Încă o zi de război în Ucraina: Bombardamente puternice în Nikolaev / SUA și UE, noi sancțiuni împotriva Rusiei / Joe Biden: „Ne vom asigura că Ucraina are armament să se apere”

Încă o zi de război în Ucraina: Bombardamente puternice în Nikolaev / SUA și UE, noi sancțiuni împotriva Rusiei / Joe Biden: „Ne vom asigura că Ucraina are armament să se apere”
În ”așteptarea” atacului rusesc. Fotografie din Kiev, Ucraina, 9 martie. Sursă foto: Hepta - Yevhen Kotenko/Ukrinform/ABACAPRESS.COM

UPDATE, 00.40: Mai multe obuze au căzut, vineri seara, peste orașul Nikolaiev, lovind ținte civile, între care un bloc de locuințe, dar și o cafenea din oraș.

În schimb, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valery Zalujni, a anunțat că un post de comandă al forțelor rusești în direcția Kiev a fost distrus.

Pascal Ianni, purtătorul de cuvânt al forțelor armate franceze, a declarat, vineri, că armata rusă a fost slab pregătită pentru invadarea Ucrainei, iar acum se confruntă cu probleme mai ales de ordin logistic și informațional.

Un înalt oficial ucrainean a susținut că premierul israelian Naftali Bennett i-a spus, marți, președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că ar trebui să accepte propunerea președintelui rus Vladimir Putin în vederea terminării războiului. Un alt oficial, de data aceasta de la biroul premierului israelian, a negat informația.

Turcia a anunțat că își mută ambasada de la Kiev la Cernăuţi. Era printre ultimele ţări cu reprezentanță diplomatică în capitala Ucrainei.

Harkov, al doilea cel mai mare oraș din Ucraina, în ruine. Viața civililor pe timp de război: fără medicamente și fără somn (FOTO / VIDEO)

Marin Gherman, analist politic din Cernăuți, a susținut vineri, pe B1 TV, că, în opinia sa, la Moscova se discută un scenariu privind ruperea Ucrainei cam în jumătate, pe linia Niprului. Acesta a mai spus că pentru regimul Putin este extrem de important să obțină o victorie cât de mică în războiul pe care l-a declanșat în Ucraina, căci o înfrângere ar însemna începutul sfârșitului său.  „Nu trebuie să trăim în iluzii, am trăit prea mult în iluzii în ultimii ani, încercând să încadrăm cumva Rusia într-o logică occidentală”, a explicat jurnalistul.

Președintele american Joe Biden a anunțat, vineri, noi sancțiuni împotriva Rusiei. „Ne vom asigura că Ucraina are armament să se apere, vom trimite medicamente, mâncare, vom primi cu drag refugiații ucraineni”, a mai spus Biden.

„Rusia va plăti un preț ridicat dacă va folosi arme chimice în Ucraina”, a mai declarat liderul de la Casa Albă.

Și Uniunea Europeană a pregătit o serie de noi sancțiuni pentru Rusia.

Putin, furios pe FSB pentru că i-ar fi furnizat informații greșite care au dus la decizii proaste în timpul invaziei din Ucraina (Analiză The Times)

UPDATE, 21:40: Un al treilea general rus a fost ucis în Ucraina, după cum au anunțat oficiali din Occident. Generalul – maior Andrei Kolesnikov, comandantul armatei a 29-a din districtul de est al Rusiei, a murit.

UPDATE, 21:30: Președintele SUA, Joe Biden a avut o convorbire cu omologul său Volodimir Zelenski și l-a asigura că Statele Unite vor continua să ofere sprijin Ucrainei în contextul invaziei Rusiei.

Totuși, președintele SUA a ținut să transmită un mesaj important și pentru Rusia, despre care spune că va plăti un preț ridicat în cazul în care va folosi arme chimice în Ucraina, informează CNN. 

UPDATE, 20:33: Vineri, serviciul de fluxuri video YouTube a anunțat blocarea imediată a accesului la canalele asociate cu presă rusă finanțată de stat, după cum informează Reuters.

YouTube a justificat decizia prin politica pe care rețeaua o are și anume interzicerea conținutului care neagă sau banalizează violența.

UPDATE, 20:06: Autoritățile de la Kiev se tem că Belarusul ar putea lansa o invazie în Ucraina chiar în această zi. De altfel, tot azi, forțele ucrainene au anunțat că avioanele rusești au tras din spațiul aerian ucrainean asupra unei așezări belaruse pentru a da pretext Minskului să intervină în război. Regimul Aleksandr Lukașenko oricum e implicat, căci multe dintre forțele ruse au intrat pe teritoriul Ucrainei din Belarus.

