Câți bani dau pe chirii ucrainenii, pe timp de război. Prețuri exorbitante în regiunea Lvov

Câți bani dau pe chirii ucrainenii, pe  timp de război. Prețuri exorbitante în regiunea Lvov
Foto: Pixabay.

Orașul Lvov a devenit un centru umanitar pentru refugiați. În fiecare zi, mii de oameni fug din punctele „fierbinți” și își caută un adăpost. Unii se odihnesc și pleacă, în străinătate, iar alții rămân.

Practic nu mai există locuințe libere în oraș, iar pentru ceea ce există, chiriașii stabilesc prețuri exorbitante, notează Unian.

Peste 200.000 de refugiați și-au găsit adăpost

De la începutul invaziei pe scară largă, orașul Lvov a primit peste 200.000 de oameni din alte regiuni. Potrivit presei ucrainene, nu se mai găsesc camere libere în hoteluri, pensiuni și apartamente.

Olga a ajuns la Lvov din Harkov cu cei doi copii ai săi, un câine și o pisică la mijlocul lunii martie. Familia acesteia a împărțit locuința cu mai multe persoane, apoi a decis să se mute.

Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de Lviv.Travel (@lviv.travel)

„Am stat în Harkov până în ultimul minut, dar când racheta a lovit o casă în apropierea noastră, ne-am dat seama că trebuie să fugim. Soțul a fost înrolat în armata ucraineană.

Avem niște prieteni în Lvov, care ne-au adăpostit, în ciuda faptului ca am venit cu animale, dar am decis să ne mutăm. Am început să căutăm o locuință și s-a dovedit a fi destul de dificil”, a remarcat Olga pentru Unian.

Apartamente libere sunt de negăsit

Olga spune că s-a confruntat cu prețuri exorbitante. Aceasta a apelat la serviciile agențiilor imobiliare. Unii i-au răspuns că nu mai au  apartamente libere, iar alții au cerut 15-20 de mii de grivne (2284-3046 de lei).

„Sunt medic, am bani, dar să plătesc 15.000 pe lună plus utilități este puțin prea mult pentru mine și copiii mei”, a explicat femeia.

Olga planifică să rămână în orașul Lvov până la sfârșitul războiului și apoi să se întoarcă acasă.  În prezent își dorește să-și găsească un loc de muncă, de preferat în specialitatea sa. Olga este medic.

Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de Lviv.Travel (@lviv.travel)

În cele din urmă, femeia a avut norocul să închirieze un apartament separat la periferie, pentru care achită pentru 8 mii de grivne (1.218 de lei).

„Bineînțeles, fără renovare, dar e curat, cu apă, gaz, lumină. Proprietarul a acceptat să stăm cu  animalele, iar asta, vă spun, este și o mare problemă. Așa că suntem fericiți, suntem norocoși”, spune Olga.

La momentul de față, sunt mii de familii care se confruntă cu aceleași probleme. Unii fiind nevoiți să se înghesuie în sălile de sport, grădinițe sau chiar biserici.

Chiria ajunge până la 800 de dolari

Potrivit jurnaliștilor ucraineni,  apartamentele separate pot fi închiriate cu 700 și 800 de dolari pe lună. E vorba despre locuințe în blocuri noi, aflate aproape de centru și renovate.

Agenții imobiliari nu ascund că este aproape imposibil să închiriezi un apartament separat în Lvov.

„Nu au mai rămas apartamente libere”, a precizat Oleksandr, un agent imobiliar  din Lvov, pentru Unian.

Natalia, angajata unei alte agenții imobiliare, spune că apartamentele ieftine nu mai sunt disponibile.

Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de Lviv.Travel (@lviv.travel)

„Ieri am avut un apartament de 3.000 de grivne (456 de lei), dar a fost luat imediat. Totuși, acest lucru se întâmplă foarte rar. Pe piață rămân doar apartamente scumpe”, spune agentul imobiliar.

Potrivit agentului imobiliar, șeful filialei regionale din Lviv a Asociației Agenților imobiliari  din Ucraina, Andrei Borisov, de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, prețul chiriei s-a triplat.

„Înainte de război, Lvov avea o piață imobiliară bine dezvoltată și părea că sunt suficiente apartamente. Dar războiul și-a făcut ajustările„, a spus expertul. (…) Acum totul se face foarte rapid, iar apartamentele sunt închiriate, mai ales pentru o lună sau două.

Încă un lucru – înainte de război, prețurile locuințelor nici în Lvov nu erau ieftine, puțin mai mici decât în ​​Kiev. Unii profită de război, dar credeți-mă, nu toți locuitorii din Lvov fac asta”, a conchis expertul, citat de Unian.

Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de Lviv.Travel (@lviv.travel)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:26 - Ilie Bolojan: Fără Ordonanța „trenuleț” intram în incapacitate de plată. Mai ales anul trecut am angajat cheltuieli mai mari decât ne-am permis ca țară (VIDEO)
23:59 - Bolojan: Cred că Antonescu e candidatul comun al coaliției și că aceste lucruri se vor clarifica și la PSD / Dacă nu se stabilește rapid un calendar electoral, probabilitatea să se țină alegerile înainte de Paște e foarte scăzută (VIDEO)
23:39 - Nicușor Dan spune că a comandat un sondaj: La intenția de vot, primul e Călin Georgescu – peste 40%
23:25 - Călin Georgescu se autointitulează „președintele ales al României” și dă dispoziții instituțiilor: Parlamentul să anuleze mandatul dictatorial al lui Iohannis, Parchetul să cerceteze fraudarea alegerilor de către PSD, PNL, Iohannis și CCR
23:05 - Vasile Dîncu (PSD): Crin Antonescu a fost un candidat de rezervă. Nu știm dacă mai este potrivit
22:44 - Marcel Ciolacu, prima reacție după ce Crin Antonescu și-a suspendat candidatura la prezidențiale
22:26 - Bolojan: Săptămâna care vine cred că e o perioadă potrivită să se stabilească acest calendar al prezidențialelor. Validarea candidaturii lui Crin Antonescu e corectă, toți liderii partidelor din coaliție ne-am asumat-o (VIDEO)
22:11 - Crin Antonescu: „Nu m-am retras, nu am abandonat, e o decizie pe care o aștept a acestor partide. Pe mine, așa cum s-a întâmplat întotdeauna, puteți conta” (VIDEO)
21:52 - Crin Antonescu, reacție „cu simpatie” la declarațiile lui Nicușor Dan: „A luat apărarea partidelor. M-am gândit: uite ce candidat bun ar fi fost pentru ei!” (VIDEO)
21:33 - Crin Antonescu: „Nu tremură inima în mine că voi fi sau nu candidat. Pentru asta, inima mea e de piatră” / Despre Călin Georgescu: „Asemenea bazaconii, grozăvii nu am mai văzut” (VIDEO)