Continuă războiul în Ucraina: Zelenski acuză Rusia că a distrus arhitectura de securitate globală / Kievul poate câștiga, crede Boris Johnson / Moscova s-ar pregăti să finalizeze „operațiunea specială” până pe 9 mai

Continuă războiul în Ucraina: Zelenski acuză Rusia că a distrus arhitectura de securitate globală / Kievul poate câștiga, crede Boris Johnson / Moscova s-ar pregăti să finalizeze „operațiunea specială” până pe 9 mai
Kiev, Ucraina, 20 martie 2022. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

UPDATE 23.30: Federația Rusă a distrus arhitectura de securitate globală și a aplicat o lovitură grea relațiilor internaționale, însă acesta este doar începutul, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de BBC.

UPDATE 23.15: Premierul britanic Boris Johnson s-a arătat încrezător că Ucraina poate câștiga războiul cu Rusia. În orice caz, spune el, Vladimir Putin a subestimat Ucraina și „nu o poate subjuga”, transmite BBC.

UPDATE 23.00: Șeful diplomației americane, Antony Blinken, va efectua o vizită în Orientul Mijlociu și în Africa de Nord, acolo unde va discuta despre rolul Statului Israel ca mediator între Rusia și Ucraina.

UPDATE 22:30: Președintele SUA, Joe Biden, a explicat că omologul său rus, Vladimir Putin, încearcă „să despartă NATO”, în condițiile în care „mai degrabă ar înfrunta 30 de țări independente decât 30 de țări unite cu Statele Unite ale Americii”.

În opinia liderului american, idea „unității Europei ca întreg – nu numai NATO, G7 și această organizație (Consiliul European) – chiar contează”.

„Este lucrul cel mai important pe care îl putem face pentru a-l opri pe acest individ, despre care în țara noastră credem că deja a comis crime de război”, a adăugat Joe Biden.

UPDATE 22:05: Este puțin probabil să se folosească arme chimice în războiul din Ucraina, însă unitățile militare românești au fost pregătite pentru mai multe posibilități și riscuri de genul acesta, a explicat ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire, unde a vorbit și despre atacurile cibernetice și cele ideologice.

UPDATE 22:05: Discuția despre armele nucleară distrage atenția de la situația din Ucraina, spune premierul britanic Boris Johnson, care a condamnat invazia rusă în Ucraina drept „inumană și barbară”, transmite BBC.

UPDATE 22:05: Rușii au tras într-un tren de evacuare care se deplasa în regiunea Kiev. S-au spart geamurile în trei vagoane. Nu au fost înregistrate victime.

„Potrivit datelor operative, nu au fost victime. Nici în rândul echipajului trenului, nici în rândul călătorilor. Inamicul lovește, din nou, infrastructura feroviară. De data aceasta, trenul de evacuare a fost supus focului.

Acesta este cel mai sacru lucru pe care îl avem acum”, precizează reprezentanții căilor ferate.

UPDATE 21.30: Un lansator de grenade antitanc a fost găsit într-o clădire abandonată din Odesa. Armamentul a fost descoperit de un om al străzii și predat ulterior oamenilor legii. Anunțul a fost făcut joi, 24 martie, de reprezentanții serviciului de presă al Poliției din regiunea Odesa.

UPDATE 21:00:Presa americană că Șerghei Șoigu a dispărut. Ministrul Apărării al Federației Ruse nu răspunde apelurilor Pentangonului.

Pentagonul susține că în ultimele șapte-zece zile, secretarul american al apărării Lloyd Austin și șeful de stat major Mark Milley au încercat în mod repetat să ia legătura cu ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și cu șeful statului major Valerii Gherasimov.

„Trebuie să evităm un scenariu în care NATO și Rusia intră în război, deoarece conducerea de vârf nu poate ridica telefonul și nu poate explica reciproc ce se întâmplă”, a spus amiralul în retragere James Stavridis, care a fost comandant suprem aliat al NATO din 2009, până în 2013.

UPDATE 20.35: Joe Biden a vorbit după Summitul NATO, în cadrul unei conferințe de presă, despre sancțiunile pe care aliații le vor impuse Rusiei, în contextul atacului din Ucraina, declanșat în urmă cu o lună de zile.

În cadrul conferinței de presă, Biden a avertizat că cetățenii statelor care impun sancțiuni Rusiei trebuie să reziste „pe termen lung”.

UPDATE 20.00: Vladimir Putin miza că Alianța Nord-Atlantică nu va fi unită, însă NATO nu a fost niciodată mai unită decât astăzi, a subliniat președintele Statelor Unite, Joe Biden, citat de CNN. În opinia sa, omologul său rus primește „exact opusul” a ceea ce își dorea prin invadarea Ucrainei.

