Premierul israelian Naftali Bennett a susținut că nu va declanșa o dispută cu SUA pe tema noului acord nuclear cu Iranul: Nu intru în certuri doar de dragul certurilor. Tratatul va fi semnat oricum

Premierul israelian Naftali Bennett a susținut că nu va declanșa o dispută cu SUA pe tema noului acord nuclear cu Iranul: Nu intru în certuri doar de dragul certurilor. Tratatul va fi semnat oricum
În imagine: Naftali Bennett, premierul Israelului, care s-a poziționat ca mediator între Volodimir Zelenski și Vladimir Putin. Sursă Foto: Hepta - DPA Images / Haim Zach

Premierul israelian Naftali Bennett a declarat, luni, că nu are nicio intenție să intre într-o dispută deschisă cu Statele Unite pe tema noului acord nuclear cu Iranul, despre care crede că va fi semnat oricum.

„În 2015 (înainte de semnarea primului acord), retorica pre-semnare a fost la apogeu și a eșuat. Acordul a fost semnat. Și nu doar că a fost semnat, dar apoi urechile Washingtonului nu au mai ascultat nimic altceva”, a spus Bennet, într-o conferință organizată de site-ul Ynet, citat de Times of Israel.

„Nu intru în certuri doar de dragul certurilor. Nu voi merge la război decât dacă e o șansă reală de succes și dacă e un scop care să merite”, a mai precizat Bennet.

Bennett: „Ne alegem bătăliile cu americanii”

Potrivit Army Radio, Naftali Bennett le-a spus dumunică miniștrilor, în privat, că Israelul trebuie să-și aleagă atent bătăliile cu SUA și că acum se concentrează pe a convinge Washingtonul să nu elimine Corpul Gărzilor Revoluționare din Iran (IRGC) de pe lista grupărilor teroriste, ca parte a negocierilor.

„Ne alegem bătăliile cu americanii. O campanie internațională împotriva acordului nuclear nu-și are rostul, pentru că oricum va fi semnat. Vom lupta doar acolo unde există un scop, așa cum e în cazul IRGC, pe care încă încercăm să-l oprim”, le-ar fi spus Bennett miniștrilor.

Înaintea acordului nuclear cu Iranul din 2015, semnat în timpul Administrației Obama, premierul israelian de atunci, Benjamin Netanyahu, a pornit o adevărată campanie împotriva acordului, ajungând până la a se adresa Congresului SUA în acest sens, în ciuda faptului că Obama îl susținea. În cele din urmă, acordul tot a fost semnat, iar discursul lui Netanyahu nu a fost văzut decât ca o nouă fractură în relația dintre Israel și Administrația SUA de atunci, respectiv Partidul Democrat.

Naftali Bennett spune că Israelul pregătit să facă față amenințărior Iranului

Luni, Bennett a spus că americanii „sunt determinați să semneze acordul și-l vor semna”. Dar, a adăugat el, „acum, spre deosebire de 2015”, Israel e pregătit cu „o consolidare masivă a puterii militare”.

Premierul israelian a mai precizat că noul acord nuclear cu Iranul, care încă se negociază la Viena, e în mare cam același cu cel din 2015.

„Marea diferență e că Iranul vede acum că dacă-și trimite oamenii să ne facă rău la granițele noastre sau oriunde altundeva, i se va răspunde de o manieră mai dureroasă și directă ca niciodată”, a continuat Bennett.

Acesta a mai punctat că Israelul nu e parte din acordul nuclear și, prin urmare, nu e legat de el în niciun fel „și americanii înțeleg acest lucru și s-au obișnuit cu asta”. A mai spus, de asemenea, că Israelul va continua să acționeze pentru a contracara Iranul: „înainte de acord, în timpul acordului și după acord noi, ne vom baza doar pe noi înșine”.

Bennett: Din păcate, încă e o determinare să fie semnat acordul nuclear cu Iranul aproape cu orice cost

„Găzile Revoluționare sunt cu adevărat cea mai mare organizație teroristă sprijinită de un stat. Cu greu trece o zi în care ele să nu desfășoare un act terorist în Orientul Mijlociu, împotriva Emiratelor Arabe Unite, împotriva altor oameni, iar acum încearcă să le facă rău și americanilor și israelienilor. E o grupare teribilă”, a mai spus prim-ministrul Israelului.

Declarațiile au fost făcute după ce, vineri, Naftali Bennett a criticat dur SUA pentru că vor să scoată Gărzile Revoluționare de pe lista grupărilor teroriste: „Suntem foarte îngrijorați de intenția SUA de a ceda solicitării oribile a Iranului și de a scoate IRGC de pe lista grupărilor teroriste. Chiar și acum IRGC încearcă să omoare anumiți israelieni și americani în toată lumea. Din păcate, încă e o determinare să fie semnat acordul nuclear cu Iranul aproape cu orice cost, inclusiv a spune că cea mai mare organizație teroristă in lume nu e o organizație teroristă. E un preț prea mare”.

Fostul premier Netanyahu l-a criticat de mai multe ori pe Bennett că nu are o poziție publică mai dură împotriva semnării noului acord nuclear, mai recizează Times of Israel.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)