Continuă războiul în Ucraina: Kievul acuză Moscova de „terorism de stat” și deplânge moartea a „mii și mii” de civili / Orice compromis cu Rusia va fi supus unui referendum, spune Zelenski

Continuă războiul în Ucraina: Kievul acuză Moscova de „terorism de stat” și deplânge moartea a „mii și mii” de civili / Orice compromis cu Rusia va fi supus unui referendum, spune Zelenski
Kiev, Ucraina, 21 martie 2022. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Andrea Filigheddu

Ucraina a intrat, luni, în ziua 26 de război declanșat de Rusia. În ultimele zile, forțele rusești nu au avansat prea mult și nici n-ar exista perspective în acest sens, dar specialiștii se așteaptă ca acestea să atace tot mai mult țintele civile, pentru a demoraliza populația.

Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski insistă că singura soluție ține de negociere. Precizează, totuși, că sunt compromisuri, precum integritatea teritorială și suveranitatea poporului, pe care nu le va face.

Ambasadorul Chinei în SUA, Qin Gang, a declarat că ţara sa nu va trimite arme şi muniţii pentru a sprijini Rusia, subliniind că Beijingul „va face totul pentru a escalada criza”.

UPDATE 23.50: O publicație pro-Kremlin a postat un articol în care a citat Ministerul rus al apărării spunând că în războiul din Ucraina au murit aproape 10.000 de militari ruși, însă a șters informația după doar câteva minute, o situație remarcată de BBC.

UPDATE 23.40: Nu există raportări cu privire la existența minelor în apele teritoriale române, a precizat purtătorul de cuvânt al MApN la Știrile B1 TV prezentate de Luiza Cergan.

UPDATE 23.30: Toate prognozele ANM și Copernicus arată că norii de fum din Ucraina nu se deplasează spre România, ci spre Polonia, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna, pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.

UPDATE 23.20: Din retorica publică lipsește tot mai mult acea componentă care ar trece dincolo de Ucraina și care la început era foarte prezentă în discursul lui Vladimir Putin, a atras atenția Cristian Diaconescu, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat.

UPDATE 23.10: Șapte dintre cele opt coridoare umanitare convenite au fost activate luni. 8.057 de persoane au fost salvate și evacuate.

„Astăzi, 26 de autobuze au ajuns în orașul Berdiansk. Dificultățile create de trupele de ocupație la punctele de control, de-a lungul traseului către Mariupol, din păcate, nu permit autobuzelor să ajungă rapid în locurile unde se adună oamenii”, a precizat Irina Vereshchuk, viceprim-ministrul pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate.

UPDATE 22.50: Președintele Ucrainei spune că orice „compromis” cu Rusia va fi supus unui referendum în Ucraina. Volodimir Zelenski a explicat faptul că acest lucru a fost comunicat inclusiv la întâlnirile cu grupurile de negociere.

Am explicat-o pentru toate grupurile de negocieri: atunci când vorbiţi despre toate aceste schimbări (ce vor figura într-un eventual acord, n.r.), şi ele pot fi istorice, (…) noi le vom supune unui referendum (…) Poporul va trebui să se pronunţe asupra unor forme de compromis. Iar în ce vor consta ele (compromisurile) ţine de discuţiile noastre cu Rusia”, a declarat Zelenski, potrivit AFP.

UPDATE 22.35: Militarii ucraineni au doborât un tanc rusesc „Vladimir”. Acesta fiind lichidat în regiunea Zaporojie. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei pe rețelele de socializare.

UPDATE 22.00: Volodimir Zelenski, liderul Kievului, a venit luni seara, cu un mesaj sfâșietor, pe care l-a adresat cetățenilor ucraineni din orașele ocupate și bombardate de forțele Federației Ruse.

„Fac un apel la toți ucraineni. Faceți totul pentru a ne proteja statul. Pentru a ne salva poporul.  Pentru ca Ucraina să trăiască. (…) Sclavii percep voința ca pe o sălbăticie, ca pe un pericol. Au o frică. Frica, pe care propagandiştii ştiu să o transforme în ură. Și apoi – împușcături în oameni liberi pașnici „.

UPDATE 21.20: Ucraina și Rusia sunt într-o remiză la nivel tactic în momentul de față, a spus Narciz Bălășoiu, de la Centrul de Prevenire a Conflictelor și Early Warning, luni, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat.

UPDATE 21.15: Cel puțin 925 de civili ucraineni au murit în perioada 24 februarie-20 martie. Anunțul a fost făcut de Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.

UPDATE 21.00: Vladimir Putin se uită dincolo de Ucraina, la cele patru foste republici sovietice pe care le-ar vrea întoarse sub umbrela militaristă a Moscovei, și anume Estonia, Letonia, Lituania și Republica Moldova, a spus col. Ion Petrescu, analist militar, luni, pe B1 TV, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.

