Ioan Stanomir: Principala sursă de venit a mașinăriei de război ruse e vânzarea de hidrocarburi către Occident. Tragedia din Ucraina e rezultatul unor decenii de complicitate cu Rusia. Prețul îl vedem azi (VIDEO)

Ioan Stanomir: Principala sursă de venit a mașinăriei de război ruse e vânzarea de hidrocarburi către Occident. Tragedia din Ucraina e rezultatul unor decenii de complicitate cu Rusia. Prețul îl vedem azi (VIDEO)
Fotografie din Mariupol, Ucraina, oraș distrus aproape complet de atacurile forțelor ruse. Sursă foto: Hepta - DPA Images / Maximilian Clarke

Ioan Stanomir, politolog, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, a declarat joi, pentru B1 TV, că Ucraina plătește astăzi prețul complicității de decenii dintre Occident și Rusia. Stanomir a afirmat că Occidentul, prin faptul că nu întrerupe importul de hidrocarburi din Rusia, practic finanțează războiul dus de ruși în Ucraina.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Aneta Sîngeorzan.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Morții din Ucraina, prețul complicității Occidentului cu Rusia

„Răspunsul Rusiei îl vedem pe teren, în Ucraina. Depinde foarte mult de capacitatea Rusiei de a continua să ducă acest război de agresiune. E limpede că proiectatul blitzkrieg a devenit un război de uzură, că, după o lună, obiectivele strategice ale Rusiei nu au fost atinse, iar regimul de la Kiev continuă să existe, e animat de un lider care-și inspiră poporul și e generator de solidaritate în întreaga lume. Depinde foarte foarte mult de cum va evolua situația în Rusia.

Trebuie să înțelegem că sancțiunile formulate până acum nu ating încă miezul economiei ruse, care e vânzarea de hidrocarburi și că, de fapt, principala sursă de venit a mașinării de război ruse e vânzarea de hidrocarburi către Occident.

Din păcate, există o rezistență puternică a liderilor occidentali, în particular a liderilor europeni, față de ideea întreruperii totale a importului de hidrocarburi, că asta ar presupune o trecere foarte bruscă către alte surse. Tragedia din Ucraina e rezultatul unor decenii de complicitate cu Rusia. Decenii de complicitate! Iar aceste decenii de complicitate lasă să se vadă cum care a fost prețul lor.

Vladimir Putin, în acest moment, e lansat într-o aventură care poate costa existența propriului lui regim. S-a spus deja de către mai mulți lideri occidentali, în particular de cei din Europa Centrală și de Est, că soluția corectă ar fi întreruperea torală a impoturilor din Rusia, dar asta ar presupune ca țările vest-europene să fie lipsite de hidrocarburile ruse, ceea ce ar perturba serios economia lor”, a declarat profesorul Ioan Stanomir, pentru B1 TV.

„Adevărul incomod”: Europa depinde de Rusia

„Nu aş pleda pentru tăierea, astăzi, a livrărilor de petrol şi gaz din Rusia, nu este posibil pentru că avem nevoie de aceste livrări şi acesta este adevărul incomod”, declara, pe 9 martie, premierul olandez Mark Rutte.

O poziție similară a avut și omologul britanic Boris Johnson: „Există dependențe diferite în diferite țări și trebuie să fim atenți la asta. Nu poți pur și simplu să oprești utilizarea petrolului și gazelor peste noapte, chiar și din Rusia”. De precizat este că Marea Britanie s-a alăturat Statelor Unite și a anunțat că va interzice importurile de petrol din Rusia până la finele acestui an.

Opoziția cea mai fermă pare a veni din partea Germaniei, care depinde extrem de mult de energia din Rusia. „Vom încheia această dependență de gazul, petrolul și cărbunele rusesc cât de repede putem, dar să facem acest lucru de pe o zi pe alta ar însemna să ne aruncăm țara, dar și toată Europa, într-o recesiune”, a spus cancelarul german Olaf Scholz.

Zelenski, către liderii UE: Fără comerțul cu voi, Rusia nu va mai avea bani pentru acest război

Atitudinea liderilor germani a fost criticată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski chiar în Bundestagul german. El le-a reproșat acestora că au insistat asupra construirii gazoductului Nord Stream 2, în ciuda avertismentelor repetate ale Ucrainei. Gazoductul a fost suspendat abia după ce Putin a recunoscut autonomia regiunilor proruse ucrainene.

„Dragă popor german, cum e posibil ca, atunci când noi am spus că Nord Stream 2 e un fel de pregătire pentru război, am primit drept răspuns ”e vorba doar despre economie, e economie, economie?””, a spus Zelenski, în Bundestag.

El a punctat că proiectele dintre Germania și Rusia au constituit „cimentul pentru noul zid” ce s-a înălțat în Europa: „Pentru unii, aceasta înseamnă politică, dar înseamnă şi pietre pentru noul zid”.

De asemenea, într-un mesaj pe Telegram, Zelenski a cerut Uniunii Europene să stopeze orice activitate comercială cu Rusia: „Fără euro pentru ocupanți, închideți-le toate ușile, nu le mai trimiteți marfă, refuzați-le resursele energetice. Fără comerțul cu voi, fără companiile și fără băncile voastre, Rusia nu va mai avea bani pentru acest război”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:21 - Cum am ajuns în Schengen cu drepturi depline. Ciolacu susține că o întâlnire cu Blinken a fost decisivă: „Românii nu mai pot fi considerați cetățeni europeni de mâna a doua” (VIDEO)
22:55 - Adriana Bahmuțeanu continuă războiul cu Silvius și Honorius Prigoană: Nu sunt lăsată să-mi țin copiii în brațe. Frații vitregi ne-au jefuit de acest drept. Toată povestea asta ascunde un scop material al lor
22:23 - Circa 1.000 de persoane, posibil să fi fost ucise de ciclonul Chido în teritoriul francez Mayotte. Cea mai puternică furtună din ultimii 90 de ani a pus la pământ cartiere întregi (VIDEO)
21:49 - Damian Drăghici, soluții pentru cei care se simt singuri: „Am un lucru care mi se întâmplă…”
21:26 - Furt la o mănăstire din județul Cluj. Hoții au fugit cu mai multe obiecte prețioase
20:59 - „Voi cum rezistați cu un salariu de 3.500 de lei? Sunt eu singura fraieră?”. Revolta unei tinere în online și valul de comentarii stârnite. Ce sfaturi a primit
20:33 - Un bătrân de 77 de ani din Dolj a fost ucis de propriul fiu. Cum a aflat Poliția
20:12 - Un motan călător a fost găsit după 11 ani, la 1.300 de kilometri distanță: „Ce altceva mai poți face decât să te bucuri?” (VIDEO)
19:39 - Peste 20 de persoane, surprinse de vremea rea în zona vârfului Leaota. Acţiune extrem de dificilă a salvamontiștilor (FOTO)
19:20 - Când va naște Cristina Cioran și în ce relație e cu tatăl copilului: „Comunicăm doar prin terți. Avem niște oameni prin care luăm legătura”