Deși au trecut trei săptămâni de la startul invaziei, Herson e singurul oraș mare ocupat de trupele ruse, iar majoritatea teritoriului ucrainean este în continuare sub control ucrainean. Agresiunea rusă s-a lovit de o rezistență eroică și a adus Moscovei costuri enorme, căci sancțiunile occidentale au pus în genunchi economia rusă. Totuși, ostilitățile au generat deja o adevărată catastrofă umanitară.
UPDATE, 23.55: Asistăm la începutul unui război de uzură, este de părere generalul (r) dr. Virgil Bălăceanu, care a explicat pe B1 TV că rezistența specifică mediului urban creează probleme deosebite pentru cel care apără, dar problemele sunt mai complexe pentru cel care atacă
UPDATE, 23.40: Din jumătate de milion de ucraineni care au ajuns în România, în ultimele săptămâni, 80.000 de cetățeni au rămas în țara noastră, potrivit ministrului Bogdan Aurescu.
UPDATE, 23.25: Peste 700 de civili – printre care și 52 de copii – au fost uciși în Ucraina de la începutul agresiunii ruse, însă „numărul real este probabil mult mai mare”, a declarat șeful ONU pentru afaceri politice, Rosemary DiCarlo, citat de Reuters.
UPDATE, 23.15: Organizația Mondială a Sănătății spune că au fost efectuate cel puțin 43 de atacuri asupra facilităților sanitare din Ucraina, atacuri ce s-au soldat cu moartea a minim 12 persoane, transmite CNN.
UPDATE, 23.10: Pentagonul spune că înaintarea forțelor ruse în Ucraina practic stagnează. Potrivit Apărăriii americane, în mod clar militarii ruși nu erau pregătiți pentru situația în care sunt după trei săptămâni de invazie.
UPDATE, 22.30: Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, spune că sunt indicii puternică că în conflictul din Ucraina s-au produs crime de război.
UPDATE, 21.25: Șeful diplomației americane, Antony Blinken, spune că este de acord cu președintele Joe Biden că în Ucraina au fost comise crime de război, transmite BBC.
UPDATE, 21.15: Șeful Căilor ferate ucrainene a oferit detalii inedite despre călătoria pe care au efectuat-o la Kiev premierii din Polonia, Slovenia și Cehia.
UPDATE, 21.00: Human Rights Watch, o organizație neguvernamentală, a transmis Ucrainei să înceteze să mai încalce drepturile prizonierilor ruși.
UPDATE, 20.45: Un negociator din staff-ul lui Zelenski a dezvăluit care sunt solicitările Ucrainei în discuțiile cu Rusia.
UPDATE, 20.35: Strategia Occidentului, de a-i determina pe oligarhii ruși să pună presiune pe Vladimir Putin, pentru ca astfel, președintele de la Moscova să înceteze atacul din Ucraina, nu va avea succes. Opinia aparține lui Mikhail Fridman, unul dintre cei mai bogați oligarhi din Rusia, cu o avere estimată la 10 miliarde de dolari.
UPDATE, 20.05: Vladimir Putin și Volodimir Zelenski ar urma să ajungă la un acord de pace în maximum două săptămâni, susține consilierul președintelui Ucrainei, Mihail Podoleak, citat de Unian.net.
UPDATE, 20.05: NATO nu își dorește un conflict militar cu Federația Rusă, iar impunerea unui „no-fly zone” în Ucraina nu se poate realiza practic, a explicat Președintele României, Klaus Iohannis, care a precizat totodată că Bucureștiul acționează pentru ca prezența militară aliată în țara noastră să crească în continuare.
UPDATE, 18.50: Armata Japoniei a observat patru nave rusești de război amfibiu în apropiere de insulele sale, în timp ce acestea se îndreptau spre vest, posibil spre Europa. Tokyo nu exclude posibilitatea ca acestea să meargă chiar către Ucraina. Vasele respective sunt folosite de obicei pentru debarcări de trupe.
