România și Polonia sprijină ferm integrarea Republicii Moldova, a Ucrainei și a Georgiei în Uniunea Europeană și vor continua să acționeze pentru ca acest obiectiv să devină realitate, a afirmat președintele Klaus Iohannis, marți, la Palatul Cotroceni, în cadrul unor declarații susținute cu omologul său polonez, Andrzej Duda, care marți a efectuat o vizită la București.
Președintele Klaus Iohannis spune că el și omologul său polonez – alături de care a decis și organizarea unui Summit B9 la București – au discutat despre rolul și responsabilitățile pe care România și Polonia le au în regiune.
„Am evidențiat și operaționalizarea centrului logistic de la Suceava, care asigură preluarea asistenței pentru Ucraina, dar și pentru Republica Moldova. De asemenea, am discutat despre rolul şi responsabilitățile pe care România şi Polonia le au în regiune. În acest context, am reconfirmat susținerea fermă și deplină a României pentru Republica Moldova, precum și pentru suveranitatea și integritatea sa teritorială”, a spus Președintele României.
Impactul conflictului din Ucraina asupra Republicii Moldova, atrage atenția Klaus Iohannis, este unul major.
„Impactul conflictului din Ucraina asupra Republicii Moldova este unul major, iar Republica Moldova are nevoie de sprijin solid și coordonat, financiar și logistic, din partea Uniunii Europene și a statelor membre, care să acopere inclusiv securitatea sa energetică. Totodată, România și Polonia sprijină ferm integrarea Republicii Moldova, a Ucrainei și a Georgiei în Uniunea Europeană și vom continua să acționăm pentru ca acest obiectiv să devină realitate”, a adăugat șeful statului român.
Statele UE au decis inițierea procesului de aderare în cazul celor trei state, însă acestea nu se regăsesc neapărat în aceeași situație. Înainte de agresiunea armată a Federației Ruse, agresiune care a generat o emoție firească față de cauza ucraineană, Kievul era dominat de corupție și avea mai multe restanțe în ceea ce privește măsurile necesare pentru a asigura independența justiției, lupta anticorupție și respectarea drepturilor minorităților.
Statul român și comunitatea românească din Ucraina criticaseră legislația care limita drastic accesul minorităților la învățământul în limba maternă, o legislație incompatibilă cu principiile și valorile UE.
Pe de altă parte, Republica Moldova a realizat progrese concrete în ultimii ani pentru a se apropia de Bruxelles. Președinta Maia Sandu a fost lăudată în repetate rânduri de oficialii europeni pentru măsurile ferme pe care le-a adoptat Chișinăul pentru europenizarea micuțului stat din stânga Prutului.