UPDATE 20.45: Deocamdată nu a existat niciun fel de negociere reală între Ucraina și Federația Rusă, s-a arătat de părere Cristian Diaconescu pe B1 TV, unde a explicat că este foarte greu să pretinzi victimei compromisuri în așa fel încât abuzul și agresiunea militară să înceteze. Fostul șef al diplomației române a comentat situația, luni, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat.

UPDATE 20.30: Președintele României, Klaus Iohannis, a avut o discuție cu Charles Michel și cu alți lideri UE, luni în format de videoconferință, „și s-a pronunțat pentru adoptarea de către Uniunea Europeană de sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, care să aibă un impact relevant asupra acesteia”, spune Administrația Prezidențială.

UPDATE 20: Ofensiva rusă a rămas preponderent în stagnare pe toate axele de înaintare, susține un oficial american din zona apărării, citat de BBC.

UPDATE 19.30: Volodimir Zelenski susține că ultimatumurile Federației Ruse sunt inacceptabile pentru Ucraina.

„Ucraina nu poate îndeplini ultimatumul înaintat de Rusia. Ar trebui să ne extermine pe toți, doar astfel va fi realizat ultimatumul”.

UPDATE 19.15: Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, acuză Federația Rusă de terorism de stat și spune că în războiul declanșat de Moscova deja au fost uciși „mii și mii” de civili.

„Acesta este terorism de stat. De aceea trebuie oprit Kremlinul, pentru că va merge mai departe. Va ataca alte țări”, a declarat oficialul ucrainean, citat de BBC.

UPDATE 19.10: Federația Rusă a prezentat imagini cu atacul pe care l-a efectuat asupra unui mall din Kiev în noaptea de duminică spre luni, atac soldat cu moartea a cel puțin opt persoane.

UPDATE 19.00: Forțele ruse ar fi început să aibă „probleme de inventar” cu munițiile și rachetele de precizie, după cum a precizat un oficial al Apărării din SUA, pentru CNN.

Rachetele de precizie se referă la acele rachete care pot ținti o anumită locație, spre deosebire de „bombele mute” care nu au o tehnologie ce să le permită țintirea unui anumit obiectiv.

UPDATE 18.30: China a anunțat că va acorda Ucrainei o nouă tranșă de ajutor umanitar, în valoare de 1,57 milioane de dolari, și susține că „va continua să joace un rol constructiv în promovarea dezescaladării”.

UPDATE 18.00: Propaganda rusă continuă să prezinte o realitate alternativă în ceea ce privește războiul din Ucraina și susține în mod fals că forțele ruse luptă împotriva „naziștilor”.

UPDATE 17.30: 40 de stații de distribuție a gazelor naturale nu funcționează în „puncte fierbinți”. Ucrainenii sunt nevoiți să înfrunte temperaturi scăzute.

UPDATE 17.20: Trupele ruse și cele ucrainene poartă lupte grele pentru Mariupol.

„Bombele cad la fiecare 10 minute; navele de război rusești efectuează bombardamente. Ieri soldații au dezamorsat patru tancuri, vehicule blindate și trupe. Încă avem nevoie de muniție, arme anti-tanc și apărare antiaeriană”, a declarat căpitanul ucrainean Svyatoslav Palamar, citat de CNN.

UPDATE 17.00: Forțele ucrainene susțin că un sistem rusesc de apărare antiaeriană a fost eliminat cu ajutorul unor „gropi în drum”.

UPDATE 16.40: Astăzi nu există niciun pericol dinspre Ucraina în ceea ce privește calitatea aerului, spune ministrul Mediului, Tanczos Barna.

UPDATE 16.20: Guvernul Poloniei intenționează să modifice constituția țării pentru a crește cheltuielile de apărare și a introduce posibilitatea de a confisca averile oligarhilor ruși.

UPDATE 16.00: Gabrielius Landsbergis, ministrul de Externe al Lituaniei, a avertizat că Uniunea Europeană nu trebuie să slăbească efortul de a impune sancțiuni Rusiei, altfel ar fi „un mesaj foarte prost pentru cei care se luptă efectiv în Ucraina”.  Acesta a ținut să precizeze că e nevoie de mai multe acţiuni pentru a pedepsi Rusia deoarece „în joc este credibilitatea Occidentului”.

La rândul său, Polonia a propus interzicerea totală a comerţului UE cu Rusia.

Josep Borrell, șeful diplomației UE, a anunțat, luni, că miniștrii de Externe ai statelor din Uniunea Europeană vor discuta despre un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv în sectorul energetic.

În Herson, singurul mare oraș ucrainean cucerit de Rusia, forțele rusești au deschis focul asupra localnicilor care protestau. Mai mulți oameni au fost răniți:

Aeroportul internațional Șeremetievo, situat în Himki, Regiunea Moscova este cel mai mare din Rusia. Pe fondul sancțiunilor impuse de UE și SUA împotriva industriei aviatice ruse, reprezentanții aeroportului au fost nevoiți să trimită 40% din personal în concediu, pe o perioadă nedeterminată.

