Un război nu se duce cu tehnica pe care ai capturat-o, folosirea ei fiind mai degrabă un simbol al moralului asupra inamicului pentru că el are atâtea deficiențe încât tu îi folosești propriile arme, însă nu schimbă raportul de forțe, a explicat generalul (r) dr. Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, marți, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Referitor la situația în care se regăsește armata rusă la aproape o lună de la startul invaziei, militarul român a explicat: „Este o situație grea, nu este o situație dezastruoasă, o situație grea pentru că datele unei planificări operaționale a invaziei inițiale nu mai corespund cu situația de pe teren. O situație dezastruoasă ar face ca Federația Rusă și armata Federației Ruse să nu mai aibă capacitatea, resursa umană, resursele materiale, pentru a continua invazia”.
„Sunt mari deficiențe din punct de vedere al asigurării logistice a operației. În fapt, dacă analizăm, doctrina sovietică și până la urmă doctrina militară a Federației Ruse, că vine tot dinspre doctrina sovietică, nu acordau logisticii un rol atât de important cum, de exemplu, Statele Unite îl acordă. De aici această situație, probabil reală, constatată de serviciile de informații ucrainene, că nu este o aprovizionare zilnică și în anumite stocuri sunt deficiențe”, a mai spus gen. Virgil Bălăceanu.
Cât despre capacitatea forțelor ucrainene de a captura tehnică militară de la armata rusă, Virgil Bălăceau a spus: „Nimic nou sub soare (…). O operație este foarte complexă. Operația înseamnă și capturi de la inamic și capturile respective le folosești împotriva inamicului. Lucrul acesta se întâmplă și la ucraineni, de ce e atât de surprinzător?”.
„Războaiele moderne nu mai sunt războaiele din Evul Mediu în care hrănirea trupelor se făcea cu ceea ce găseai la fața locului. Problemele legate de tehnică, pentru că până la a folosi muniția trebuie să ai tehnica, care să folosească munița respectivă, înseamnă folosirea acestor mijloace, mai ales că ele sunt similare”, a adăugat el.
Ucrainenii, a amintit Virgil Bălăceanu, au fost și rămân mari producători de tancuri.
„Faptul că ei capturează tehnică, care nu întotdeauna este în stare bună de funcționare, o repun repede în stare de funcționare (…), și mai sunt și alte concluzii, înseamnă că Ucraina are o industrie de apărare. Acest lucru ar trebui subliniat, dar un război nu se duce cu tehnica capturată. Faptul că folosești tehnică capturată este un simbol al moralului asupra adversarului tău, asupra inamicului, pentru că el are atâtea deficiențe încât tu îi folosești propriile arme, dar nu schimbă raportul de forțe”, a continuat președintele AORR.