UPDATE, 18.45: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un nou mesaj de mobilizare și de încurajare a națiunii sale. „Deja de a 16-a zi ne luptăm pentru libertatea noastră. Rezistența durează  de patru ori mai mult decât a plănuit inamicul. (…) Am ajuns deja la un punct de cotitură strategică. Deja ne îndreptăm spre scopul nostru, spre victoria noastră”.

Și chiar au pentru ce lupta: peste 4.000 de copii s-au născut în Ucraina de la începutul războiului. multe dintre femei au născut în subsoluri și bunăre transformate în materități.

Tot azi, Zelenski a acuzat Rusia că angajează „asasini sirieni” pentru a „distruge” Ucraina

Între timp, Instagram și WhatsApp au fost interzise în Rusia. Compania Meta a fost caracterizată drept o „organizație extremistă” de către autoritățile rusești.

Potrivit informațiilor oferite de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), președintele țării agresoare, Vladimir Putin, a ordonat pregătirea unui atac terorist la centrala nucleară de la Cernobîl, a cărui responsabilitate va fi „atribuită” Ucrainei.

Bombardamentele din Ucraina au ajuns la cea de-a 16 zi. Rusia înaintează și încearcă să pună stăpânire pe mai multe orașe din statul vecin. Între timp, continuă dialogul dintre toate statele implicate în conflict, în speranța că s-ar putea ajunge la un consens.

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei, între care retragerea clauzei națiunii celei mai favorizate și împiedicarea posibilității ca aceasta să mai contracteze împrumuturi de la FMI și Banca Mondială. „Nu sunt ultimele sancțiuni”, a precizat Biden.

La rândul său, președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus că UE e pregătită să adopte „sancțiuni masive” împotriva Rusiei, dacă războiul va continua.

Iar Kremlinul a transmis că așa-zisa „operațiune specială”, în fapt războiul, va continua până când Occidentul va lua măsuri în privinţa preocupărilor ridicate de Rusia privind uciderea de civili în estul Ucrainei şi extinderea NATO către est.

UPDATE, 15:00 Preşedintele rus Vladimir Putin i-a cerut vineri ministrului apărării, Serghei Şoigu, să facă un plan pentru un răspuns la consolidarea  NATO în Europa de Est, transmite AFP, citată de Agerpres. Mai exact, Putin solicită întărirea frontierei vestice.

UPDATE, 14: 30 Vladimir Putin a început să ordone decapitări în rândul conducerii serviciilor secrete ruse, după ce campania militară din Ucraina întâmpină dificultăți. Andrei Soldatov, un jurnalist rus de investigații, specializat în chestiuni de securitate susține că liderii filialei FSB din Ucraina se află în arest la domiciliu.

UPDATE, 13:15 Liderii Uniunii Europene vor vota vineri cu privire la dublarea sprijinului financiar al blocului pentru forțele armate ucrainene, a declarat  șeful  pentru politică externă, Josep Borrell.

El vorbea cu jurnaliştii înaintea unui celei de-a doua zi a summitului liderilor UE la Versailles. Dacă va fi aprobat de lideri, acest lucru va aduce sprijinul financiar al blocului pentru armata ucraineană la peste 1 miliard de dolari, scrie cnn.

UPDATE, 11:35 – Vicepreședintele SUA, Kamala Karris, va ateriza la București în jurul orei 13:00. Ceremonia primirii oficiale va avea loc la ora 14:00, pe platoul de ceremonii de la Cotroceni, şi va fi urmată de fotografia oficială în Holul de onoare. Klaus Iohannis şi vicepreşedintele SUA vor avea loc convorbiri tete-a-tete şi convorbiri oficiale, la finalul cărora, la ora 15:30, vor susţine declaraţii de presă comune.

UPDATE, 11:30 – Vladimir Putin va avea o întâlnire vineri, cu partenerul său de încredere, Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului.

UPDATE, 10:55 – Explozii puternice au fost raportate vineri dimineață, în orașul Ivano-Frankivsk, localizat la 150 de kilometri (n.r. – linie dreaptă) de Sighetu Marmației și Luțk, informează presa din Ucraina. Armata din Rusia susține că a distrus aeroportul local cu rachete lansate la mare distanță.

UPDATE, 10:30 – Meta va permite utilizatorilor Facebook și Instagram din unele țări să publice mesaje violente împotriva soldaților ruși în contextul invaziei Ucrainei, potrivit e-mailurilor interne văzute de Reuters joi, într-o modificare temporară a politicii sale privind discursul instigator la ură.