Bursa de la Moscova s-a redeschis pentru prima oară din 25 februarie, dar doar pentru operațiuni limitate.

Spionii occidentali încearcă să intre în mintea lui Vladimir Putin. „Încolțit și slăbit, devine mai periculos” (Analiză BBC)

UPDATE 14.09: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Uniunii Europene să stopeze orice activitate comercială cu Rusia, altfel nu va face decât să finanțeze în continuare războiul dus de ruși în țara sa: „Fără comerțul cu voi, fără companiile și fără băncile voastre, Rusia nu va mai avea bani pentru acest război”.

Premierul britanic Boris Johnson plănuiește să meargă în Kiev pentru a discuta cu Zelenski.

Un deputat ucrainean a acuzat Rusia că încearcă să-i înfometeze pe oamenii din Mariupol, aflat sub asediu, pentru a-i determina să se predea. „Ceea ce se întâmplă este crimă de război majoră”, a declarat și Josep Borrell, șeful diplomației UE, cu privire la situația din orașul-port.

Consiliul municipal Odesa a acuzat armata rusă că a bombardat clădiri rezidențiale care se află la periferia orașului. E prima oară de la începutul invaziei când se întâmplă acest lucru.

Damien Magrou, șeful legiunii străine ucrainene, a declarat că oameni din 52 de țări au venit în Ucraina să lupte cu rușii. Britanicii și americanii sunt cei mai mulți.

Ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a avertizat că nu trebuie să existe nicio încetinire a eforturilor de a impune sancţiuni Rusiei: „ar fi un mesaj foarte prost pentru cei care se luptă efectiv în Ucraina”.

Autoritățile ucrainene au creat o aplicație prin care civilii pot informa armata despre locurile în care au văzut trupe ruse.

Doi prizonieri ucraineni din Olanda au fost eliberați pentru a lupta împotriva rușilor.

UPDATE 10.39 – Armata ucraineană a anunțat că s-au observat schimbări în strategia de atac a armatei ruse după pierderile inițiale și că recurge la o „utilizare sporită a dronelor de recunoaștere”. De asemenea, aceasta susține că, luni dimineață, au fost trase focuri de artilerie care au căzut în apă, de-a lungul coastei Odesei:

Opt persoane au murit în urma bombardării unui centru comercial din Kiev. Pompierii și militarii caută în continuare supraviețuitori sub dărâmături.

Ministerul chinez de Externe a anunțat că Beijingul va oferi Ucrainei o asistență umanitară suplimentară în valoare de 10 milioane de yuani, adică aproape 1,6 milioane de dolari.

La o uzină de produse chimice din regiunea Sumî a Ucrainei, a fost anunțată o scurgere de amoniac.  Expunerea degajărilor de gaze a fost eliminată, a comunicat Inspectoratul pentru Situații de Urgență din Ucraina.

Janez Jansa, premierul Sloveniei, a anunțat că diplomații țării sale vor reveni în Kiev, capitala Ucrainei, în semn de sprijin diplomatic pentru țara atacată de Rusia.

Soția unui politician ucrainean a plecat din țara sa și a intrat în Ungaria cu aproape 29 de milioane de dolari şi un milion si jumătate de euro, bani puși în mai multe valize.

Rusia a cerut ucrainenilor să cedeze Mariupolul. A fost refuzată

Trupele rusești au dat ultimatum soldaților ucraineni care apără Mariupolul, oraș aproape distrus de atacuri și unde e o adevărată criză umanitară, să predea armele. Au fost refuzați deja.

Moscova a cerut Ucrainei, într-o scrisoare de opt pagini, ca soldații să părăsească oraşul „fără arme şi muniţii, pe o rută convenită cu Ucraina” şi a insistat asupra unui „răspuns oficial în scris”.

„În loc să vă pierdeţi vremea cu o scrisoare de opt pagini, mai bine deschideţi un coridor umanitar!”, a răspuns viceprim-ministrul Irina Vereşciuk.
Ea a insistat că „nu va exista nicio predare, nicio depunere a armelor”.

Biden ajunge în Polonia. UE pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei

Președintele american Joe Biden va ajunge săptămâna aceasta în Europa pentru discuții despre războiul declanșat de Rusia. El va face o vizită în Polonia.

Biden va sosi joi la Bruxelles pentru summituri cu cei 30 de aliați ai NATO, precum și cu UE și în formatul G7, inclusiv Japonia.

În Varșovia, el va discuta despre răspunsul internaţional la invazia Rusiei în Ucraina.

Tot săptămâna aceasta, liderii UE se vor întâlni pentru a lua în considerare impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv un posibil embargo petrolier.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`