Medicii de familie nu vor să distribuie pastilele cu iod populației: „Ministerul Sănătății trebuia să ne consulte”

Medicii de familie nu vor să distribuie pastilele cu iod populației: „Ministerul Sănătății trebuia să ne consulte
fisa medicala

Medicii de familie nu doresc să distribuie pastilele de iodură de potasiu, care ar putea fi utilizate în cadrul unui atac nuclear. Cadrele medicale susțin că nu au fost consultate de Ministerul Sănătății pentru încredințarea acestor sarcini. Medicii de familie susțin că sunt supraaglomerați.

Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, susține că distribuirea pastilelor de iodură de postasiu este o sarcină imposibilă.

„Dacă am fi fost consultați, Ministerul ar fi aflat că nu putem face acest lucru din motive pur și simplu de logistică. În cabinete, suntem un medic și un asistent care deja ne chinuim foarte mult să facem și activitatea curentă, partea de consultații plust tot ce a adăugat COVID care, iată, nu a dispărut încă, ne confruntăm cu cazurile de COVID.

Peste această muncă, să mai stăm și să mai distribuim pastile, este absolut imposibil, ne-ar trebui încă un om în plus pentru asta, pacientul nu vine, îi dai și a plecat, trebuie să și semneze într-un tabel că a primit, trebuie să verifici că este pe lista ta și că este eligibil să primească aceste pastile, pastilele să primească proces verbal de la Direcția de Sănătate Publică, dovedit că ai distribuit pastilele, că nu te-ai dus să le vinzi în piață. Nu poți să faci asta printre consultații, ne dă peste cap activitatea”, a declarat Zoițanu, potrivit Europa FM.

Primăriile ar trebui să fie implicate în distribuirea pastilelor, nu medicii de familie, susține Zoițanu.

„Ar putea fi implicate primăriile, la fel cum au fost implicate și în 1986. În unele localități s-a ales varianta de a fi distribuite prin circă, prin fostele dispensare, în alte locuri la primărie, poate fi rugat STS-ul să facă un sistem împreună cu evidența populației și primăriile să verifice, la fel, că au dat o singură dată pastilele, sau farmaciile ar fi o altă variantă.

Și farmaciile sunt toate informatizate, sunt și locuri unde nu sunt cabinete de medicină de familie și ar fi mult mai simplu de făcut prin farmacii”, a transmis medicul.

Cum se administrează pastilele cu iodură de postasiu

Pastilele cu iodură de potasiu se recomandă pentru prevenirea apariției cancerului tiroidian, în cazul unui accident sau atac nuclear. Ele se administrează în primele ore de la producerea evenimentului.

La Iași s-au produs 30 deja de milioane de pastile, iar 20 de milioane dintre acestea au ajuns deja la Direcțiile de Sănătate Publică (DSP).

Ministerul Sănătății pregătește și o campanie de informare, astfel încât populația să știe cum pot păstra acasă capsulele și când anume trebuie să fie folosite. Cei care iau iodură de potasiu preventiv își pun în pericol sănătatea, susțin experții.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`