Kamala Harris, vicepreședinta SUA, va ajunge vineri în România, după o vizită făcută azi în Polonia. Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a explicat, pentru B1 TV, semnificația vizitei sale și ce mesaje va transmite.
„Kamala Harris la București va spune ce a spus și în Polonia, anume mesajul SUA. Din această perspectivă sunt trei dimensiuni pe care le va atinge.
Prima: încurajarea României. Americanii sunt conștienți că aici, la frontieră, foarte aproape de o zonă de criză, există un anumit tip de frison în societate, nimeni nu poate ascunde acest lucru, iar încredere în partenerul strategic la nivelul societății românești, cum e la nivelul societății poloneze, e foarte mare. Deci va veni tocmai în ideea de argumenta această idee și de a spune că și America are încredere în România.
În al doilea rând, mesajul pentru Flancul Estic. Va menționa că Flancul Estic va fi apărat, iar SUA se va ocupa de coeziunea aliaților, și va mai spune că e posibil să ne pregătim cu toții pentru un Război Rece aici, în Flancul Estic.
În al treilea rând, va fi un mesaj către Rusia în sensul că politica clară, fermă a Americii adresată Moscovei e ”să nu vă treacă prin cap!”. Acel ”niciun centimetru” e reluat de la Biden. Ea va transmite și spre est mesajul foarte clar ”nu vă gândiți că se pot produce separări de atitudini între malurile Atlanticului”, a explicat Cristian Diaconescu, în emisiunea „Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire pe B1 TV.
Mesajul clar de apărare a aliaților din Flacul Estic al NATO a fost transmis de mai multe ori și de secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg.
„Vom proteja și apăra fiecare centimetru din întregul teritoriu aliat. America de Nord și Europa împreună, puternice în NATO – cea mai puternică alianță din istorie”, a spus Stoltenberg.
„Nu căutăm conflictul, dar dacă acesta vine ne vom apăra fiecare centimetru. Urmează summitul NATO și scrierea noului concept strategic, toate vin într-un moment critic. Dar numitorul comun găsit este unitatea alianței”, a declarat, la rândul său, Antony Blinken, șeful diplomației SUA.