Cum înșală Iskander-M apărarea antiaeriană ucraineană. The New York Times, analiză despre dispozitivele-momeală care au fost încorporate în rachetele rusești de înaltă precizie

Cum înșală Iskander-M apărarea antiaeriană ucraineană. The New York Times, analiză despre dispozitivele-momeală care au fost încorporate în rachetele rusești de înaltă precizie
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Sputnik

Oficialii comunității americane de informații au descoperit că un tir de rachete balistice care au fost lansate către Ucraina conțineau un element-surpriză – momeli care înșală radarele sistemelor de apărare antieriană și rachetele cu senzori de căldură, transmite The New York Times.

Rachetele rusești Iskander-M, prevăzute cu dispozitive-momeală pentru a înșela apărarea antiaeriană

În forma unei săgeți, dispozitivele au cam 30 de centimetri fiecare și sunt albe, cu coadă portocalie, spune un oficial american din zona serviciilor de informații. Acestea sunt eliberate de rachetele balistice cu rază scurtă de acțiune Iskander-M pe care armata Federației Ruse le trage cu lansatoarele amplasate la frontieră, în momentul în care racheta simte că a fost luată în vizor de sistemele de apărare antiaeriană.

Fiecare dispozitiv de acest gen este prevăzut cu instrumente electronice și produce semnale radio care bruiază sau înșală radarele inamice care încearcă să localizeze Iskander-M, având practic o sursă de căldură care atrage rachetele adverse.

Utilizarea lor ar putea explica în parte de ce armamentul ucrainean de apărare antiaeriană a întâmpinat dificultăți în interceptarea rachetelor Iskander.

Acționată de un motor de rachetă cu combustibil solid, Iskander poate atinge ținte aflate la peste 320 de kilometri distanță, arată datele guvernului american. Fiecare lansator mobil trage câte două rachete Iskander înainte de a fi nevoie de reîncărcare.

Imaginile cu muniția în formă de săgeată au început să circule pe rețelele sociale încă de acum două săptămâni, însă mulți analiști din domeniu le-au interpretat în mod eronat.

Richard Stevens, care s-a ocupat cu eliminarea munițiilor explozive timp de 22 de ani în armata britanică, iar ulterior a lucrat ca tehnician civil de profil timp de 10 ani în Irak, Africa și alte regiuni, spune că a fost expus „la o mulțime de muniții rusești și chinezești, însă niciodată nu a văzut așa ceva”.

„Că Rusia folosește o astfel de armă, Iskander-M, și încă o mulțime, cred, asta vedem acum”, a adăugat Richard Stevens. „Doar că, post-conflict în ultimii 10 până la 15 ani, nimeni nu a avut ocazia să vadă asta”, a continuat el.

Sursa anonimă invocată de The New York Times a comparat dispozitivele cu „ajutoarele de penetrare” din Războiul Rece, care au însoțit focoasele nucleare încă din anii `70 și care au fost concepute să păcălească sistemele antirachetă și să permită focoaselor să își atingă ținta. Cu toate acestea, încorporarea lor pe rachete Iskander-M, care sunt dotate cu focoase convenționale, nu a fost consemnată până în acum în arsenalele militare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`