China înțelege consecințele economice pe care le-ar implica un eventual ajutor pentru Federația Rusă în războiul din Ucraina, consideră liderul american.

Totodată, el a explicat că SUA va răspunde dacă Rusia va utiliza arme chimice, însă natura răspunsului va depinde de natura utilizării.

UPDATE 19.45: Șeful propagandei Fidesz a fost protagonistul unui derapaj revizionist joi, când a declarat că Ungaria, deși nu ar trebui să facă niciun pas în acest sens, ar trebui să fie pregătită inclusiv să primească Transcarpatia „pe cale pașnică”. Mai mult, Belenessy Csaba susține că maghiarii „sunt persecutați în Ucraina”.

UPDATE 19.30: Pe fondul sancțiunilor cu care se confruntă, Rusiei nu îi este simplu nici măcar să mențină un anumit nivel de viață în propria țară, a explicat președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir”.

UPDATE 19.15: Ambasadorul Chinei la ONU, Zhang Jun, susține că nicio țară nu ar trebui forțată „să aleagă o tabără” în războiul din Ucraina. Pe de altă parte, oficialul chinez recunoaște că situația umanitară este tot mai gravă.

UPDATE 19.05: Ucraina introduce răspunderea penală pentru filmarea mișcării și a pozițiilor trupelor militare. Prin urmare, diseminarea de informații despre circulația muniției și filmarea locației Forțelor Armate ale Ucrainei vor fi pedepsite cu închisoare.

Reprezentanții autorităților ucrainene și ai comandamentului militar au cerut în repetate rânduri oamenilor să nu înlăture pozițiile și mișcările Forțelor Armate ale Ucrainei.

Potrivit autorităților, aceste materiale pot ajuta inamicul și pot provoca daune ireparabile. Au fost deja înregistrate cazuri în care ocupanții ruși au ales ținte pe baza unor fotografii sau videoclipuri publice.

UPDATE 18.49: O rachetă rusă a lovit parcarea unui centru comercial din Harkov, ucizând șase persoane și rănind 15, a declarat guvernatorul regional Oleg Syniehubov. Oamenii așteptau în fața unui oficiu poștal din mall pentru a primi ajutor umanitar, a adăugat Syniehubov.

UPDATE 18.40: Papa Francisc a susținut un nou discurs despre necesitatea păcii în lume, în contextul războiului din Ucraina. Astfel, suveranul pontif și-a exprimat nemulțumirea față de inițiativa statelor membre NATO, de majorare a bugetelor pentru apărare.

UPDATE 18.00: Federația Rusă încearcă să creeze o conexiune între regiunea ucraineană Harkov și bastioanele sale din estul Ucrainei, astfel că orașul Izium a devenit scena unor lupte grele, spune un oficial local, citat de CNN.

UPDATE 17.55: Războiul a trimis o undă de șoc pe piețele alimentare internaționale și a agravat problema foametei globale prin perturbarea ofertei și inflația prețurilor, astfel că regiunile cele mai sărace și mai înfometate riscă să se scufunde într-un haos politică și să genereze o criză a migrației fără precedent, avertizează David Beasley, șeful agenției alimentare a ONU, citat de Politico.

UPDATE 17.45: Federația Rusă transferă armament și alte echipamente militare în Belarus, susține armata ucraineană, care spune că desfășurările fac parte dintr-un plan reînnoit al Moscovei pentru o ofensivă menită să ducă la încercuirea Kievului, transmite CNN.

UPDATE 17.35: Alianța Nord-Atlantică este la fel de puternică și unită ca întotdeauna, iar liderii statelor aliate și-au reiterat susținerea pentru Ucraina și determinarea de a trage la răspundere Rusia pentru războiul său brutal, a declarat președintele Statelor Unite, Joe Biden, în marja Summitului NATO de la Bruxelles, potrivit CNN.

UPDATE 17.25: Rusia și Ucraina au făcut un schimb de prizonieri. În urma acestuia, 19 marinari civili ucraineni se întorc acasă de pe nava de salvare „Saphire”, capturată de ocupanți în timp ce încercau să lichideze armata de pe insula Zmeinîi.

UPDATE 16.45: Invadatorii ruși au folosit 467 de rachete operaționale-tactice terestre și maritime pe teritoriul ucrainean. Din 24 februarie au fost efectuate 1.804 de lovituri aeriene.

Potrivit Ministerului Apărării, tot în cursul acestei luni, forțele Federației Ruse au tras 467 de rachete operaționale-tactice terestre și maritime pe teritoriul ucrainean.

