Refugiații ucraineni vor avea posibilitatea să viziteze gratuit colecțiile și expozițiile temporare. Mai multe instituții culturale își deschid porțile pentru cei care au fugit din calea războiului.
Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” și Ateneul Român, alături de Brukenthal National Museum / Muzeul Național Brukenthal din Sibiu și Palatul Culturii din Iași – Complexul Muzeal Național „Moldova” din Iași oferă pentru toți refugiații posibilitatea de a vizita gratuit colecțiile și expozițiile temporare pe care le găzduiesc.
„Astfel, toate persoanele care au fugit din calea războiului de pe teritoriul ucrainean pot trece pragul acestor instituții de cultură, fără a plăti bilet sau taxă de intrare, în baza unui act de identitate (carte de identitate, pașaport, carnet de student sau carnet de conducere).
Pentru minori, recomandarea este să fie însoțiți de părinți sau de o rudă apropiată”, au anunțat reprezentanții Ministerului Culturii, într-o postare pe Facebook.
Potrivit acestora, Filarmonica George Enescu oferă dincolo de posibilitatea vizitării gratuite a ateneului, acces gratuit la concerte pentru refugiații din Ucraina, în limita locurilor disponibile.
Muzeul Național de Artă Contemporană al României și-a transformat cafeneaua în spațiu comunitar, unde cei afectați de războiul de pe teritoriul ucrainean primesc acces la internet, băuturi calde, gustări, totul fiind pus la dispoziție în mod gratuit. Vizitatorii sunt invitați să contribuie cu ce poate fi de ajutor: ceai, cafea, biscuiți, ciocolată sau snack-uri.
Muzeului Național de Istorie a României i-au trecut pragul, până astăzi, peste 90 de refugiați. Totodată, angajații MNIR au cumpărat produse pe care le-au donat centrului de ajutor din Calea Griviței 200.
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” a pus la dispoziție un spațiu de colectare pentru donații pentru centrele de primire refugiați. Săptămâna aceasta au adus, la muzeu, vizitatori de la refugiul Corbeanca, iar pentru copiii acestora au organizat ateliere, se arată în postarea Ministerului Culturii.