A trecut o lună de când trupele ruse au invadat Ucraina și, în ciuda unor câștiguri limitate rapide, avansarea lor în unele orașe cheie, inclusiv capitala Kiev, a încetinit.
Deși există o opinie că asaltul Rusiei asupra Ucrainei nu a mers conform planului, țara continuă să-și folosească puterea aeriană pentru a distruge orașe și a ataca civilii pentru a forța Ucraina să se supună.
Cum va evolua conflictul? CNN a realiza cinci scenarii la care trebuie să fim atenți în săptămânile următoare.
Experții avertizează că, cu cât Rusia primește mai mult o lovitură la sol, cu atât este mai probabil să-și intensifice campania de bombardamente aeriene și utilizarea altor arme „de rezistență” care îi pun pe soldații ruși în mai puțin pericol.
Există puține informații fiabile care ies din Ucraina sau Rusia cu privire la bilanțul morților, dar un raport dintr-un tabloid rus a sugerat că partea rusă a pierdut aproape 10.000 de soldați și că alți 16.000 au fost răniți.
Asemenea pierderi, dacă se dovedesc a fi adevărate, ar explica atât stagnarea la sol, cât și creșterea bombardamentelor aeriene în orașele cheie și alte atacuri de blocare.
„Rusia are încă capacități și rezerve și va exista o creștere a intensității, pe măsură ce depune eforturi pentru a aduce mai multe trupe”, a declarat Jeffrey Mankoff, cercetător distins la Institutul pentru Studii Strategice Naționale al Universității Naționale de Apărare din SUA, pentru CNN. .
O actualizare recentă a Ministerului Apărării din Regatul Unit a spus că Rusia atrage trupe din toată țara, inclusiv din regiuni îndepărtate. De asemenea, atrage luptători din Armenia și companii militare private, sirieni și alți mercenari.
Este probabil ca Rusia să încerce, cel puțin, să absoarbă părți din estul Ucrainei. Zone precum Donețk și Luhansk, care alcătuiesc regiunea Donbas, au fost controlate de separatiști susținuți de ruși din 2014, când Rusia a anexat Crimeea și, deși ambițiile Rusiei se pot extinde dincolo de Donbas, acesta este probabil un punct central, spun experții.
Deși se acordă multă atenție împingerii Rusiei către Kiev, cea mai mare parte a armatei ucrainene rămâne în apropiere de Donețk și Lugansk, unde sunt grupate ca Operațiunea Forțelor Comunale (JFO). Mișcarea trupelor ruse sugerează că încearcă să încercuiască JFO pe trei axe și probabil că acesta va fi principalul obiectiv al Rusiei. Acest lucru este clar privind sofisticarea tipului de trupe trimise acolo, a spus Sam Cranny-Evans, un analist de cercetare la Royal United Services Institute.
Un scenariu este că războiul din Ucraina ar putea deveni un conflict prelungit. Dar este probabil ca Rusia să fi pierdut un număr semnificativ de soldați, arme și echipamente în război și, deși s-a angajat în conflicte de lungă durată în trecut, nu va dori să-l lase pe acesta cu armata complet distrusă.
Așa că Moscova ar putea fi dispusă să ia discuțiile în serios, spun analiștii.
Oficialii ruși au spus că cererile lor includ ca Ucraina să renunțe la aderarea la NATO și să se demilitarizeze și să adopte un statut „neutru”, așa cum au avut Austria și Suedia. Dar condițiile pentru ceea ce înseamnă asta pentru Ucraina ar trebui să fie negociate.
Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat marți într-un interviu pentru CNN că Rusia dorește, de asemenea, ca Ucraina să accepte că Crimeea – pe care Rusia a anexat-o în 2014 – face parte oficial din Rusia și că statutele separatiste de la Lugansk și Donețk „sunt deja state independente”.
Rusia le-a spus locuitorilor orașului Mariupol din sud să plece în timp ce efectuează un bombardament aerian agresiv care a ditrus orașul. Forțele au deschis ceea ce ei numesc „coridoare umanitare” pentru a permite civililor să fugă, dar zeci de mii dintre ei au fost transportați în Rusia.
RIA Novosti a raportat că aproape 60.000 de locuitori din Mariupol au ajuns pe teritoriul Rusiei „în deplină siguranță”. Presa rusă a arătat linii de vehicule care se îndreaptă aparent spre est, spre graniță, la aproximativ 40 de kilometri de Mariupol.
Dar Consiliul din Mariupol a acuzat Rusia că îi forțează pe rezidenți să plece în Rusia împotriva voinței lor. „În ultima săptămână, câteva mii de locuitori din Mariupol au fost duși pe teritoriul Rusiei”, se arată într-un comunicat al orașului.
Primarul Mariupolului, Vadym Boichenko, a declarat sâmbătă că „ceea ce fac ocupanții astăzi este familiar pentru generația mai în vârstă, care a văzut evenimentele oribile din cel de-al Doilea Război Mondial, când naziștii au capturat cu forța oameni”.
Soarta războiului este una, dar soarta Ucrainei este alta. Așa cum puterea aeriană a Rusiei a lăsat câteva orașe ale Siriei în moloz, anumite părți ale Ucrainei încep să arate la fel.
Deja, peste 3,5 milioane de ucraineni au părăsit țara. Majoritatea sunt femei și copii, ceea ce înseamnă că și familiile sunt sfâșiate. Războiul a declanșat cea mai mare mișcare de refugiați pe care a văzut-o Europa de la al Doilea Război Mondial. Aceste cifre cresc cu o rată de aproximativ 100.000 de oameni pe zi.
Dacă includeți numărul de persoane strămutate în interior, 10 milioane de ucraineni și-au părăsit acum casele. Adică aproape un sfert din populația țării.