UPDATE: 15.40 Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg prezintă concluziile sumitului extraordinar al alianței de la Bruxelles. Acesta a condamnat invazia rusă și a anunțat continuarea sprijinului militar și economic al Ucrainei:

”Am convenit să ne consolidăm descurajarea și apărarea pe termen lung. De asemenea, am convenit să acordăm un sprijin suplimentar Ucrainei și să continuăm să impunem costuri Rusiei. Solidaritatea transatlantică rămâne vitală”, a mai spus liderul NATO.

UPDATE: 15.10: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit prin videoconferință la summitul extraordinar al NATO. „Niciodată, vă rog să nu ne spuneți niciodată că armata noastră nu se ridică la standardele NATO. Am demonstrat deja de ce suntem în stare și cât de mult putem oferi securității comune în Europa și în lume”, le-a transmis el statelor din alianță.

Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, a declarat, joi, că sancțiunile împotriva Moscovei trebuie însăprite și a avertizat că dacă Rusia „va zdrobi Ucraina”, președintele rus Vladimir Putin „va avansa spre Helsinki, Varşovia, Bucureşti, poate chiar Berlin”. „Germania trebuie să se gândească bine”, a ținut să precizeze Morawiecki.

În schimb, Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, a susținut că Rusia nu mai are resurse pentru a face ceva împotriva statelor din alianță.

Explicația Kremlinului privind dispariția lui Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării.

UPDATE, 13.35: Peste jumătate dintre copiii din Ucraina au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele din cauza războiului, a anunțat UNICEF: „O lună de război în Ucraina a antrenat deplasarea a 4,3 milioane de copii – peste jumătate din populaţia de copii a ţării, estimată la 7,5 milioane”.

În încercarea de a izola Moscova pe fondul invadării Ucrainei, vineri, SUA și Europa vor anunța un acord privind reducerea dependenței de sursele de energie rusești și aprovizionarea cu gaz natural american și hidrogen în următoarele două ierni.

Polonia a blocat conturile ambasadei Rusiei la Varșovia, în urma unor acuzații că ar finanța „terorismul”.

Casa Albă a transmis că redeschiderea parțială a bursei de la Moscova echivalează cu o „deschidere a pieței Potemkin” care va ascunde efectele îngrozitoare ale sancțiunilor economice occidentale. „Ceea ce vedem este o șaradă”, a susținut consilierul adjunct pentru securitate națională, Daleep Singh

Vladimir Osechkin, un activist rus aflat în exil, a susținut că riscul unei lovituri din partea FSB (Serviciul Federal de Securitate) împotriva președintelui Putin crește în fiecare săptămână în care războiul din Ucraina continuă.

Alexandr Senkevici, primarul orașului ucrainean Nikolaev, a declarat că scopul invadatorilor e „să omoare cât mai mulți ucraineni și să distrugă cât mai multe orașe”, că Rusia „seamănă cu o maimuță cu o bâtă atomică”, iar președintele rus Vladimir Putin e „un stalinist tipic” pentru care e important să câștige cu orice preț.

Belarusul a anunțat expulzarea unui număr considerabil de diplomați ucraineni din țară pentru a pune capăt unor activități „nediplomatice” ale acestora. Totodată, ministerul belarus de Externe a susținut că țara sa a observat o serie de acțiuni „inamicale” ale Ucrainei.

O înregistrare video ilustrează modul în care un bunic curajos predă armatei ucrainene un camion rusesc cu armament.

UPDATE 11:00 Celebrul lunetist canadian Wali face afirmații uluitoare despre Rusia și despre trupele care au invadat Ucraina. După ce a infirmat zvonurile că ar fi fost ucis în lupte, Wali a precizat că Rusia este o țară săracă, lucru care se reflectă în echipamentul militar precar al trupelor invadatoare.

UPDATE 10: 14: Dmitro Kuleba, ministrul de Externe ucrainean, a avertizat Belarusul că dacă forţele sale armate intră în Ucraina, la presiunea Kremlinului, „vor fi distruse fără milă”, aşa cum se întâmplă şi cu armata rusă.

O anchetă comună The Guardian – Washington Post arată că Israelul a oprit vânzarea programului de spionaj Pegasus către Ucraina de teamă să nu enerveze Rusia. De asemenea, Israelul a refuzat, anul trecut, să vândă Ucrainei sistemul său de apărare aeriană Iron Dome.

