Ce este „tactica Anaconda”, pe care Vladimir Putin o desfășoară cu armata Rusiei în Ucraina

Ce este „tactica Anaconda, pe care Vladimir Putin o desfășoară cu armata Rusiei în Ucraina
Vladimir Putin / Foto: President of Russia (KremlinRussia_E) - Twitter

„Operațiunea specială” a armatei Rusiei în Ucraina a ajuns la ziua cu numărul 28. Vladimir Putin a promis „denazificarea” și „demilitarizarea” Ucrainei, iar pentru a îndeplini aceste obiective, trupele de la Moscova se bazează foarte mult pe bombardamente în puncte strategice. Încă nu s-a ajuns la război de gherilă, iar conflictul militar face mari pagube de la distanță.

La aproape o lună de zile de la declanșarea războiului, Vladimir Putin încă nu a reușit să facă Ucraina să capituleze, ceea ce poate însemna, de fapt, că președintele de la Moscova ar desfășura „planul Anaconda”. Strategia oficialului de la Kremlin a fost prezentată de către Dr. Chris Tuck, expert în conflicte de securitate, la Sky.

Tehnica „Anaconda” se referă la încercuirea și punerea sub presiune a principalelor orașe, a punctelor de rezistență din Ucraina. Atacarea bazelor militare, a punctelor unde este stocată muniția și proviziile de alimente ar putea „sufoca” populația, iar Vladimir Putin speră că astfel, „moralul ucrainenilor se va prăbuși”, susține Dr. Tuck.

„Continui să prelungești conflictul, încercuișeti cât de multe orașe poți, pui presiune pe ele și obții maximul din tot ceea ce poți. 

Literalmente, încerci să arăți ucrainenilor că a continua războiul le va aduce pagube (…) Cred că aceasta este strategia pe care o abordează în acest moment (n.r. – Putin). Te-ai uita mei degrabă că acest conflict va continua pentru o perioadă destul de lungă de timp”, a declarat Chris Tuck, pentru sursa citată.

Controlul Rusiei asupra portului Odesa ar însemna o puternică lovitură pentru Ucraina. Astfel, Rusia ar avea control total asupra nordului Mării Negre și ar putea îngrădi orice rută care ar putea aproviziona comercial statul lui Volodimir Zelenski.

De ce nu ar vrea Putin să-l asasineze pe Zelenski

De asemenea, Dr. Tuck a vorbit și despre scenariul asasinării lui Zelenski. În opinia expertului, lichidarea președintelui Ucrainei ar fi în detrimentul Rusiei.

„Dacă ne uităm în trecut, observăm că ‘decapitarea’ tinde să propulseze la putere lideri mai radicali. Cred că uciderea lui Zelenski ar întări, de fapt, rezistența ucraineană în fața ofensivei Rusiei”, a mai opinat Tuck.

În paralel cu atacurile rușilor se desfășoară negocieri cu tabăra ucraineană. Până acum, Serghei Lavrov a anunțat că relațiile diplomatice prezintă îmbunătățiri, în timp ce Volodimir Zelenski a precizat că refuză propunerea Rusiei, ca Ucraina să rămână neutră din punct de vedere militar.

Militarii și civilii păzesc Kievul

În Kiev este mobilizare masivă, susține primarul Vitali Klitschko. Peste 1 milion de bărbați, militari și civili, stau ascunși în Capitală pentru a rezista în fața unei posibile invazii a armatei Rusiei.

„Ca primar al Kievului le-am spus tuturor că soldaţii ruşi nu vor ajunge niciodată în Kiev! Nu vor ocupa niciodată Kievul! Peste un milion de bărbaţi sunt în Kiev pregătiţi să-şi apere oraşul, am construit baricade pe fiecare stradă, la fiecare clădire, am baricadat tot oraşul şi suntem gata să luptăm! Să ne apărăm oraşul!

Sunt mai mult decât sigur că ruşii nu vor intra în oraş pentru că nu vrem să îngenunchiem, pentru că nu vrem să fim parte din Imperiul Rus, nu vrem să fim conduşi de un dictator, vedem viitorul nostru şi al copiilor noştri într-o ţară democratică şi europeană, în Ucraina!”, a declarat Klitschko, pentru Antena 3.

În urmă cu o săptămână, Vladimir Putin a declarat că „operațiunea specială din Ucraina este un succes”.

„Operaţiunea se derulează cu succes, în strictă conformitate cu planurile stabilite”, a declarat Vladimir Putin.

Potrivit președintelui de la Kremlin, ofensiva a fost declanșată după ce toate opțiunile diplomatice au fost epuizate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`