UPDATE, 17.45: Atacurile rusești asupra Cernihiv, oraș aflat în nordul Ucrainei, au provocat 53 de decese în rândul civililor începând de miercuri, susține guvernatorul regional, citat de CNN.
UPDATE, 17.30: Slovacia este dispusă să ofere Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană odată ce va avea un înlocuitor pe măsură pentru a asigura capabilitățile defensive la capacitate deplină, a declarat ministrul slovac al apărării într-o conferință comună cu șeful Pentagonului, potrivit CNN.
UPDATE, 17.15: Dacă atacurile rusești atacă în mod deliberat civili, este „o crimă”, a declarat șeful Pentagonului, Lloyd Austin, care a reiterat că SUA nu va închide cerul Ucrainei.
„O zonă de excludere aeriană înseamnă că ești într-un conflict cu Rusia”, a explicat oficialul american, citat de CNN.
UPDATE, 16.45: Federația Rusă se preface că negociază cu Ucraina, susține ministrul francez al afacerilor externe.
UPDATE, 16.00: Kremlinul consideră că mulți oameni din Rusia se comportă ca niște trădători. Anterior, Vladimir Putin amenința cu „o autocurățare firească și necesară”.
UPDATE, 15.30: Publicația germană Bild susține că avionul lui Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, se îndrepta spre China, însă în mijlocul zborului a făcut cale întoarsă spre Moscova.
UPDATE, 15.00: FSB ar fi arestat un general rus de top. Ar fi vorba despre un militar care a activat inclusiv în serviciul de securitate al lui Vladimir Putin.
UPDATE, 14.40: Președintele Vladimir Putin nu are în plan să viziteze trupele ruse care participă la invazia din Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a anunțat că Vladimir Putin nu va călătorii în zona ”operațiunii militare speciale” a Rusiei în Ucraina sau pentru vizitarea soldaților răniți din spitale.
UPDATE, 13.35: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit, joi, în Bundestagul german. El a taxat Berlinul pentru apropierea de Moscova din ultimii ani: „Dragă popor german, cum e posibil ca, atunci când noi am spus că Nord Stream 2 e un fel de pregătire pentru război, am primit drept răspuns ”e vorba doar despre economie, e economie, economie?””. El a punctat că proiectele dintre Germania și Rusia au constituit „cimentul pentru noul zid” ce s-a înălțat în Europa.
„Toată lumea ar trebui să ne ajute pentru ca după război să nu le fie rușine că nu au intervenit”, a mai spus Zelenski în Bundestag.
Într-o intervenție pentru NBC News, Zelenski a declarat că e posibil ca Rusia să fi început deja Al Treilea Război Mondial. El a precizat că e greu de spus dacă nu s-a ajuns deja aici sau nu se va ajunge în cazul în care țara sa va cădea.
Parlamentul Estoniei a cerut „statelor membre ale ONU să adopte imediat măsuri pentru stabilirea unei zone de excludere aeriană în scopul prevenirii victimelor civile masive în Ucraina”. Este aceeași solicitare pe care Zelenski și ceilalți lideri ucraineni o tot repetă de zile întregi, dar căreia NATO refuză să-i dea curs, motivând că vrea să evite extinderea conflictului.
Mai mulți bieloruși s-au oferit să lupte de partea ucrainenilor. „Libertatea noastră depinde și de situația de acolo”, a afirmat unul dintre ei. AFP a spus povestea lor.
UPDATE, 11:00 China „nu va ataca niciodată Ucraina”, a declarat luni un diplomat chinez, potrivit unui comunicat de presă al guvernului regional din Lviv.
„China nu va ataca niciodată Ucraina. Vom ajuta, mai ales din punct de vedere economic… În această situație, pe care o aveți acum, vom acționa responsabil”, a declarat ambasadorul Chinei în Ucraina, Fan Xianrong, în timpul unei întrevederi cu Maksym Kozytsky, șeful administrației militare regionale din Lviv, scrie cnn.
