Președintele rus Vladimir Putin ar fi transmis indicații către gigantul energetic de stat rus Gazprom să treacă la plăți în ruble, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
„În decurs de o săptămână, sau mai degrabă, în cele patru zile rămase, Gazprom ar trebui să dezvolte un sistem despre cum se poate face acest lucru din punct de vedere tehnic și logistic”, a adăugat Peskov, scrie rferl.
Putin a declarat miercuri că Rusia va cere plăți pentru gaz în ruble din țările pe care le consideră „neprietenoase”.
Președintele Vladimir Putin spune că Rusia va începe să forțeze „țările neprietenoase” – inclusiv toate statele Uniunii Europene – să-și plătească aprovizionarea cu gaze naturale în ruble.
Declarația lui Putin din 23 martie vine în timp ce sancțiunile internaționale paralizante impuse Rusiei din cauza invadării Ucrainei încep să lovească puternic, în special moneda locală.
Putin a declarat în timpul întâlnirii cu guvernul că Rusia va implementa modificările și va înceta să accepte plăți în valute care au fost „compromise” în termen de o săptămână. El nu a spus dacă rezervele de petrol vor fi, de asemenea, afectate de mutare.
Nici Gazprom, nici Kremlinul nu au putut arunca prea multă lumină joi asupra modului în care vor implementa anunțul surprinzător al președintelui Vladimir Putin, potrivit căruia comerțul masiv de gaz al Rusiei cu Europa va fi transformat în ruble, scrie Bloomberg.
„Această decizie se pare că a fost în principal pentru spectacol”, a spus Oleg Vyugin, un fost oficial de top al Ministerului rus de Finanțe. „Consecințele nu sunt complet clare și probabil toată lumea va ajunge să plătească diferit, unii în ruble, alții în euro”.
Cumpărătorii europeni de gaz au asediat cu solicitări compania Gazprom privind modul cum ar trebui să funcționeze noua abordare, dar gigantul gazului nu a avut răspunsuri imediate. Oficialii din Germania și Italia – printre cei mai mari cumpărători – au avertizat că ideea ar încălca contractele existente.
Un înalt oficial rus, vorbind sub condiția anonimatului, a descris această mișcare nu ca fiind una economică, ci un răspuns la posibila amenințare că Europa ar putea încerca să acapareze veniturile din export ale Moscovei. Un altul a sugerat că Moscova ar putea fi dispusă să întrerupă livrările clienților care au refuzat să treacă la ruble.
Dar, în vreme ce Uniunea Europeană discută despre extinderea sancțiunilor asupra invaziei Rusiei asupra Ucrainei, posibil pentru comerțul cu energie, Kremlinul a căutat ceea ce numește modalități „asimetrice” de a riposta, acolo unde crede că Rusia ar putea avea mai multe pârghii.
„Decizia de plată a exporturilor rusești în ruble se pare că echivalează cu un embargo voalat de combustibil asupra Europei”, a scris Fyodor Lukyanov, șeful unui think tank de politică externă susținut de Kremlin, în Telegram. „Opțiunea rublei lasă o cale de ieșire pentru cei care doresc, dar în Occident, aceasta va fi văzută ca o concesie politică către Putin”.