Gătitul în cuptorul cu microunde: avantaje și sfaturi

Gătitul în cuptorul cu microunde: avantaje și sfaturi
Foto: Unsplash.com

Cuptorul cu microunde este un aparat de bucătărie care este util pentru mult mai mult decât pentru a încălzi sau dezgheța, deși nu toți îl folosim la maximă capacitate.

Gătitul este o artă care are nevoie de propriile instrumente pentru a fi realizată, la fel ca orice altă disciplină. În pictură ai nevoie de pensule, în sculptură ai nevoie de dălți, iar în bucătărie… ei bine, în bucătărie ai nevoie de un număr nesfârșit de instrumente, și sunt unele de care nici nu credeam că avem nevoie.

Cine nu a subestimat acest dispozitiv la un moment dat? Comentarii de genul „Cuptorul cu microunde este bun doar pentru dezghețarea peștelui” sau „Îl folosesc doar pentru a pregăti mâncare instant”. Greșeală. Foarte comună, da, dar o greșeală uriașă în cele din urmă.

Gătitul cu cuptorul cu microunde este la modă și poate merge mult, mult mai departe decât doar încălzirea mâncărurilor sau dezghețarea alimentelor. Ferran Adria însuși spune acest lucru foarte clar în prologul său la cartea Cocina 100% microondas, de María Jesús Gil de Antuñano: „cuptorul cu microunde este un mare progres în bucătărie, dar imaginea pe care mulți oameni o au despre el este aceea a unui aparat care este folosit doar pentru încălzire și decongelare”. Dacă un bucătar cu trei stele Michelin spune acest lucru, poate că ar trebui să ne uităm mai atent la posibilitățile acestui dispozitiv.

Gătitul cu un cuptor cu microunde are multe avantaje:

– Este mai rapid decât cuptorul clasic
– Este mai curat decât fierberea sau prăjirea (și nu necesită la fel de mult ulei).
– Păstrează nutrienții naturali ai alimentelor
– Este bine adaptată la nevoile familiilor urbane moderne.
– Este o metodă sănătoasă și cu conținut scăzut de grăsimi, deoarece alimentele sunt gătite în sucurile lor.

Cu toate acestea, ca orice stil de gătit, are și el dificultățile sale. De aceea, nu strică niciodată să urmați câteva sfaturi despre cum să profitați la maximum de dispozitivul dumneavoastră.

Sfaturi pentru a găti cu cuptorul cu microunde:

Mulți bucătari își pun aceeași întrebare: se pierd substanțele nutritive și vitaminele în alimentele pregătite în cuptorul cu microunde? Orice aliment gătit la temperaturi ridicate își pierde o parte din proprietăți. Cu toate acestea, nu există mari diferențe între gătitul într-o oală sau în cuptorul cu microunde.

1. Cunoașteți cuptorul cu microunde

Pare simplu, dar, în funcție de complexitatea dispozitivului, veți avea mai multe sau mai puține opțiuni de gătit. Există cuptoare cu microunde cu puteri diferite, cu și fără funcție de dezghețare, cu opțiune grill, cu convecție și multe altele.

Dacă dețineți deja un cuptor cu microunde, faceți câteva cercetări despre acesta. Dacă nu aveți încă unul sau pur și simplu vă gândiți la o schimbare, gândiți-vă la diferitele utilizări și la prioritățile dvs. în materie de gătit pentru a alege cel care vi se potrivește cel mai bine.

2. Funcția de grătar vs. funcția de convecție

Principala diferență între cele două este că, în timp ce funcția de grătar prăjește și frige, funcția de convecție este pentru a frige și coace în stilul unui cuptor tradițional.

Este ușor să găsiți un cuptor cu microunde cu funcție grill, dar veți găsi funcția de convecție doar în cele mai scumpe aparate. Această funcție este capabilă să gătească la grătar cu rezultate foarte asemănătoare cu cele obținute cu un cuptor tradițional, de unde și prețul său ridicat.

3. Dezghețați alimentele înainte de a le găti

O greșeală foarte frecventă este aceea de a decongela mâncarea în cuptorul cu microunde și de a o servi apoi direct la masă. Acest lucru nu ar trebui să se facă niciodată.

Pasul corect ar fi să dezghețați alimentele, întorcându-le cu susul în jos, dacă este necesar, iar după ce sunt complet dezghețate, folosiți funcția de microunde pentru a le încălzi. Fiți foarte atenți cu alimentele crude, cum ar fi carnea sau peștele, deoarece, într-o măsură mai mare sau mai mică, în momentul în care interiorul alimentelor este decongelat, marginile sunt deja parțial gătite sau chiar uscate.

4. Alimentele care se pot introduce în cuptorul cu microunde și care nu

Alimente care pot fi preparate la cuptorul cu microunde: pieptul de pui, peștele, întotdeauna învelit în folie alimentară, hârtie de copt sau în sos sau supă, ouăle, prepararea de sosuri, legume sau orez și deserturi.

Alimente care nu sunt potrivite pentru microunde: fripturi sau orice tip de grătar (cu excepția funcției de convecție), pește proaspăt neprotejat sau leguminoase uscate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`