Florin Cîțu, despre măsurile din energie: Această suveică nu poate să funcționeze la nesfârșit. Cele două soluții, un acord transpartinic pentru investiții în sector și legea offshore (VIDEO)

Florin Cîțu, despre măsurile din energie: Această suveică nu poate să funcționeze la nesfârșit. Cele două soluții, un acord transpartinic pentru investiții în sector și legea offshore (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele PNL, Florin Cîțu, a pledat pentru o strategie pe termen mediu și lung și susține că soluțiile pentru situația din energie sunt „un acord transpartinic pentru investiții în sectorul energetic în fiecare an până în 2026, plus legea offshore”.

Florin Cîțu (PNL), despre situația din energie

„Știți foarte bine că este o ordonanță pe care a prezentat-o premierul, Guver2nul o va adopta, prin care există anumite plafoane, prețuri, praguri ca facturile cetățenilor să fie mai mici în perioada următoare. Bineînțeles că există costuri, costuri pe care le estimează Ministerul Finanțelor. Se supraimpozitează profiturile companiilor din sectorul energetic și din acei bani se plătesc aceste facturi, diferența netă ni se spune că este suportabilă de la buget – repet, Ministerul Finanțelor are toate datele”, a declarat liderul PNL.

Această suveică, spune Florin Cîțu, nu poate să funcționeze la nesfărșit.

„Acum o părere personală de economist, să știți că această suveică nu poate să funcționeze la nesfârșit, pentru că până la urmă costurile vor crește, deci trebuie să vină o strategie pe termen mediu și lung, ceea ce am cerut de fiecare dată, un acord transpartinic pentru investiții în sectorul energetic în fiecare an până în 2026, plus legea offshore. Sunt cele două soluții”, a adăugat Florin Cîțu.

Întrebat care e calendarul de adoptare pentru legea offshore, care ar urma să ajungă în Parlament în această săptămână, liberalul a afirmat: „În Parlament suntem pregătiți, în coaliție suntem pregătiți. Ministerul Energiei trebuie să vină cu ultimele modificări. Data trecută la coaliție au fost câteva cerințe suplimentare pentru Ministerul Energiei, pentru câteva suplimentări. Cum acestea vin în coaliție, va trece foarte rapid prin Parlament”.

„Toată lumea este de acord ca în ceea ce privește împărțirea veniturilor din această exploatare o mai mare parte să vină către statul român și o parte mai mică către companiile private, este adevărat. Eu am propus 60-40 să fie această împărțire, dar ideea este și din ce facem acest procentaj și atunci trebuie să vedem care este suma pe care o vom avea ca venit”, a mai spus Florin Cîțu, care a vorbit și despre situația sectorului privat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`