„Principala sursă de venit a mașinării de război ruse e vânzarea de hidrocarburi către Occident. (…) Tragedia din Ucraina e rezultatul unor decenii de complicitate cu Rusia. Decenii de complicitate! Iar aceste decenii de complicitate lasă să se vadă cum care a fost prețul lor”, a declarat profesorul Ioan Stanomir, pentru B1 TV. Acesta a exlicat apoi cum a pus umărul Germania la construirea mașinăriei de război a Rusiei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel la oamenii din toată lumea să protesteze: „Războiul Rusiei nu este doar războiul împotriva Ucrainei”.

Peste 527.000 de ucraineni au intrat în România de la declanşarea conflictului din ţara vecină şi până în prezent, a informat Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.

Germania își va accelera procesul decizional intern cu privire la exporturile de arme către Ucraina, a anunțat ministrul Economiei, Robert Habeck.

„Oamenii vorbesc despre noi linii roșii pentru arme chimice, biologice, nucleare sau orice altceva. Pentru mine, linia roșie a fost deja depășită. Bombardează, fără discriminare, centre civile”, a declarat și premierul britanic Boris Johnson, insistând că Occidentul trebuie să facă mai mult pentru a sancționa economic Rusia.

Rusia și-a abandonat morții pe câmpul de luptă. Locuitorii din Milkov au început să strângă cadavrele și să le pună în saci.

Care sunt șansele unei lovituri de stat împotriva lui Vladimir Putin și cine ar putea să îi ia locul. Lupta de la Moscova dintre oligarhi și elite

UPDATE, 08:50 Germania își va accelera procesul decizional intern cu privire la exporturile de arme către Ucraina, a informat miercuri ziarul german Die Welt, citându-l pe ministrul Economiei Robert Habeck. Transporturile de arme trebuie să fie aprobate de mai multe ministere, coordonate de Cancelaria Federală.

În a 29-a zi de război declanșat de Rusia în Ucraina, liderii NATO se reunesc într-o sesiune de urgență, în care ar putea anunța trimiterea de noi trupe în Slovacia, Ungaria, Bulgaria și România.

Între timp, secretarul general al alianței, Jons Stoltenberg, a avertizat că folosirea de arme chimice de către Rusia ar „schimba total natura conflictului”. Iar Guvernul SUA a transmis că membri ai forțelor Rusiei „au comis crime de război în Ucraina”.

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat că țara sa va livra Ucrainei încă 6.000 de rachete antitanc.

La Mariupol, continuă bombardamentele rusești, iar Cernihiv rămâne fără apă din cauza rușilor, locuitorii urmând a primi o rație de 10 litri.

Reuniune NATO extraordinară

Azi are loc o reuniune NATO extraordinară pe tema războiului declanșat de Rusia în Ucraina. La summit va paricipa și președintele american Joe Biden, care deja a ajuns în Europa.

Liderii NATO vor analiza impactul crizei asupra situației de securitate pe Flancul Estic, precum și asupra întregii alianțe.

Ei vor reitera angajamentul ferm pentru apărarea colectivă (Art.5 al Tratatului) și vor discuta despre noile măsuri pentru consolidarea Flancului Estic și despre sprijinul acordat Ucrainei, precum și Republicii Moldova, Georgiei și statelor din Balcanii de Vest. Ei vor vorbi, de asemenea, despre relațiile cu China în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.

La summit va vorbi prin videoconferință și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Guvernul SUA: Rusia comite crime de război în Ucraina

Antony Blinken, Secretarul american de stat, a susținut că „pe baza informațiilor disponibile în prezent, Guvernul SUA apreciază că membri ai forțelor rusești au comis crime de război în Ucraina”.

„De când a lansat războiul neprovocat și nedrept, președintele rus Vladimir Putin a declanșat o violență neîncetată, care a provocat moarte și distrugere în toată Ucraina. (…) Forțele Rusiei au distrus blocuri, școli, spitale, infrastructuri critice, vehicule civile, centre comerciale și ambulanțe, lăsând în urmă mii de civili nevinovați uciși sau răniți”, a mai transmis Blinken.

Situație critică în Mariupol și Cernihiv

Între timp, oficialii de la Cernihiv au transmis că rămân fără apă potabilă: „Numărul de rezervoare pentru apă potabilă este limitat. Din acest motiv, pentru a proteja populația, începând de joi se impun restricții la distribuirea apei. Se va turna apă în cantitate de 10 litri de persoană”.

„Orașul nu are curent, apă, căldură și aproape nici gaz, infrastructura este distrusă”, a declarat și Liudmila Denisova, ombudsmanul Ucrainei pentru drepturile omului.

Pare să se repete astfel situația din Mariupol unde, de asemenea, rușii continuă bombardamentele. Aici se estimează 90% din clădirile orașului au fost avariate sau distruse. Lupte au loc pe străzi, dar orașul rezistă forțelor invadatoare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`