Marin Gherman, jurnalist din Cernăuți: Ruperea Ucrainei cam în jumătate pe linia Niprului cred că e scenariul analizat la Moscova / Psihologic, Ucraina stă mult mai bine / Ura a crescut enorm față de tot ce înseamnă Rusia (VIDEO)

Marin Gherman, jurnalist din Cernăuți: Ruperea Ucrainei cam în jumătate pe linia Niprului cred că e scenariul analizat la Moscova / Psihologic, Ucraina stă mult mai bine / Ura a crescut enorm față de tot ce înseamnă Rusia (VIDEO)
Marin Gherman, analist politic din Cernăuți, a vorbit, pentru B1 TV, despre stadiul în care sunt acum ucrainenii și rușii.

Marin Gherman, analist politic din Cernăuți, a susținut vineri, pe B1 TV, că, în opinia sa, la Moscova se discută un scenariu privind ruperea Ucrainei cam în jumătate, pe linia Niprului. Jurnalistul a precizat că în niciun caz Moscova nu poate să controleze toată Ucraina pentru că nu are capacitatea necesară să stăpânească practic un popor care urăște acum tot ce înseamnă Rusia. Gherman a mai spus că ambele tabere par destul de epuizate militar și economic, în schimb ucrainenii au avantajul psihologic.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Scenarii privind invazia rusă în Ucraina

Moderatorul a prezentat întâi două scenarii vehiculate:

1. rămân conflictele înghețate din Donbas și Crimeea, dar Ucraina continuă negocierile cu UE

2. Vladimir Putin merge mai departe cu invazia, indiferent de sancțiuni, distruge Ucraina, pune la Kiev un guvern marionetă și înglobează în Rusia partea din Ucraina ocupată acum.

„Eu nu exclud că, în momentul de față, la Moscova se discută activ despre un scenariu apropiat de cel de-al doilea. Nu este chiar al doilea, că Rusia nu poate și nu are capacitatea necesară să țină sub control întreg teritoriul Ucrainei. Nici nu poate fi vorba despre așa ceva în contextul rezistenței enorme, valului de naționalism și acestei uri care a crescut enorm de mult față de Rusia, față de Putin și tot ce înseamnă lumea rusă. Ce mai vreți în contextul grozăviilor de război? O radicalizare enormă s-a născut și începe.

Scenariul dorit de Moscova, nu exclud, care include desigur și e foarte aproape să fie realizat în ceea ce privește conectarea Crimeii la Donbas. Și în contuare avem orașul Mariupol încercuit. E un oraș foarte aproape de tot ce înseamnă Donbasul controlat de rebelii prorusi de acolo.

Deci ruperea Ucrainei cam în jumătate pe linia Niprului cred că e scenariul care nu e exclus, că e analizat acum la Moscova”, a explicat Marin Gherman.

Resurse epuizate în ambele tabere, dar ucrainenii au avantajul moralului și a dorinței de a rezista

Jurnalistul a vorbit apoi și despre cum se prezintă cele două tabere din conflict.

„Cert e că a nivelul resurselor ambele părți par a fi destul de epuizate și din punct de vedere militar și economic etc.

Din punct de vedere psihologic, Ucraina stă mult mai bine la nivelul rezistenței, ideologic, al comunicării Kievului cu cetățenii, al impulsurilor pe care le oferă oamenilor să reziste, și o Rusie careia îi e tot mai greu să ofere soluții militare impresionante, în contextul în care foarte mulți militari ruși care ajung și sunt capturați de Kiev spun că nu au știut unde au venit, sunt uimiți de ce se întâmplă, sunt niște copii până la urmă, nici părinții lor nu știu unde se află.

Deci nu a existat un casus belli real, cimentat în mentalul colectiv al Rusiei pentru acest război, nu a apărut o ură extraordinar de mare pentru o răzbunare de acest gen, de aceea Rusia, din acest punct de vedee, are un mare dezavantaj.

Dar aplicarea armanentelor interzise cu adevărat e o mare temere în Ucraina acum”, a mai spus Marin Gherman.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`