iohannis a subliniat necesitatea intensificării eforturilor la nivelul UE pentru a acorda în continuare sprijin Ucrainei şi poporului ucrainean.
„Președintele Klaus Iohannis a prezentat eforturile întreprinse de România până în prezent în materie de asistență umanitară directă pentru Ucraina și modul de gestionare și sprijin a fluxurilor de refugiați care ajung în țara noastră. Totodată, Președintele României a apreciat buna colaborare cu Comisia Europeană și a solicitat flexibilitate în ceea ce privește resursele financiare neutilizate aferente perioadei 2014-2020, astfel încât să fie folosite pentru gestionarea situației refugiaților”, se arată într-un comunciat al Adinistrației Prezidențiale.
Cât despre prețurile ridicate la energie, Klaus Iohannis a precizat că așteaptă propunerile Comisiei Europene privind soluțiile menite a limita consecințele creșterii prețului la gaz asupra prețurilor la electricitate.
Iohannis a insistat și pe sprijinul Comisiei Europene în prezentarea unui pachet de asistență pentru Republica Moldova, vizând sprijin umanitar, financiar și în domeniul energetic.
La rândul său, Paolo Gentiloni a mulțumit României pentru modul în care a gestionat situația refugiaților și pentru sprijinul oferit Ucrainei și Republicii Moldova.
De asemenea, acesta a exprimat deschiderea Comisiei Europene de a sprijini, inclusiv în plan financiar, eforturile naționale generate de actuala situație și pentru a identifica noi resurse disponibile.
Gentiloni a vorbit și despre importanța implementării PNRR ca sursă de creștere economică și a subliniat că UE trebuie să investească în sectorul energetic și în apărarea comună, în strânsă conexiune cu NATO.