Mai multe guverne europene au cerut drone, rachete antiaeriene şi antitanc fabricate în SUA, în contextul invaziei Rusiei din Ucraina. Conflictul ruso-ucrainean a generat o revigorare a solicitărilor de armamente americane.
Printre țările solicitante se numără Germania, Polonia și alte țări din Europa de Est. Statele europene au început să-și mărească, de asemenea, bugetul alocat cheltuielilor militare, potrivit Reuters, preluat de G4Media.
Germania a solicitat sisteme de apărare împotriva rachetelor balistice, în timp ce Polonia vrea să achiziționeze sisteme de drone Reaper din Statele Unite. În rândul solcitanților se află și câteva state din Europa de Est, care s-au interesat de rachetele antiaeriene Stinger şi rachetele antitanc Javelin.
„Departamentul Apărării examinează opţiuni de a sprijini necesităţile Ucrainei, a reface rapid stocurile SUA şi a umple stocurile golite ale aliaţilor şi partenerilor”, a spus un oficial de la Pentagon.
Invazia din Ucraina a făcut ca acțiunile Lockheed (care produce rachete Javelin) să crească cu 8,3% și cele ale Raytheon (care produce rachete Stinger) să crească cu 3,9%.
Germania a confirmat că va investi aproximativ 50 de miliarde de euro în armată, pe fondul războiului din Ucraina. Astfel, în următorii ani, obiectivul constă în depășirea pragului de 2% din PIB preconizat de NATO.
Mai mult decât atât, la începutul anului, a fost înființat un fond excepțional în valoare de 100 de miliarde de euro, care ar fi pus la dispoziție pe o perioadă de mai mulți ani.
„Aceste decizii ne vor pune în situaţia de a atinge obiectivul de 2% din PIB în următorii ani”, potrivit acestei surse.
Spre deosebire de anul 2018, când Germania a alocat 38,8 miliarde de euro în apărare, în 2021, bugetul a crescut considerabil la 47 de miliarde de euro.