Războiul din Ucraina a simulat cererea pentru armament american. Statele europene vor să achiziționeze drone, rachete antiaeriene şi antitanc

Războiul din Ucraina a simulat cererea pentru armament american. Statele europene vor să achiziționeze drone, rachete antiaeriene şi antitanc
Sursa: Hepta/Abaca Press / Spc. Hubert Delany

Mai multe guverne europene au cerut drone, rachete antiaeriene şi antitanc fabricate în SUA, în contextul invaziei Rusiei din Ucraina. Conflictul ruso-ucrainean a generat o revigorare a solicitărilor de armamente americane.

Printre țările solicitante se numără Germania, Polonia și alte țări din Europa de Est. Statele europene au început să-și mărească, de asemenea, bugetul alocat cheltuielilor militare, potrivit Reuters, preluat de G4Media.

A crescut cererea pentru armamentele americane

Germania a solicitat sisteme de apărare împotriva rachetelor balistice, în timp ce Polonia vrea să achiziționeze sisteme de drone Reaper din Statele Unite. În rândul solcitanților se află și câteva state din Europa de Est, care s-au interesat de rachetele antiaeriene Stinger şi rachetele antitanc Javelin.

„Departamentul Apărării examinează opţiuni de a sprijini necesităţile Ucrainei, a reface rapid stocurile SUA şi a umple stocurile golite ale aliaţilor şi partenerilor”, a spus un oficial de la Pentagon.

Invazia din Ucraina a făcut ca acțiunile Lockheed (care produce rachete Javelin) să crească cu 8,3% și cele ale Raytheon (care produce rachete Stinger) să crească cu 3,9%.

Investiție de 50 de miliarde de euro în armata germană

Germania a confirmat că va investi aproximativ 50 de miliarde de euro în armată, pe fondul războiului din Ucraina. Astfel, în următorii ani, obiectivul constă în depășirea pragului de 2% din PIB preconizat de NATO.

Mai mult decât atât, la începutul anului, a fost înființat un fond excepțional în valoare de 100 de miliarde de euro, care ar fi pus la dispoziție pe o perioadă de mai mulți ani.

„Aceste decizii ne vor pune în situaţia de a atinge obiectivul de 2% din PIB în următorii ani”, potrivit acestei surse.

Spre deosebire de anul 2018, când Germania a alocat 38,8 miliarde de euro în apărare, în 2021, bugetul a crescut considerabil la 47 de miliarde de euro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
09:24 - Peste 340 de sesizări de fraudă au fost semnalate în primul tur al alegerilor prezidențiale. Amenzile au ajuns la aproape 100.000 de lei
09:11 - Rezultate parțiale alegeri prezidențiale, după centralizarea voturilor din 99,91% din secţii: Călin Georgescu și Elena Lasconi, în turul 2. Candidata USR l-a depășit pe Ciolacu (PSD)
09:02 - Votarea în diaspora pentru primul tur al alegerilor prezidențiale s-a încheiat. Românii din diaspora l-au ales pe Călin Georgescu
08:58 - Ce vor face marii învinși de la alegerile prezidențiale? Ciucă este așteptat să își dea demisia de la șefia PNL, iar Geoană a anunțat că se retrage din politică
08:50 - „Legionar”, cel mai căutat cuvânt pe DEX online, după ce Călin Georgescu a produs surpriza prezidențialelor. „S-au documentat după ce au votat, ca să știe ce-au făcut”
08:43 - Tinerii au ieșit la vot. S-au format cozi la care au stat câteva ore
08:25 - Cine este Călin Georgescu, câștigătorul primului tur al alegerilor. Este ultranaționalist și contra NATO
08:20 - Diana Șoșoacă, mesaj dur în urma rezultatelor parțiale la alegerile prezidențiale: „Trebuie să ieșim în stradă, să-i dăm jos. Nici acum nu ieșiți, măi?”
07:51 - Gelu Duminică, despre ascensiunea lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale: „Lucrurile vor arăta și mai rău. Pentru noi și pentru toți cei care ne urmează”
07:33 - Nicolae Ciucă, despre rezultatul alegerilor prezidențiale: „Este un eșec pe care trebuie să îl asumăm cu toții, începând cu mine și cu toată echipa de conducere a partidului”