Adrian Chesnoiu dă asigurări că România are stocuri suficiente de cereale: Ministerul Agriculturii urmărește tranzacțiile pe piața globală. Le transmit românilor să stea liniștiți (VIDEO)

Adrian Chesnoiu dă asigurări că România are stocuri suficiente de cereale: Ministerul Agriculturii urmărește tranzacțiile pe piața globală. Le transmit românilor să stea liniștiți (VIDEO)
Ministrul Agriculturii susține că România este pe plus la producția de cereale în 2022: „Asta înseamnă să avem un excedent pentru export”. Foto: Facebook @ Adrian Ionuț Chesnoiu

Adrian Chesnoiu (PSD), ministrul Agriculturii, a declarat duminică, pentru B1 TV, că România nu va rămâne fără cereale din cauza exporturilor. Tranzacțiile sunt analizate zilnic, a precizat el. Chesnoiu a mai spus că, oricum, mare parte din cantitățile care ies din Portul Constanța au altă țară de origine decât România.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Selectiv”, moderată de Dan Bucura pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ministrul Agriculturii, despre stocurile de cereale ale României

„Noi, ca Minister al Agriculturii, știm de aceste tranzacții pe piața globală și putem interveni dacă situația ar impune-o în comerțul cu cereale, așa încât să ne asigurăm necesarul intern. Asta v-o garantez și le transmit românilor că trebuie să fie liniștiți că avem aceste mecanisme.

Evident că piața poate regla, dar diferența dintre bursă și realitate e foarte mare, e ca și cum ne-am trezit în 2007 – 2008 când se cerea pe un metru pătrat de teren de lângă București 300 de euro. Proprietarul cerea, dar nimeni nu i-a oferit. E diferență între ce se presupune a fi în piață și ce e real.

Azi, cantitățile care se comercializează și ies din Portul Constanța cu cereale sunt achizițioante din ianuarie, decembrie, în majoritatea au țara de origine alta decât România, deci foarte puțin grâu românesc s-a tranzacționat sau s-a livrat acum. Să nu-și închipuie cineva că o trazacție de cereale de zeci de mii de tone se întâmplă peste noapte”, a declarat Chesnoiu.

Acesta a mai precizat că, anul trecut, România a produs 11,4 milioane de tone de grâu. Consumăm cam 4,3 – 4,5 tone și rămâne pentru export un disponibil de 6,5 – 7 milioane de tone.

Chesnoiu: Niciodată în România nu se va vorbi de criză alimentară

„Românii sunt îngrijorați, dar nu vom ajunge niciodată în situația în care să vorbim în România de foamete, de criză alimentară,de lipsa alimentelor de bază, că noi suntem o țară care produce.

Producem de trei ori mai mult grâu decât consumăm internm de trei ori mai mult poumb decât ne e necesar”, a mai afirmat ministrul Agriculturii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`