Un iaht misterios, despre care se crede că aparține președintelui rus Vladimir Putin, este ancorat în Italia. Se crede că la bordul acesteia se află inclusiv bodyguarzi ai liderului de la Kremlin și cel puțin 10 ofițeri ai SFP, agenție militarizată a statului rus.
Poliția italiană investighează în prezent iahtul Scheherazade pentru a stabili dacă proprietarul acestuia este liderul de la Moscova, astfel încât să fie confiscat. Jurnalista de investigații Maria Pevcic susține că mai mulți angajați ai statului rus „călătoresc frecvent în Italia în grup pentru a lucra pe iahtul misterios”.
Nava este ancorată în orașul Carrara aflat în regiunea Toscana a Italiei și se consideră că i-ar aparține lui Vladimir Putin. Iahtul are o valoare de aproape 700 de milioane de dolari și dispune de șase punți, două heliporturi, o piscină, un spa și un salon de înfrumusețare.
Potrivit unei liste obținute de jurnalista de investigații Maria Pevcic și activistul anticorupție Gheorghi Alburov, toți membrii de pe navă sunt ruși, cu expecția căpitanului Guy Bennett-Pearce, care are cetățenie britanică.
Mai mult decât atât, la bordul navei s-ar afla și angajați ai SFP, spune Pvecic: „Ei sunt angajați ai statului rus, militari, și călătoresc frecvent în Italia în grup pentru a lucra pe iahtul misterios”.
Have a look at this wonderful yacht called Scheherezade. It’s been talked about for a while. The rumour is it belongs to Vladimir Putin. But there is not much proof, only talks. And that’s why it hasn’t been arrested yet. It just sits there in the port of Carrara (🇮🇹). pic.twitter.com/1vnYDREc0Z
— Maria Pevchikh (@pevchikh) March 21, 2022
Un iaht cu o lungime de 140 de metri aparținând lui Roman Abramovici a acostat în sud-vestul Turciei. Vasul a mai fost observat în urmă cu o săptămână într-un port din Muntenegru, țară care nu este membră UE.
Deși Turcia a clasificat invazia Rusiei în Ucraina drept „inacceptabilă” și s-a poziționat ca mediator în conflictul ruso-ucrainean, țara nu s-a raliat sancțiunilor occidentale.
Nava cu o lungime impresionantă a fost observată luni în orașul turistic Bodrum. Majoritatea țărilor occidentale au impus sancțiuni dure împotriva Rusiei, dar și oligarhilor care gravitează în jurul lui Putin. Cel mai cunoscut caz este al lui Roman Abramovici, patronul de la Chelsea FC, căruia este puțin probabil să i se mai permită să locuiască pe teritoriul Marii Britanii.
Sancțiunile impuse împotriva Rusiei au pus o presiune financiară asupra lui Putin, dar și asupra oligarhilor ruși, „trași la răspundere pentru complicitatea lor la crimele făcute de Rusia în Ucraina”, după cum a afirmat Liz Truss, șeful diplomației britanice.