„Ca urmare a invaziei ruse a Ucrainei, am permis temporar forme de exprimare politică care ar încălca în mod normal regulile noastre, cum ar fi discursul violent precum „moarte invadatorilor ruși”. Cu toate acestea nu vom permite în continuare apelurile credibile la violență împotriva civililor ruși”, a declarat un purtător de cuvânt al Meta într-un comunicat citat de Reuters.

UPDATE, 10:20 – Truple ruse încearcă să încercuiască principalele oraşe ucrainene, inclusiv capitala Kiev, anunță Pentagonul. „Harkov şi Cernigov, Mariupol – vedem aceste eforturi de a le încercui şi înconjura”, a indicat acesta.

„Acelaşi gen de eforturi” au fost detectate şi în jurul capitalei ucrainene, cu „numeroase linii de avansare” ale soldaţilor ruşi. Forțele ruse continuă să facă progrese limitate în invazia lor terestră a Ucrainei, a declarat vineri Ministerul Apărării al Regatului Unit, scrie cnbc.com.

UPDATE 09:10 Noi imagini din satelit realizate joi arată că celebrul convoi militar rusesc la nord-vest de Kiev, care se întindea pe mai mult de 40 de mile (64 de kilometri), s-a „împrăștiat și redistribuit în mare măsură”, spune Maxar Technologies.

UPDATE 08:40 Renunțarea la un atac asupra Odessei indică faptul că rușii au probleme grave din punct de vedere logistic, susține analistul militar Cristian Negrea, într-un comentariu pe Facebook. Potrivit acestuia, armata rusă se aștepta să lanseze asaltul și să debarce în Odessa în două-trei zile, însă rezistența ucrainienilor i-a făcut pe ruși să țină inutil navele în larg mai bine de o saptamană.

UPDATE 08:05 Vladimir Putin a formulat condiţii inacceptabile pentru un armistiţiu în Ucraina, consideră Emmanuel Macron, la sfârșitul unei discuții telefonice cu Olaf Scholz și liderul de la Kremlin.

„Trebuie să mărturisesc că astăzi condiţiile oferite nu sunt acceptabile”, a spus Macron. „Întrebarea este, deci: e gata Putin să reia relaţia în mod sincer şi să propună ceva?”, a adăugat preşedintele Franţei, ţara care deţine semestrul acesta preşedinţia Uniunii Europene.

În cea de-a 16 zi a războiului din Ucraina, au fost raportate pentru prima dată explozii în alte două orașe ucrainiene. Televiziunea ucraineană și instituțiile de presă raportează explozii în Luțk, în nord-vestul Ucrainei, precum și în Nipro – un oraș din interior situat pe râul Nipru și un bastion important în estul Ucrainei.

Războiul continuă în Ucraina

Niciunul dintre aceste orașe nu a mai văzut bombardamente direct înainte. Sirenele de raid aerian au sunat în mai multe orașe din Ucraina în orele dinainte de explozie.

Potrivit BBC, în Luțk este lovit aerodromul și o fabrică de reparații de avioane.

Există, de asemenea, rapoarte că atacul rus a lovit o fabrică – singurul loc unde anumite motoare cu reacție de luptă pot fi reparate.

Teama că Rusia ar putea folosi un atac chimic

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni vineri la ora 16:00 GMT pentru a discuta cu privire la presupusa fabricare a armelor biologice în Ucraina, la solicitarea Moscovei.

Miercuri, Statele Unite și Regatul Unit au susținut că Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina.

Într-un discurs de vineri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat orice implicare în dezvoltarea armelor chimice de către țara sa. „Sunt președintele unei țări decente, al unui popor decent și sunt tatăl a doi copii. Nimeni nu dezvoltă arme chimice sau de distrugere în masă în Ucraina”, a spus el.

Oleksii Reznikov, ministrul Apărării din Ucraina, a declarat că forțele rusești au ucis mai mulți civili decât militari ucraineni. Acesta a mai afirmat că militarii ruși se comportă ca niște lași, ucid și iau ostatici femei și copii.

Ministrul a mai spus că până acum s-au întors peste 200.000 de ucraineni pentru a-și apăra țara și a făcut apel la ucrainenii înrolați să nu piardă legătura cu autoritățile: „Nimeni nu va duce oameni nepregătiți în armată și nu-i va trimite pe front. Nu are niciun sens”.

Moscova susținea încă de acum câteva zile că va permite evacuarea populației civile către Rusia și Belarus, însă propunerea a fost respinsă drept „complet imorală” de către partea ucraineană, care a acuzat tabăra adversă că încearcă să exploateze suferința oamenilor”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`