UPDATE, 09:48 Ministerul britanic al Apărării a transmis, în evaluarea sa zilnică privind războiul din Ucraina, că forțele rusești s-au blocat în mare parte pe toate fronturile și suferă pierderi grele. Ucrainenii opun o rezistență fermă și sunt și bine coordonați. În mare, teritoriul țării, inclusiv orașele mari, au rămas în mâinile ucrainenilor.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că informațiile apărute miercuri în presa internațională privind un așa-zis draft de acord reprezintă strict poziția Rusiei. „Priorităţile mele la negocieri sunt clare: sfârşitul războiului, suveranitate, restaurarea integrităţii teritoriale, garanţii de securitate reale pentru ţara noastră, protecţie reală pentru ţara noastră”, a explicat Zelenski.
„Promit fiecărui ucrainean care şi-a pierdut casa, care a pierdut un apartament din cauza bombardamentelor că statul va reface totul”, a mai spus liderul de la Kiev.
Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a declarat că țara sa nu vrea de la Occident decât arme pentru ei și sancțiuni pentru Rusia. „Restul îl facem noi”, a precizat Kuleba.
Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova a refuzat oferta de azil a preşedintelui francez Emmanuel Macron. Ea a insistat că nu vrea să-și părăsească țara.
UPDATE, 09:20 Trei nave sub pavilion panamez au fost lovite de rachete rusești în Marea Neagră de la invadarea Ucrainei de către Rusia luna trecută, a anunțat miercuri Autoritatea Maritimă din Panama. O navă s-a scufundat, a declarat autoritatea maritimă într-un comunicat, dar nu au fost raportate victime.
UPDATE, 08:50 Serviciile secrete americane au crescut bilanțul estimat al pierderilor suferite de armata rusă în Ucraina. Peste 7.000 de soldați ruși ar fi fost uciși în mai puțin de trei săptămâni de lupte, potrivit estimărilor.
În chiar ziua în care Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a ordonat Rusiei să suspende invadarea Ucrainei, forțele rusești au atacat Teatrul Dramatic din Mariupol, acolo unde se adăposteau circa 1.000 de persoane.
În fața și în spatele clădirii fusese scris cuvântul „copii”, cu litere mari, albe, tocmai pentru a semnala că țintirea acesteia reprezintă crime de război. Nu a contat.
Numărul victimelor nu este cunoscut și nu se poate face o evaluare, căci orașul e bombardat continuu.
Dezastru e în Mariupol, la fel și în Herson. Lyudmila Denisova, Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, a susținut că regiunea Herson e în pragul unei catastrofe umanitare.
„În așezările mici din regiune oamenii nu au medicamente și uneori nici mâncare. Sunt, de asemenea, probleme în alimentarea cu energie, gaz și apă”, a spus Denisova, citată de Ukrinform.
Forțele rusești trag în civilii care protestează față de ocupație. Comisarul a punctat că e o încălcare gravă a Convenției de la Geneva privind protecția persoanelor civile pe timp de război.
Pentru prima dată, președintele american Joe Biden a spus despre Vladimir Putin, omologul său rus, că e un criminal de război.
„E un criminal de război”, a răspuns Biden la întrebarea unei ziariste, când părăsea un eveniment de la Casa Albă consacrat luptei împotriva violențelor domestice.
„Președintele vorbește din inimă și din ce ați văzut la televizor, respectiv acțiunile barbare ale unui dictator brutal”, a spus apoi purtătoarea sa de cuvânt.
Evident, declarația n-a fost deloc pe placul Kremlinului.
„Considerăm că o astfel de retorică din partea unui şef de stat ale cărui bombe au ucis sute de mii de oameni în toată lumea ca fiind inacceptabilă şi de neiertat”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.