MApN, primele concluzii după prăbușirea avionului MiG-21 LanceR și a elicopterului IAR-330 din Dobrogea

MApN, primele concluzii după prăbușirea avionului MiG-21 LanceR și a elicopterului IAR-330 din Dobrogea
Foto: Facebook / MApN

Comisiile de investigare tehnică au formulat concluziile preliminare cu privire la cauzele probabile care au dus la prăbușirea unui avion MiG-21 LanceR şi a unui elicopter IAR-330, la data de 2 martie, în judeţul Constanţa, evenimente care au cauzat decesul a opt militari, informează Ministerul Apărării Naționale.

Comisiile au concluzionat faptul că cele două accidente aviatice s-au produs, cel mai probabil, din cauza unui cumul de factori umani şi de mediu. Ponderea acestora urmează să fie stabilită. Reamintim că urma accidentelor aviatice din Dobrogea au murit 8 militari. 

MApN, primele date despre prăbușirea aeronavei MiG-21 și a elicopterului IAR – 330 Puma

Din informațiile obținute în urma măsurătorilor şi a evaluărilor efectuate, analizei datelor extrase din sistemul de înregistrare a parametrilor de zbor şi de funcţionare de la bordul aeronavelor, audierii convorbirilor radio, examinării stării epavelor aeronavelor, studierii hărţilor sinoptice şi a condiţiilor meteorologice existente în zonele de impact la momentele producerii celor două catastrofe aeriene, comisiile au concluzionat că ambele evenimente s-au produs, cel mai probabil, din cauza unui cumul de factori umani şi de mediu, a căror pondere urmează să fie stabilită la finalizarea procedurilor de investigare.

Cercetările pentru stabilirea cauzelor și concluziilor finale continuă, sub coordonarea Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti”, a transmis Ministerul Apărării Naționale.

Zborurile cu MiG-21 LanceR și IAR-330 Puma au fost reluate

Ministerul Apărării Naționale a transmis că misiunile cu cele două tipuri de aeronave vor fi reluate.

Conform procedurilor referitoare la exploatarea aeronavelor militare, pe baza concluziilor preliminare, Statul Major al Forţelor Aeriene a luat măsurile necesare în vederea reluării misiunilor de zbor cu aceste aeronave: au fost revăzute şi actualizate procedurile de operare, au fost parcurse module de pregătire teoretică şi practică cu toate categoriile de personal aeronautic care operează aceste aeronave şi s-au executat verificări tehnice la toate aeronavele de tip MiG-21 LanceR şi IAR-330, toate variantele.

În urma aplicării acestor măsuri, a fost autorizată reluarea misiunilor de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR şi IAR-330, toate variantele”, a mai precizat MApN.

Știre în curs de actualizare!

Urmăriți B1TV.ro și pe
`